Babišův poslanec Šrámek: Mlčící většina inteligentů umožňuje vládu ambiciózních primitivů

15.03.2014 23:59

PŮLNOČNÍ ROZHOVOR Hnutí ANO urychleně buduje své organizace v krajských a dalších větších městech. I jejich největší oponenti přiznávají, že také v regionech má „politická firma“ Andreje Babiše dveře dokořán. Jak je to tedy se strategií do místních voleb a také i s Evropským parlamentem? O slovo jsme požádali poslance a šéfa místní plzeňské organizace Pavla Šrámka.

Babišův poslanec Šrámek: Mlčící většina inteligentů umožňuje vládu ambiciózních primitivů
Foto: ANO
Popisek: Pavel Šrámek

Anketa

Který pravicový politik je nejlepší?

56%
15%
4%
14%
hlasovalo: 9219 lidí
Co budete dělat o sobotní půlnoci?

Většinu sobotních půlnocí prospím. Mám spánkový deficit, tak se to snažím vyrovnat. Dnešní bude specifický – chci sledovat o půlnoci dění na Ukrajině na CNN…

Jako předseda plzeňské regionální organizace ANO budete jistě velmi aktivně rozšiřovat svoji členskou základnu. Zatím prý ale máte necelých 20 členů...

Jsem předseda pouze místní organizace Plzeň 3, ne regionální. Ohledně přijímání členů, hlásí se k nám lidé, kterým není jedno hlavně to, že naše republika je v korupci v Evropě téměř na špici, a to je opravdu tristní. Já osobně, a potažmo i členové naší místní organizace, oslovuji osobnosti plzeňského společenského a podnikatelského života, lidi, kteří znají problematiku našeho města a chtějí se angažovat na změně poměrů v komunální politice.

Najednou všichni chtějí být členy hnutí ANO. Zvládnete nápor zájemců, abyste se vyhnuli politickým turistům a prospěchářům?

Ano, je to tak, ale máme velmi striktní systém na přijímání členů, kromě čekací doby je to naprostá bezúhonnost, a především si dáváme pozor na lidi, kteří v nedávné době opustili řady jiných politických stran. Je velmi důležité kdy a hlavně proč tyto strany opustili a jaké jsou jejich ambice. Je velká škoda, že občané České republiky se nechtějí politicky angažovat, strany jsou malé co do počtu členů, a to je dle mého názoru klíčový kámen úrazu českého politického systému. Několik málo lidí pak velmi snadno může ovládnout stranu, místní buňku či malé město. To potvrzuje i můj názor a hlavní motto, se kterým jsem šel do voleb: „Tvrdím, že největším nepřítelem demokracie je chytrá, inteligentní a mlčící většina." Ta pak právě nevědomky umožňuje až naprosto nekontrolovatelnou vládu často primitivní, ale ambiciózní menšiny. Jít jednou za čtyři roky k volbám opravdu nestačí, je třeba se politicky angažovat v místě svého bydliště v politických stranách.

Cílem organizace jistě je proniknout na magistrát a do městských obvodů. Prý existuje jakési zadání od Andreje Babiše, že máte zvítězit v Plzni za každou cenu. Je to pravda?

S tím rozhodně nemohu souhlasit. Proniknout, to je spíše výraz pro konspirativní organizaci a tou hnutí ANO rozhodně není. Budeme se ucházet ve volbách o hlasy voličů s konkrétním programem, s konkrétními návrhy řešení a s lidmi, kteří jsou bezúhonní a není jim jedno, co se dnes děje. A jestli v Plzni zvítězíme či nikoliv, o tom rozhodne nejen kvalita našich kandidátů, ale hlavně a především voliči.

O vás se ale proslýchá, že byste měl spíše promluvit do Evropského parlamentu?

Ano, původně jsem měl zájem kandidovat do Evropského parlamentu, protože moje kariéra, vědomosti i zkušenosti z mezinárodního byznysu to přímo předurčují, ale myslím si, že pro naše voliče by jednak nebylo fér po pár měsících se odsunout do Bruselu, když jsem ještě nic neukázal, a hlavně bych chtěl něco změnit zde. Česká a komunální politika je určitě místo, kde je co zlepšovat. Vystudoval jsem ekonomiku firem a korporací na Pittsburgh University ve Spojených státech a zajímám se v poslední době o ekonomiku státních firem, následně pak bych rád i mluvil do ekonomiky a hlavně ekonomické strategie našeho města a regionu.

Jsem i členem poradního sboru Pittsburgh University pro Evropu, a proto bych se rád zajímal i o to, jak funguje Západočeská univerzita, což všude ve světě s ekonomikou regionu úzce souvisí. Zajímá mě, jak přispívá ZČU k životu města a místních firem a podnikatelů, jak se stará o své absolventy a hlavně, zda stávající fakulty opravdu produkují kvalitní studenty v oborech, které Plzeň a firmy na Plzeňsku potřebují. Víme, jak žalostně chybí technici, techničtí inženýři pro místní průmysl. Tím, že budeme chrlit neuvěřitelné množství absolventů v oborech, které nikdo nepotřebuje a kvůli kterým investory do plzeňského regionu určitě nepřilákáme, vlastně cíleně vyrábíme nezaměstnané a potažmo nešťastné mladé lidi, kteří pak končí na úřadech práce. Všichni se vymlouvají na špatný školský systém, ale region, a tedy Plzeň, by měly mít možnost a vliv na chod naší univerzity.

Naše země a regiony ve spolupráci s univerzitami úplně přestaly plánovat. Slovo plánování se stalo téměř sprostým slovem, ale firmy a korporace, ve kterých jsem pracoval, mají dlouhodobé plány až na 20 let a úzce spolupracují v místech svých entit s místními školami. A když se rozhodují o mezinárodní investici, není to jen nový trh, ale především vzdělaná pracovní síla. Montovny, kde jde hlavně jen o levnou pracovní sílu, to není chytrá investice, navíc neřeší problém regionu, mnoho pracovníků je tam doslova dováženo z jiných zemí, to jsou dnes možná dobré investice do Moravskoslezského kraje. Ale sofistikované technologické firmy, strojírenské firmy s technicky náročnou výrobou a řízením, vývojová a výzkumná centra těchto firem, to je to, co chceme a musíme přilákat do plzeňského regionu. Tím vždy Plzeň vynikala. Češi jsou úžasně chytrý a vzdělaný národ, je pod naši úroveň usilovat o investici do montovny sedaček pro západoevropské automobilky.

Tedy univerzita a ekonomika regionu mě zajímá, jako plzeňský patriot se chci angažovat v našem regionu, a především v Plzni. Aby se Plzeň, na základě svých tradic, stala hlavním výzkumným, vývojovým a technicky nejvyspělejším průmyslovým městem ČR. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Fiala

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…