„To vám otevře oči.“ Hreha ke kauze Ševčík i k dalším. Langšádlová, Novotný, tykající vláda

23.04.2022 15:27 | Rozhovor

„Opravdoví demokraté musí být nadšeni pestrostí naší mediální scény, která neváhá poskytovat prostor našim retro demokratům postiženým totalitním myšlením,“ říká mediální analytik a bývalý ředitel Slovenské televize Radim Hreha. Pro ParlamentníListy.cz okomentoval bouři kolem zvolení děkana Miroslava Ševčíka nebo nezávislost veřejnoprávních médií.

„To vám otevře oči.“ Hreha ke kauze Ševčík i k dalším. Langšádlová, Novotný, tykající vláda
Foto: Archiv R. Hrehy
Popisek: Ing. Radim Hreha

Děkanem Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické v Praze byl zvolen Miroslav Ševčík, a to jednomyslně. Na internetu se strhla diskuse, v níž byl Ševčík odsuzován především kvůli „extrémním výrokům“ nebo kvůli údajnému obhajování Putinova režimu v Rusku. Označen byl i za zastánce Vladimíra Putina. Škola samotná trvá na akademické svobodě a na rozhodnutí nemíní nic změnit. Jak vnímáte, že se zvolení lidé do různých funkcí nyní posuzují médii i politiky podle toho, jaké názory mají ohledně Ruska, případně jiných témat?

Považuji to za důkaz toho, že charaktery lidí jsou stejné v každé době a v každém politickém režimu. Myslím, že opravdoví demokraté musí být nadšeni pestrostí naší mediální scény, která neváhá poskytovat prostor našim retro demokratům postiženým totalitním myšlením. Nicméně před členy vedení školy a jejich profesionalitou a nezávislostí smekám.

Anketa

Zaslouží si ředitel BIS Michal Koudelka státní vyznamenání?

2%
95%
hlasovalo: 42651 lidí

Ke zvolení se vyjádřili i politici. Ministryně Helena Langšádlová (TOP 09) řekla pro Seznam Zprávy: „Vnímám jako alarmující nejen extrémní výroky pana Ševčíka, ale i samotný fakt, že osoba s takovými postoji je jediným kandidátem na děkana Národohospodářské fakulty VŠE. Návrh je o to více znepokojivý, že pan docent Ševčík dlouhodobě hájí Putinův režim, který dnes páchá brutální zločiny proti ukrajinskému obyvatelstvu.“ Lidovecký europoslanec Tomáš Zdechovský na twitteru uvedl: „Je ostudou, že na děkana Národohospodářské fakulty VŠE kandiduje jen jeden člověk – ekonom Ševčík z Trikolory. Jeho výroky o zpochybňování BIS nebo obhajování putinovského režimu jsou úplně mimo.“ Nakolik by měli politici zasahovat a vyjadřovat se k volbě děkanů vysokých škol?

Měli by mluvit co nejvíce a dle možnosti bez předcházející přípravy PR poradců, jelikož jakýkoliv duševní striptýz politika může otevřít oči.

Nakolik takové chování vypovídá o demokracii v České republice?

Potvrzuje to fakt, že jsme plnohodnotnou součástí stávajícího Západu.

V televizní debatě CNN Prima News se utkala šéfka Trikolory Zuzana Majerová Zahradníková a starosta Řeporyjí Pavel Novotný (ODS). Ten nevynechal jedinou příležitost nazvat ji „koštětem“ nebo ji označil za „blbou a nevzdělanou“, ani moderátor s ním moc nezmohl, i když jeho chování odsoudil. ODS se odmítá k chování Novotného vyjadřovat, přitom sama hlásala v politice slušnost. O čem to vypovídá?

Je to obraz úrovně médií hlavního proudu, pro které jsou názory intelektuála typu Pavla Novotného zajímavé. Na straně druhé si nedovedu představit vhodnějšího protivníka v televizní diskusi.

Jak si podle vás vládní pětikoalice ODS, KDU-ČSL, TOP 09, STAN a Piráti vede ohledně komunikace s voliči a s Čechy celkově? Daří se jí správně vysvětlovat a informovat obyvatele?

Průzkumníci veřejného mínění nás ujišťují, že se to vládě daří, tudíž doufám, že tomu věří aspoň koaliční politici. Mne ujistili pouze v tom, že prosperita a udržení životní úrovně dolních deseti miliónů obyvatel není součástí jejich záměrů a plánů.

„Žádná krize není důvodem k cenzuře, která vždy předchází totalitě,“ řekl jste mi v minulém rozhovoru k blokování webů vládou. Uvedl jste rovněž, že ke ztrátě svobody projevu už došlo v souvislosti s válkou na Ukrajině a dále pak dojde ve všech zemích Evropské unie. Jak se v souvislosti s tím díváte na vládní kampaň „Braňme Ukrajinu. Braňme Česko“? Vláda v ní vyzývá k důvěře k jí označeným médiím a k nahlašování „dezinformačních“ příspěvků.

Čím dál, tím více jsem přesvědčen, že z pohledu stmelení společnosti vláda udělala to nejlepší, co udělat mohla. Pamatuji si totiž unikátní – mediální – sjednocení společnosti v dobách socialismu bez ohledu na intelektuální výbavu a zájmy jednotlivých občanů. Věřím, že lidé, kteří nepochopili principy demokracie včetně přirozeného názorového členění společnosti, budou navýsost spokojeni. A to je zřejmě to hlavní, oč fialové vládě jde.

Diskuse se vede také kolem způsobu kampaně, kde stát občanovi tyká. Vadí vám to?

Ne, naopak. Připomíná mi to krásné časy vysokoškolských studií. IQ jednotlivých přednášejících jsme hodnotili dle toho, jestli tykali jenom některým studentům, všem, nebo žádnému. Intelektem nejméně postiženi tykali všem – krom svých nadřízených. Tedy obdobně, jak to platilo mezi lampasáky na vojně.

Anketa

Jste pro zbudování základny NATO na českém území?

3%
96%
hlasovalo: 84644 lidí

Rovněž jste minule ohledně svobody projevu a jeho omezování vyjádřil naději, že nic netrvá věčně – „čím dřív to začne, tím dřív to skončí“. Kde musí nastat onen impuls ke změně?

V Bruselu. Tamní loutkovodiči jsou odtrženi od reality podobně, jako kdysi členové Nejvyššího sovětu v Kremlu. Nezbývá než vyčkat, dokud i je nedostihnou důsledky jejich rozhodování.

Česká vláda odstoupila od úmyslu zavádět legislativní změny, aby bylo legální blokovat vybrané „dezinformační‘ servery, zatímco Slovensko učinilo opak. Vrátí se tyto snahy? A jak vnímáte situaci se svobodou projevu na Slovensku?

Na Slovensku jsem žil dost dlouho, abych mohl s plnou odpovědností říci, že v této krásné zemi je vše přímočařejší, otevřenější a emotivnější než v Čechách a na Moravě. Uspěli-li v tuzemských parlamentních volbách více či méně oduševnělí globalisté, na Slovensku po vraždě novináře Kuciaka voliči zvolili ultraglobalisty. Proto se není co divit vyšší míře totalitarizace tamní společnosti ve srovnání s Českem.

Českým poslancům se nepodařilo dovolit členy do Rady České televize a celé kolo s nominacemi a výběrem tak musí začít znovu. Rada není usnášeníschopná už od loňského léta. Čím to podle vás je? Kde se stala chyba?

Vše bude OK. Předsedou Rady České televize bude Michal Klíma a členy jeho odchovanci, kteří svoji kariéru začali v propagandistickém výcvikovém táboře globalistů – v redakci týdeníku Respekt.

Vládní pětikoalice navrhuje změny právě ve způsobu volby radních do mediálních rad. Dosud bylo možné, aby svůj návrh nominovalo jakékoliv sdružení či spolek – tedy obyvatelé, kteří platí koncesionářské poplatky. Po úpravě by však mohly kandidáty navrhovat pouze celostátně působící neziskové organizace, které fungují minimálně deset let. Je takový krok správný?

Ano je, jelikož pro ukončení takzvaného dočasného ovládání České televize lobby globalistů je uplatnění principu čím hůře, tím lépe tou nejlepší terapií.

Část členů rad by navíc měli nově volit senátoři. Pomůže takový krok k zachování nezávislosti veřejnoprávních médií? Všechny tyto novinky autoři obhajují s tím, že mají zaručit právě nezávislost veřejnoprávních médií v naší zemi. Nakolik jsou ještě česká veřejnoprávní média nezávislá?

Česká, ale ani žádná jiná veřejnoprávní média nejsou nezávislá a ani nikdy nebyla. Nemyslím nezávislost na politických stranách, nýbrž nezávislost na myšlení a manipulacích významných opinionmakerů a opinionleaderů působících v pozicích editorů a šéfredaktorů zpravodajských a publicistických redakcí. Tito manipulátoři jezdili za totality do Moskvy, dnes lítají přes Atlantik. Takže tak.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zuzana Koulová

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

18:34 „Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

Vyjadřování Víta Rakušana k migračnímu paktu, který inicioval a v Bruselu dohodl, působí podle lídra…