„To neřekl Medveděv, ale Putin. Neblafuje.“ Drulák varuje před protiúderem Ruska

09.06.2024 8:42 | Rozhovor

Evropské země s vysokou hustotou obydlení by si měly rozmyslet, zda se chtějí dostat do raketové války s Ruskem, varoval ruský prezident Vladimir Putin poté, co Američané a Němci povolili Ukrajincům používat některé jimi dodané zbraně k útokům na ruském území. Politolog, bývalý elitní diplomat a expert na mezinárodní otázky Petr Drulák si všímá, že Putin o těchto zbraních mluvil jako o „sofistikovaných“. Dá se tedy předpokládat, že by musely být obsluhovány západními vojáky, a to je něco jiného než kdyby je řídili Ukrajinci. Moskva by takový útok mohla brát už jako útok NATO, proto ani Putinovu hrozbu nelze brát na lehkou váhu.

„To neřekl Medveděv, ale Putin. Neblafuje.“ Drulák varuje před protiúderem Ruska
Foto: Repro Raptor TV
Popisek: Profesor Petr Drulák

Newyorský soud nedávno uznal exprezidenta Donalda Trumpa vinným ve všech 34 bodech obžaloby. Jde o peníze za mlčenlivost pro jeho údajnou bývalou milenku. Nakolik lze mluvit o tom, že soud jednal nezaujatě a s jedinou motivací, zda Donald Trump skutečně něco spáchal či nikoli?

O nějaké nezaujatosti nemůže být ani řeči. Myslím, že to byl Glenn Greenwald (americký novinář a spisovatel, pozn.red.), kdo udělal pěknou analýzu, ve které připomněl, že byl Trump souzen v tom naprosto nejliberálnějším distriktu v celém New Yorku a New York je to nejliberálnější místo v USA.

Všechno bylo předem nastavené proti Trumpovi a zločin, ze kterého byl shledán vinným, je víceméně bagatelní. Je to směšná věc. Kdyby takto dali pod drobnohled jiné osobnosti veřejného života, museli by pozavírat výraznou část americké politické elity. Je to politický proces, o tom není pochyb.

Vynesení rozsudku a tedy trestu se očekává 11. července. Co čekat?

Je zde možnost, že soud Trumpa pošle do vězení, ale tohle moc nečekají ani tamní komentátoři. Jenže už samo o sobě, že je tato možnost ve hře, je velmi znepokojivé.



Hovoří se o tom, co by případný trest vězení pro bývalého prezidenta a favorita letošních listopadových voleb způsobilo. Trump zmínil obavy, že by to americký lid nepřijal. Hrozí nějaká nebezpečí a společenské otřesy ve Spojených státech?

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Radim Panenka

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

žádná atomová velmoc se silou nedá porazit bez téměř stoprocentní jistoty zničení lidstva, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusecharl , 09.06.2024 15:55:21

|  11 |  0

Další články z rubriky

Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

16:59 Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA „Tomuhle propagandistickému braku vzpomínky věnovat nebudu,“ říká z…