„Nevolte ODS!“ Šéfka komunistů burcuje voliče. Ví, jaké složenky jim přišly domů

26.07.2022 16:26 | Rozhovor

Proč by mělo Rusko dělat protisankce, když vidí dopady těch, které vyhlásila EU? Doplácíme na ně mnohem více my než Rusko,“ říká europoslankyně a předsedkyně KSČM Kateřina Konečná a upozorňuje, že v ČR míra inflace už předehnala právě i Rusko. Vysvětlila také své výhrady ohledně zkapalněného plynu. V souvislosti se současnou vládou zmiňuje „pravicovou sebranku“, která se od 90. let podle ní nezměnila. Rázně odpověděla i na vyjádření senátorky Němcové v souvislosti s ruskými studenty.

„Nevolte ODS!“ Šéfka komunistů burcuje voliče. Ví, jaké složenky jim přišly domů
Foto: archiv K. Konečná
Popisek: Europoslankyně, předsedkyně KSČM Kateřina Konečná

„Kdo si myslel, že pravicová sebranka se od 90. let nebo krize před třinácti lety změnila, je na omylu! Pořád stejně špatné recepty,“ napsala jste na Facebook. Co konkrétně máte na mysli?

V tomto ohledu jsem hovořila o zdravotnictví, ale samozřejmě to platí i v celé řadě dalších oblastí. V roce 2008 odkládali lidé návštěvu lékaře z důvodu zavedených poplatků. Přecházeli nemoci s vidinou, že pokud budou na nemocenské, nedostanou ji zaplacenou. A tento „recept“ se snaží ordinovat lidem i současná vláda. Opět se snaží vrátit do hry poplatky a platby u lékaře. Nevidí, jaká je situace například ve stomatologii? Jaký je nárůst onkologických onemocnění, kdy se lidé nemohli nechat vyšetřit z důvodů covidových opatření. Opět se snaží vyvolat nejistotu u nízkopříjmových skupin obyvatel. A nyní již ekonomická krize dopadá nejen na ně, ale díky nicnedělání vlády již i na středně příjmové skupiny. Neslyšela jsem žádný komentář ministra zdravotnictví, který by se ohradil proti miliardovým nákladům na nové stíhačky s tím, že je třeba posílit rozpočet zdravotnictví.
 
„28. týden byl svědkem vzniku Rakušanova útvaru pro boj s pravdou, pardon nepravdami,“ uvedla jste v rámci svého pořadu Bez obalu. Jak podle vás bude útvar proti terorismu, extremismu a kybernetické kriminalitě fungovat?

Urážet lidi, kteří nesdílejí koaliční nadšení, je asi novým politickým trendem některých představitelů pětikoalice. Bylo by asi politicky laciné zeptat se pana ministra Rakušana, zda vytvoření nového útvaru čekalo až na něj a má dojem, že do této doby se tyto otázky neřešily? A na druhou stranu má výhodu, že bude mít tento útvar k dispozici a může se začít zabývat aktivitami jeho spolustraníků…



Připomněla jste i slova senátorky Miroslavy Němcové, které uvedla na svém twitterovém účtu: „Zatímco Rusko útočí raketami na ukrajinské univerzity, roste zájem Rusů o studium na českých VŠ, konkrétně v Ústí n. L. Dokud Rusko nezastaví válku a nezaplatí škody, nemají tu co dělat. Řeči o kolektivní vině neberu. Rusko označilo ČR za nepřítele, snad jsme nezapomněli.“ Co na její vyjádření říct?

Vyjádření senátorky Němcové bohužel vypovídá víc o ní samotné než o ruských studentech. Podle této její logiky by měla ona nebo strana, kterou zastupuje, zakázat studium u nás americkým studentům po bombardování Srbska. Nebo chce zakazovat studovat zde dětem ze smíšených česko-ruských manželství? Tímto výrokem opět prokázala naprostou neznalost možných životních situací. A znova budu opakovat, že občané mají v nadcházejících komunálních volbách možnost vyjádřit svůj postoj a ohodnotit kroky stran, za které lidé jako paní Němcová vystupují. Já naopak vidím přínos ve vzájemné výměně informací mezi lidmi, kteří mají zájem dozvědět se více o jiných.

I přes velké obavy ze strany Západu začal opět plynovodem Nord Stream 1 po pravidelné odstávce proudit plyn. Překvapilo vás to?

Překvapila mě mnohá vystoupení našich i zahraničních představitelů, kteří jako by se těšili, že je zde možnost neobnovení dodávek a oni mají další argument pro své výpady proti Rusku. Zmiňovala jsem, že nevidím důvody, proč by se Rusko mělo připravovat o zákazníky. Asi jste zaregistrovali i návštěvu amerického prezidenta v Saúdské Arábii. Tam mu dali najevo, že těžbu ropy nezvýší a navíc se Saúdská Arábie chce připojit ke státům společenství BRICS. Mohu na tuto zemi mít mnoho pohledů. I velmi kritických. Ale v žádném případě si nebudu myslet, že se neorientují v mezinárodních vztazích a nedokážou si aktuální situaci reálně vyhodnotit. A jistě by nechtěli vstupovat do společenství, kde se nedodržují obchodní dohody.



Mimochodem, jak si vysvětlit, že Rusko zatím k žádným protisankcím vůči Západu de facto nepřistoupilo?

Nějaká reciproční opatření učinilo ve vztahu k počtu diplomatů. Vyžaduje platbu v rublech za suroviny. A proč by mělo dělat protisankce, když vidí dopady těch, které vyhlásila EU. Doplácíme na ně mnohem více my než Rusko. To mělo mimochodem v tuto chvíli být – podle prohlášení mnohých politiků od nás i ze Západu – v úplných ekonomických i politických troskách a rozkladu. A přesto v ČR už míra inflace předehnala i ono Rusko, které mělo být na kolenou…

Španělsko oznámilo, že nepodpoří nouzový plán EU, podle kterého by v případě výpadku dodávek ruského plynu musely země EU během nadcházející zimní sezóny snížit spotřebu plynu o 15 procent. Je to podle vás dobrý plán?

Anketa

Podporujete zavedení eura v ČR? (Ptáme se od 25. 7. 2022)

hlasovalo: 39127 lidí
Je to možná i reakce na to, že se zástupcům Španělska nepředstavil plán tak, jak podle unijních pravidel měl. Nejsem jejich obhájcem. Ale mohu zmínit, že například nevnímají díky své středomořské poloze naše klimatické podmínky a zimy s velkými mrazy. Jsou po Maďarsku dalšími, kteří mají problém sankce proti Rusku podpořit. A je to silný signál, že dopad sankcí na Rusko nemá očekávaný vliv. Samotné Španělsko jistě nemůže pomíjet své domácí ekonomické problémy. Ještě nedávno byla nezaměstnanost mladých lidí dvojnásobná oproti průměru v EU. Přibližně 30 % mladých Španělek a Španělů do 30 let nemůže dlouhodobě najít uplatnění. A i to může být důvod, proč nechtějí prohlubovat propad životní úrovně svých obyvatel.

Ministr Síkela uvedl, že v Nizozemsku došlo ke zprovoznění terminálu na zkapalněný plyn, který prý sníží naši závislost na ruském plynu o třetinu. Je důvod k radosti? Někteří upozorňují, že nejsou tak úplně jasné ceny za zkapalněný plyn…

Za mě určitě důvody k radosti nemáme. Zkapalněný plyn není v žádném případě adekvátním řešením pro naši ekonomiku. Nikdo nám nebude garantovat ceny takto dováženého plynu dlouhodobě. Na pořadu dne je i cena infrastruktury, která je s dodávkami spojená. A ta je astronomická. A v žádném případě, opakuji v žádném případě, není konkurenceschopná s dodávkami plynu z Ruska. A že plyn z Ruska bude k zákazníkům dále proudit, je jasné. A tyto země pak budou mít jasnou výhodu. 
 
Řada lidí dostává v těchto dnech od společnosti E.ON informace o dalším zdražování elektřiny. Jak „obyčejným“ lidem toto vysvětlit, když poukazují na to, že máme přece dvě jaderné elektrárny…

Tato společnost dodává energie necelému 1,5 milionu odběratelů. Je tuším trojkou v dodávkách na českém trhu. A samozřejmě jde o společnost, která má svou centrálu v Německu. Jedná se tedy o společnost, která se rovněž podílí na celkovém odlivu ve výši až 350 miliard korun, které každým rokem odcházejí z České republiky do zahraničí. A byly u toho právě vlády ODS, KDU-ČSL a často i ČSSD, které po revoluci privatizovaly vše, co jim přišlo pod ruku. Budu se možná opakovat teď i v budoucnu. Ale pokud chtějí lidé změnu, je potřeba ji udělat už teď v podzimních komunálních volbách. Nevolit kandidáty ODS a dalších subjektů, zapojených do vládnoucí koalice. Chci, aby lidé využili své volební právo a dali najevo, že tento směr jim vadí. Pokud to dokázali lidé ve Francii, podaří se to i u nás!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: David Hora

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

4:44 „Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

Vítězstvím Petera Pellegriniho v prezidentských volbách se nám nejbližší národ vymanil z jednostrann…