Babišův poslanec podporuje protikuřácký zákon. Kreativní český národ se s ním prý žít naučí

12.07.2015 21:29

ROZHOVOR Poslanec hnutí ANO Roman Kubíček v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz promluvil o tom, co si myslí o protikuřáckém zákoně, kde všude by dovolil kouřit a kde se bez cigaret obejdeme. Řekl, že proti omezení kouření v restauracích nic nemá, nechápe ale, proč by si kuřák nemohl zapálit před restaurací. „My vždycky umíme něco udělat, kouknout se na Západ a přidat si k tomu nějaké své know-how,“ říká. Vyjádřil se i k migrantům a k nedávným teroristickým útokům v zahraničí.

Babišův poslanec podporuje protikuřácký zákon. Kreativní český národ se s ním prý žít naučí
Foto: ANO
Popisek: Roman Kubíček

Když si dnes zajdete posedět do hospody, uslyšíte, jak štamgasti poměrně bouřlivě diskutují o protikuřáckém zákoně. Jaký vy na něj máte názor?

Já se k zákazu kouření stavím celkem pozitivně. Ovšem na místech, kde se třeba podává jídlo, kam třeba chodí matky s dětmi… Tam bych to zakázal. Nicméně zákaz kouření někde venku na veřejném prostranství, to ne.

Takže třeba venku, před hospodou by si podle vás mohli kuřáci zapálit?

Dám jeden takový příklad. Vezměte si, že budete mít třeba hospodu na vesnici. Na prostranství, které budete mít pronajaté od obce, si uděláte pergolku, kde by si kuřáci mohli zakouřit. Když bude pan starosta zapřísáhlý nekuřák, tak vyhlásí na toto prostranství veřejný zájem a z té hospody tam nedají ani popelník. A to už je pro mě nepřijatelné. Nebo třeba různé festivaly, které jsou na veřejném prostranství. Anebo čajovny, kde se kouří vodní dýmky. Provozovatelé si tu čajovnu vytvořili s nějakým podnikatelským záměrem a zákaz kouření třeba právě i vodní dýmky pro ně může být problém. My vždycky umíme něco udělat, kouknout se na ten Západ a přidat si k tomu nějaké své know-how.

Český člověk je ale velmi vynalézavý. Myslíte, že nebudeme protikuřácký zákon nějak obcházet?

Český člověk je opravdu velmi podnikavý. Určitě se také nechá inspirovat. Například v Anglii jsou soukromé kuřácké kluby. Takže tady nebudou hospody, ale soukromé kuřácké kluby, kde vám vystaví průkazku, že jste kuřák. Půjdete dovnitř a ten zákon to obejde. Vždycky je třeba přemýšlet o tom, jaký to bude mít dopad.

Nehrozí právě kvůli protikuřáckému zákonu, že hospody budou lidově řečeno zet prázdnotou?

Dostáváme informace z takových těch malých hospod, kde říkají, že na ně dolehne elektronická evidence tržeb, protikuřácký zákon a další věci. A že je to položí. Já si ale myslím, že pokud jsou to kvalitní podniky, tak si tam lidé cestu stejně najdou. Například v Praze kolem Staroměstského náměstí je tak 80 procent podniků nekuřáckých a jsou plné. Ty kuřácké jsou také plné. Takže on si každý najde svého zákazníka.

Nebylo by třeba dobré nechat to na majitelích, aby se sami rozhodli?

Já jsem liberál. Takže liberálně bych uvažoval tak, že majitel se má rozhodnout, jak chce, co je pro jeho podnikatelský záměr nejlepší. Ale pokud společenská poptávka volá po absolutním zákazu kouření v hospodách, já s tím problém nemám. Ale nechme tady nějakou alternativu, že člověk si může vyjít alespoň ven a tam si zapálit.

A jak vidíte otázku podávání alkoholu, kterou protikuřácký zákon také řeší?

Ano, jsou tam takové věci jako zákaz podávání desetistupňového piva například na fotbalovém utkání. Nikdo tam ale třeba neřeší míchané nápoje, že?

A co zodpovědnost za podnapilé mladistvé na provozovateli podniku?

To je právě otázka, jak budete toho mladistvého kontrolovat. Když mu dá fouknout policie, naměří mu třeba 0,3 promile. Poznáte to pohledem? Asi ne. Takže jak to má majitel poznat? Oni samozřejmě nemají problém zkontrolovat, jestli má host občanku a jestli má nárok na to, aby mu nalili alkohol. Ale jestli někdo vypil jedno pivo, než přišel do hospody, a aby pak provozovatel za to nesl odpovědnost, to je trošku přitažené za vlasy. To by pak museli dělat jako ve Spojených státech. Že stojí venku ochranka, do 21 let tam nesmíte, nikdo se s vámi nebaví. U každé hospody, u každého baru bude někdo, kdo to bude kontrolovat.

Protikuřácký zákon Češi samozřejmě řeší, neboť je tady poměrně hodně kuřáků. Světem ale hýbe hlavně strach z nedávných teroristických útoků.

Je to velké neštěstí a cítím upřímnou soustrast s pozůstalými obětí těchto činů. Je vidět, že se to neustále blíží k České republice. V těchto chvílích je samozřejmě nutné posílit činnost armády a Policie ČR a současně dynamicky podpořit aktivitu výzvědných služeb. Na úrovni Evropské unie je třeba jednat o účinné ochranně vnějších hranic.

Doporučil byste v tuto chvíli cestovat do Tuniska? Vy sám byste jel?

Já se přiznám, že sám bych nejel. Ale tato situace je poměrně složitá již několik let. Jsou střediska bezpečná a nebezpečná. Vidíte, že činnost Islámského státu se neustále rozrůstá. I propaganda a cílení na mladé lidi, kteří spáchají takovýto čin, jsou velmi silné. Teď je otázka, jestli se v takovýchto oblastech vůbec vystavovat zvýšenému riziku. Ale aby se to riziko nepřesouvalo stále blíže k České republice. Je opravdu třeba zvážit, jak účinně zasáhnout.

Právě tyto útoky podpořily ty, kteří protestují proti migrantům. Bojí se, že mezi nimi budou právě radikálové.

Migranti do České republiky přicházeli vždy. My jsme zvyklí na migranty především ze zemí bývalého Sovětského svazu. A poměrně velké množství Ukrajinců se etablovalo v České republice. Takový ten folklor migrantů byl v rámci občanů Vietnamské socialistické republiky. A víte, že s těmito občany nejsou žádné větší problémy. Teď ale samozřejmě mluvíme o migraci například ze Sýrie a dalších zemí, které jsou v občanské válce a ve velmi špatné ekonomické situaci. Myslím si, že každý suverénní stát by si měl určovat svou migrační politiku, to znamená rozhodovat o tom, koho přijme a koho ne.

A domníváte se, že to, co se v minulých dnech stalo v Tunisku nebo ve Francii, souvisí právě s problémem kolem utečenců?

To se nedá vyloženě říct. To neví v tuto chvíli nikdo. Nicméně velký pohyb nekontrolovatelné migrace je velkým problémem. Když bude migrovat, řekněme, pět tisíc lidí, je možné je účinně zkontrolovat, když to bude milion, tak už je samozřejmě nezkontrolujete. Pochopitelně Islámský stát bude nějakým způsobem infiltrovat ty skupiny a s nějakou z nich se dostanou tito militantní lidé na území států Evropské unie. Mohou vyčkávat a v případě zavelení udělat nějaký útok. My v České republice pořád říkáme, že to je někde, někde daleko… Teď je otázka, co je to někde daleko. Jestli se vzbouříme až ve chvíli, kdy se něco stane na našem území, tak to už bude pozdě.

reklama

autor: David Hora

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Babiš byl asi unesen, podstrčili dvojníka. Režisér Rychlík pro PL

4:44 Babiš byl asi unesen, podstrčili dvojníka. Režisér Rychlík pro PL

„To mne vede k domněnce, že ten Andrej Babiš, podepsaný vlastnoručně pod dopisem plédujícím za podpo…