Andrej Babiš pro PL ostře proti EU: Stojím za Orbánem. Telička je zrádce. Poche ministrem nebude

13.09.2018 9:34

ROZHOVOR Premiér Andrej Babiš a předseda hnutí ANO se v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz distancoval od hlasování europoslanců za hnutí ANO, kteří hlasovali pro řízení proti Maďarsku, kdy by této zemi mohla být odebrána hlasovací práva v EU. Orbán je dle něho spojenec, který jako jediný dodržoval pravidla a jasně postupoval proti ilegální migraci.

Andrej Babiš pro PL ostře proti EU: Stojím za Orbánem. Telička je zrádce. Poche ministrem nebude
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Andrej Babiš

Pane premiére. Všichni europoslanci zvolení za ANO hlasovali pro návrh na zahájení řízení podle článku 7 Smlouvy o Evropské unii, kdy mohou být Evropskou radou Maďarsku odebrána hlasovací práva v Evropské unii. Evropský parlament návrh schválil. Co říkáte tomu, že pro návrh hlasovali europoslanci zvolení za ANO? Podpoří Česká republika tento návrh na Evropské radě, nebo ho bude vetovat?

Anketa

Měl by Andrej Babiš oficiálně vystoupit proti pokračování sankčního řízení EU vůči Maďarsku?

98%
2%
hlasovalo: 21289 lidí

Já se samozřejmě musím distancovat od hlasování našich poslanců v Evropském parlamentu, protože Maďarsko je náš spojenec. Já jsem de facto hlavně s Orbánem i společně s celou V4 prosadil, že nebudou kvóty na uprchlíky a že budou dobrovolné relokace. Samozřejmě tyto útoky Evropské unie – jednou na Polsko, jednou na Maďarsko – potom řeší Parlament i média, která byla kdysi pode mnou, a tyto nesmysly pouze vnáší negativní nálady dovnitř Evropské unie. Místo toho, abychom se spojovali, tak se dělá politika. Toto je samozřejmě politika, to probíhá v rámci příštích evropských voleb.

Takže já stojím za Orbánem, my jsme spojenci a V4 funguje. A pokud jde o nějaký nesmyslný návrh evropských poslanců, kteří tam za rok nebudou, tak mě samozřejmě mrzí, že ti naši hlasovali tak, jak hlasovali, ale oni tam hlasují sami za sebe. A to, že nás zradili Telička i Ježek, je jasné a je to pro nás samozřejmě poučení.

Anketa

Věříte Andreji Babišovi, když říká, že nepřipustí příchod ani jednoho nelegálního migranta do ČR?

57%
hlasovalo: 15255 lidí

Poučení z hlediska toho, koho příště nominovat na kandidátku do eurovoleb…

Ano, samozřejmě. Myslím, že pod mým vedením konečně Česká republika bojuje za své zájmy a že na Úřadě vlády nejsou lidi, kteří spíše fandili jiným zemím než České republice. Já jasně formuluji naše zájmy, máme své návrhy. Já dělám aktivní politiku, na rozdíl od svých předchůdců. Hlavně na rozdíl od tehdejšího premiéra, který nedal dohromady ani jednu větu anglicky. To je ten rozdíl. A za půl roku jsem splnil, co jsem slíbil, tedy že nebudou kvóty a budou dobrovolné relokace.

Anketa

Myslíte, že Andrej Babiš provádí jménem České republiky dobrou zahraniční politiku?

89%
11%
hlasovalo: 16479 lidí

A pokud si někdo neuvědomuje, že brexit je pro Evropskou unii velké negativum a snaží se dále dělat tyto rozbroje… Myslím si, že v Maďarsku i Polsku žijí občané, kteří jsou svéprávní, kteří chodí svobodně hlasovat k volbám, rozhodují ve volbách a zvolili si legitimní vedení. Viktor Orbán byl jediný, který se choval podle Dublinu a který postupoval velice konkrétně a radikálně proti ilegální migraci. Proti ilegálním migrantům, kteří přicházejí poté, co pašerákům zaplatili vysoké částky.

Pro ten návrh v Evropském parlamentu hlasoval i pan europoslanec Poche, který by se rád stal ministrem zahraničí. Co tomu říkáte? Neznamenalo by to naprostý rozkol v zahraniční politice vlády?

Ale pan Poche nebude ministrem, takže je to zbytečná debata.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

4:43 A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

Proč jsou lidé v Gruzii či na Ukrajině šťastnější než tady? Bloger a spisovatel Ladislav Větvička si…