„Řekněte to lidem ještě před volbami.“ Okamura poslal výzvu Babišovi

20.04.2024 13:55 | Rozhovor

Předseda SPD Tomio Okamura vyzval Babiše, aby ještě před volbami sdělil voličům, zda chce v případě volebního úspěchu sestavovat vládu s ODS. Reagoval tak na odmítavý postoj ANO k případné budoucí vládní koalici s SPD. Hnutí ANO také kritizuje za to, že podporuje příliv ukrajinských uprchlíků do ČR proti vůli Čechů. Dokládá to na průzkumu CVVM, kde se nadpoloviční většina dotázaných vyjádřila, že ČR přijala ukrajinských uprchlíků více, než může zvládnout.

„Řekněte to lidem ještě před volbami.“ Okamura poslal výzvu Babišovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda hnutí SPD Tomio Okamura

SPD již před dvěma lety sesbíralo dostatek podpisů od občanů pod petice proti migraci a proti přijetí eura a tyto vaše petice již byly předloni v tomto volebním období veřejně projednány ve Sněmovně. Nyní petice na stejná témata odevzdalo do Sněmovny i hnutí ANO. Co na to říkáte?

Kolegové z ANO mají sice dva roky zpoždění, než otevřeli oči, ale těší mě, že se inspirovali u SPD. My jsme začali sbírat podpisy pod tyto petice již před dvěma lety v době, kdy bylo důležité vyvinout tlak na Fialovu vládu, aby odmítla migrační pakt EU i euro. Naše petice se již ve Sněmovně veřejně projednaly, ale vládní pětikoalice kašle na názory občanů, kteří z většiny nechtějí ani migranty, ani euro. Takže mi nevadí, že si ANO teď před volbami do Evropského parlamentu sesbíralo petice se stejným obsahem, byť opožděně, jelikož to jsou důležitá témata, i když je to ze strany ANO teď před volbami spíše jen marketing, protože migrační pakt byl již mezitím přijat. Škoda, že se k nám nepřidali už před dvěma lety, když se ještě migrační pakt tvořil a kdy bylo důležité včas zatáhnout za jeden provaz. Tehdy SPD ve Sněmovně bojovalo proti migraci osamoceně.

Je také třeba připomenout, že hnutí ANO společně s vládní pětikoalicí po celou dobu plně podporuje imigranty z Ukrajiny a posílání peněz a zbraní Ukrajincům. Hnutí SPD je jediné proti. A Andrej Babiš v minulosti veřejně vyzýval i k přijímání imigrantů ze Sýrie do České republiky, což je veřejně známá a ihned dohledatelná informace, kterou ocitoval například Český rozhlas.

V této souvislosti připomenu, že pro více než polovinu občanů ČR představují Ukrajinci problém. Podle průzkumu CVVM si většina lidí myslí, že Česko přijalo více imigrantů z Ukrajiny, než je schopno zvládnout. Tak uvažuje 58 % lidí. Podle hnutí SPD přišel čas, aby se Ukrajinci začali vracet domů. Pro možnost trvalého usazení ukrajinských imigrantů v ČR se v aktuálním průzkumu vyjádřila jen zhruba desetina lidí. Tři pětiny upřednostňují pouze dočasné přijetí s následným návratem, jakmile to bude možné. A 28 % respondentů si myslí, že by stát uprchlíky z Ukrajiny neměl přijímat vůbec. Z perspektivy celé České republiky uprchlíci z Ukrajiny představují problém podle více než poloviny dotázaných.

Hnutí ANO sdělilo ústy Andreje Babiše, Aleny Schillerové či Karla Havlíčka, že nechce s SPD do vlády. Co vy na to?

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Karel Výborný

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Je zde zásadní problém ve, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseAjkaBajka , 20.04.2024 15:34:28
vládnutí s ANO ze strany SPD. Jednak je neslučitelné hlavně vidění budoucnosti ČR. ANO upřednostňuje setrvání v EU a žádné referendum o vystoupení z EU a spíše snaha bojovat o vrácení původní myšlenky EU, která se jaksi někam ztratila a chová se jako kdysi Kreml. A ten také časem padl, protože taková politika nejde dělat donekonečna. Snaží se bojovat Slovensko a Maďarsko a i další státy. Nikdo však z těchto států nevystupuje, protože by je to vzhledem k různým sankcím a smlouvám totálně ekonomicky zničilo. A na rovinu řečeno. Kdy si nekopl Okamura do ANO? Skoro v každém přispěvku konspiruje a defacto se naváží do tohoto hnutí. Jak by pak tyto subjekty spolu mohly vládnout? S jakou důvěrou? S žádnou. A mimochodem Konečná se do Sněmovny také dostane, takže nějaké dohady, že SPD je jediná spása ČR jsou hloupost. Procenta jim nestoupají jak by si přáli a ANO může vládnout s podporou KSČM a Konečné. Některé průzkumy dávají Konečné až 7%. My třeba podpoříme Konečnou. Je to politička, která má reálný pohled na politiku. Její názory jsou konzistentní a ve Sněmovně by měla být zastoupena i strana sociálně vyhraněná, což není ani ANO ani SPD. Na ANO se musí tlačit, aby nesklouzlo k pravicové politice úplně. A SPD s Trikolorou? Tam jsou také bývalí odpadlíci z ODS.

|  12 |  2

Další články z rubriky

Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

16:59 Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA „Tomuhle propagandistickému braku vzpomínky věnovat nebudu,“ říká z…