Anonymous neuspěli, český geolog ano. Přerušil supertajný datový kabel

01.04.2012 10:25

JINÝMA OČIMA Celý svět v těchto dnech s napětím očekával, zda skupina Anonymous dotáhne své výhrůžky do konce a podaří se jí vypnout internet na celé planetě. Nepodařilo. ParlamentníListy.cz přináší rozhovor s geoinženýrem a učitelem ČVUT Svatoslavem Chamrou, který má z prerušením datového kabelu vlastní zkušenost. Jeho výzkumnému týmu se podařilo v minulosti překopnout, respektive provrtat supertajný datový kabel mezi Prahou a Vídní, za což mu hrozil paragraf.

Anonymous neuspěli, český geolog ano. Přerušil supertajný datový kabel
Foto: Martin Kovář
Popisek: Počítač, internet, klávesnice. Ilustrační foto.

Podle Chamry jeho příběh vůbec není tak vzrušující, jak na první pohled vypadá, a v životě inženýrských (a obecně průzkumných) geologů je to prý poměrně častá událost, ale zajímavé bezesporu je, že si historku předávají jako odkaz současní i bývalí studenti fakulty.

Pane inženýre, jak se to vlastně stalo?

Dělali jsme s kolegou inženýrskogeologický průzkum pro založení opěrných zdí, které byly poškozeny v důsledku extrémních povětrnostních vlivů. Za normálních podmínek se jedná o běžnou rutinní záležitost, v tomto případě ale bylo potřeba postupovat mnohem rychleji a bez předchozí podrobné přípravy, protože nebyly vyloučeny následné problémy, kvůli čemuž se nám podařilo převrtat dálkový kabel. V podstatě se zase jedná o poměrně častou záležitost, protože v zemi je vedeno velké množství nejrůznějších kabelů a trubních vedení (někdy již nefunkčních), které mohou být někdy v mapách zakresleny nepřesně, nebo informace o jejich uložení vůbec chybí. Je ale samozřejmě jasné, že každá taková mimořádná událost musí být  vyšetřena a adekvátním způsobem uzavřena, což se také stalo.

Infobox

Květinová loď Václava Havla

Stačí jedna kotva

Vysokorychlostní internetové spojení v oblasti východní Afriky vážně narušila nehoda na konci února. Jedna z lodí, která mířila do rušného keňského přístavu Mombasa, při čekání na povolení vjela do míst, kam neměla, a tam spustila kotvu. Ta poškodila jeden z páteřních optických kabelů, které oblastí vedou.

Jaká byla vaše první reakce?

V okamžiku havárie nám samozřejmě do smíchu moc nebylo, protože je to opravdu hodně velký průšvih.

A co na to nadřízení, jak celou věc vyhodnotili?

Bylo to klasifikováno jako obecné ohrožení, ale žádný soud se s nikým nakonec nekonal, ani nebyl nikdo obviněn, protože šetření bylo ukončeno, už si nevzpomínám na přesné formulace, ale přibližně něco ve smyslu nezaviněná nešťastná shoda okolností, odvrácení dalšího hrozícího nebezpečí atd. - bylo toho zdůvodnění asi tak na jednu až jednu a půl stránky.

Ani peněžní sankce se nekonala?

Skončilo to tedy pouze relativně malou pokutou od Českého telekomunikačního úřadu (který to také vyšetřoval), protože nikdo z dotčených ani nepožadoval žádnou náhradu ušlého zisku.

A jak to hodnotíte dnes?

S odstupem let na to dokonce někdy vzpomínáme i s úsměvem. A je také samozřejmě logické, že jako pedagog (a zvláště v geologických  předmětech) používám ve výuce i praktické příklady a ukázky. Takže musíte uznat, že k tématu inženýrskogeologického průzkumu je tato osobní zkušenost, včetně ukázky navrtaného kabelu (jak se říká v jedné nejmenované reklamě) k nezaplacení. Ale myslím si, že to stálo za tu zkušenost a svým způsobem nás to i obohatilo. Samozřejmě mám na mysli obohacení duševní a profesní.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: Pavel Kozdera

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Babiš byl asi unesen, podstrčili dvojníka. Režisér Rychlík pro PL

4:44 Babiš byl asi unesen, podstrčili dvojníka. Režisér Rychlík pro PL

„To mne vede k domněnce, že ten Andrej Babiš, podepsaný vlastnoručně pod dopisem plédujícím za podpo…