Agitka polonahých aktivistů, zapomenutí politici a vzkaz herečce Filipovské. Zemanův mluvčí Ovčáček se rozpovídal

09.12.2014 17:27

ROZHOVOR Ředitel hradního tiskového odboru a mluvčí prezidenta republiky Jiří Ovčáček v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz podrobněji hovoří o protestech proti Miloši Zemanovi a reaguje i na ostrou kritiku vůči své osobě. Rétoriku TOP 09, jejíž politici často proti hlavě státu vystupují, bere Ovčáček jako politickou kampaň založenou na laciném antizemanismu.

Agitka polonahých aktivistů, zapomenutí politici a vzkaz herečce Filipovské. Zemanův mluvčí Ovčáček se rozpovídal
Foto: Hans Štembera
Popisek: Mluvčí prezidenta ČR Jiří Ovčáček

Pane řediteli, ohledně nadcházejícího mezinárodního Holocaust fóra, na které pan prezident pozval řadu světových státníků včetně hlav států vítězných mocností, je možné již sdělit, kdo do této chvíle potvrdil pozvání?

Dílčí informace k této věci sdělovat nebudeme, určitě ale mohu přislíbit, že v dostatečném předstihu zveřejníme podrobnosti.

Na své pravidelné tiskové konferenci jste se ještě vrátil k nedělnímu miniprotestu na Pražském hradě, kdy kromě polonahých aktivistů na prvním nádvoří došlo také k vyvěšení transparentu na věži chrámu sv. Víta. Jak pan prezident nejen tuto akci, ale i protesty z poslední doby vnímá?

Je zcela legitimní, když ve svobodné, demokratické zemi vyjadřují lidé nesouhlasné názory. S oponenty se pan prezident vždy snaží navázat dialog, jak prokázal během návštěvy Jihomoravského kraje. Dialogem ale rozhodně není pískot, křik nebo znesvěcování českých státních symbolů, jakým katedrála sv. Víta je, politickou agitací. Je přitom zcela zřejmé, že polonahým aktivistům šlo především o zviditelnění.

Jaký je váš náhled nejen na tyto akce, ale i hlas určitého názorového segmentu společnosti, že prezident republiky stále téměř dva roky po volbách rozděluje společnost? Dá se říci, kdo to podněcuje? Protestující tvrdí, že o další prohlubování příkopů vzniklých po přímé volbě se zasazuje pan prezident svou aktivitou...

Pan prezident byl, je a bude výrazným politikem s výraznými názory. Veškeré aktivity jsou vedeny snahou pomoci České republice a jejím občanům, právě proto klade pan prezident takový významný důraz na ekonomickou diplomacii. Líbivých politiků, kteří zazáří jako prskavka a pak rychle zhasnou, jsme už několik zažili. Vzpomínkou na ně jsou možná jen hluboko v archivu uložené žebříčky popularity. Pan prezident, jak už jsem uvedl, nabízí dialog, který je jediným účinným nástrojem pro překonání názorových příkopů. Bohužel, odpovědí občas bývají právě ony politické agitky, jakou byla akce v rámci katedrály sv. Víta.

Místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek byl minulý týden na ekonomickém fóru v Kyjevě a v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz prohlásil, že se tam omluvil za výroky pana prezidenta, které nás prý poškozují nejen v očích Ukrajiny, ale celého západního světa. Prezident republiky navíc podle něho papouškuje ruskou propagandu. Poškozují nás tedy výroky pana prezidenta před Ukrajinou a celým západním světem a papouškuje pan prezident ruskou propagandu?

Anketa

Myslíte, že budou do konce roku pokračovat masové protesty proti Zemanovi?

hlasovalo: 28665 lidí

TOP 09 již drahnou dobu staví svou politickou kampaň na laciném antizemanismu. V tomto kontextu vnímám i vyjádření pana místopředsedy, který v této kampani pokračoval i na půdě jiného státu, což je přinejmenším zarážející. Odpovím ale i otázkou. Co si pan místopředseda Ženíšek myslí o tom, že se francouzský prezident při letu z Kazachstánu setkal na letišti Vnukovo s ruským prezidentem, kdy na úvod jednání prohlásil, že bychom se měli vyvarovat toho, abychom tady měli další zdi, které nás mohou oddělovat?

V poslední době, kdy došlo k eskalaci určitého napětí a nesouhlasných názorových vln vůči prezidentu republiky, zcela logicky vzrostla i vaše veřejná aktivita, jste nejcitovanějším tiskovým mluvčím. To pak zřejmě pochopitelně souvisí i s tím, že se objevují různé výpady či komentáře k vaší práci. Jak to snášíte? Vnímáte to jen jako součást vaší profese, nebo to berete osobně?

Vůbec to neberu osobně. Navíc, s takovými reakcemi musíte v situaci, kdy aktivně veřejně vystupujete, počítat.

Například herečka Pavlína Filipovská o vás prohlásila, že „i ten jeho mluvčí není ani tak zručný, jako spíše takový výtečný papoušek". Jak byste, podle Jindřicha Šídla, coby muž s dikcí Rudolfa Hrušínského, reagoval na tuto kritiku ze strany známé herečky?

Odpovím s velkou nadsázkou a zároveň s úctou ke známé herečce, kterou je Pavlína Filipovská bezesporu: Je třeba si uvědomit, že zobák papoušků je neobyčejně silný, papoušci jím dokážou překousnout i dráty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

18:34 „Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

Vyjadřování Víta Rakušana k migračnímu paktu, který inicioval a v Bruselu dohodl, působí podle lídra…