Babišův Komárek hovoří o udavačství svého šéfa a má vzkaz pro Kalouska a TOPku

30.09.2013 15:06

ROZHOVOR Celou sobotu strávil v centru Liberce spolu se svými stranickými kolegy známý novinář Martin Komárek, který je jedničkou politického hnutí ANO do předčasných voleb v Libereckém kraji. Rozmlouval s procházejícími lidmi a rozdával svou novou knihu, kterou je rozhovor s jeho otcem Valtrem Komárkem. Zodpověděl také dotazy ParlamentníchListů.cz.

Babišův Komárek hovoří o udavačství svého šéfa a má vzkaz pro Kalouska a TOPku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kniha nese název Poslední slovo Valtra Komárka s podtitulem Nedokončený rozhovor syna s otcem

Minulé pondělí se v libereckém kině Varšava konala debata s Karlem Scharzenbergem a lídry topky do voleb v našem kraji. Jeden z diváků - podle svých slov pravicový volič - zapřísahal přítomné topáky - "Proboha nevymezujte se tolik proti Babišově straně, vždyť je to jediná nevěsta pro sňatek, která se nabízí". Mínil tím možnou koalici topky, ODS a ANO. Jak vy vidíte tuto variantu a jak hodnotíte TOP 09 a ODS zvláště s ohledem na jejich poslední vládní angažmá?

ANO chce spolupracovat s každým, kdo uzná jeho programové priority: podporu nových pracovních míst, odpolitizování státní správy, účinný boj proti korupci (všechny smlouvy na internetu), pomoc regionům nejvíce postiženým krizím a pomoc hendikepovaným a seniorům. Zcela osobně si velmi vážím pana Farského, který je mým soupeřem na Liberecku, ale nedovedu si představit spolupráci s panem Kalouskem. Vážím si Miroslavy Němcové, ale nechtěl bych spolupracovat s panem Kubou.

Favoritovi voleb ČSSD bohumínské usnesení zakazuje přímou vládní spolupráci s komunisty. Uvažují ale o vládnutí s jejich tichou podporu. Tomu by se dalo zabránit, kdyby vznikla koalice třeba ČSSD, ANO a třetím do party by mohli být lidovci. Jste ochotni se sociálními demokraty spolupracovat a co si myslíte o této největší levicové straně?

ANO může spolupracovat s ČSSD, pokud se vážně a bez vytáček shodneme na našich programových prioritách. ČSSD je pod velkým tlakem prezidenta Zemana. Přeju jí, aby se z toho trochu vzpamatovala a chovala se mužněji, už kvůli památce mého táty Valtra Komárka, který byl čestným předsedou ČSSD.

Vrátím se ještě do kina Varšava. Jan Farský, lídr topky a Starostů, zde uvedl: "S Martinem Komárkem osobně žádný problém nemám. Těším se, až bude z opozičních lavic tepat případnou levicovou vládu. To bude přesně jeho parketa. Ale uzavírat koalici s ANO je riskantní. Nevěřím, že tak výrazné osobnosti jako je právě Komárek, Zlatuška nebo Stropnický budou pana Babiše poslouchat a tato strana se časem rozpadne."  Co vy na to?

Já předsedu Babiše neposlouchám, já ho respektuji a pokud s ním nesouhlasím, řeknu mu to. Doufám, že takto si pan Farský počíná i vůči Miroslavu Kalouskovi a přeju TOP 09 a starostům, aby se nerozpadli, až voliči, jak doufám, pana Kalouska vykroužkují.

Ve vaší knize Poslední slovo Valtra Komárka jste napsal: „ODS i ČSSD jsou zkorumpované a dnes by bylo podle mého názoru správné vytvořit nějaké občanské hnutí pro všechny. Levice a pravice jsou a budou. Ale ty strany tady byly dvacet let a evidentně zklamaly. Proč není lepší zbourat politický systém, který zklamal, a vytvořit novou stranu, která bude líp sloužit lidem a míň krást?" Chápu to dobře, že za takovouto stranu považujete politické hnutí ANO?

ANO :-)

Andrej Babiš má kontroverzní minulost z doby komunistického režimu. Nicméně slýchám názory z podnikatelského prostředí, že ho stejně budou volit. „Jeho strana má dobrý program a sám Babiš se vypracoval relativně poctivě," říkají. A jako jeho protipól uvádějí velkého sponzora ODS a TOP 09 Zdeňka Bakalu. Ten podle nich nešel ve svém podnikání vůbec čistou cestou, zneužil svých politických kontaktů, vysál miliardy z ostravských dolů a připravil mnoho lidí o práci. Jak vy porovnáte Babiše a Bakalu? A nevadí vám u vašeho předsedy jeho údajná spolupráce se Státní bezpečností?

Neumím posoudit obchod Andreje Babiše. Ale platí daně v Česku a žádný důl mu nekrachuje. Nevěřím, že byl udavačem. Kdybych tomu věřil, nespolupracoval bych s ním.

Vaší výhodou kromě výřečnosti je i mediální známost. Na druhou stranu máte hendikep, že jako jediný z lídrů nejste místní, ale Pražák křtěný Vltavou. Proč kandidujete zrovna v našem kraji a jaký k němu máte vztah? A proč by měli voliči vaší straně a tím pádem i vám dát svůj hlas?

Je nás šestnáct kandidátů a já jediný nejsem z Liberecka. Jenže nekandiduju za Liberecko do krajského zastupitelstva, ale do sněmovny, kde budeme rozhodovat o zákonech pro celou zemi. Proč? Hnutí ANO chtělo mít, jako jiné strany, na kandidátkách mix místních autorit a celostátně známých lidí. Když mě výbor ANO požádal, abych šel na Liberecko, výzvu jsem přijal. A jsem hrdý na to, že kolegové jako Tibor Batthyány či Jana Pastuchová  mě přijali jako parťáka. Liberecko mám rád. Zajímám se o místní politiku od mistrovství světa v klasickém lyžování, kdy jsem moderoval velmi ostrou debatu v Liberci. Fandil jsem svému milému a ctěnému známému Martinu Půtovi v krajských volbách. A kromě toho sem jezdím mnohokrát za sezonu na lyže. Díky svým přátelům z regionu vím, že rozdíly mezi Libercem, Českou Lípou či Frýdlantskem jsou větší než třeba mezi Prahou a Libercem.

Kandidujeme za Českou republiku. Chceme hrát za „nároďák". A proč nás volit? Důvodů je mnoho. Ale stručně: Nelžeme. Nekrademe. Jsme normální lidi.
Chceme pro vás pracovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…