Blábol Michala Horáčka. Napíší o mně, že jsem konspirátor, a pak se mi omlouvají. Petr Žantovský nám vyprávěl, co se kolem něj začalo odehrávat, když dostal státní vyznamenání

30.10.2017 21:49 | Zprávy

ROZHOVOR „Buďto pan Horáček mluví tak sofistikovaně, že na to nestačím intelektuálně, nebo je to prostě blábol,“ říká k vyjádření Michala Horáčka ohledně svého vyznamenání novinář Petr Žantovský. ParlamentnímListům.cz popsal skvělou náladu na Hradě. Vyjádřil se i k různým každoročním „útokům“ na prezidenta Zemana právě ohledně výběru oceněných. „Já jsem za posledních nějakých 25 let nečetl v českých mainstreamových médiích snad jediný článek nebo jsem ho neviděl o tom, že by Klaus nebo Zeman udělali něco dobře,“ poukazuje Petr Žantovský.

Blábol Michala Horáčka. Napíší o mně, že jsem konspirátor, a pak se mi omlouvají. Petr Žantovský nám vyprávěl, co se kolem něj začalo odehrávat, když dostal státní vyznamenání
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Žantovský

Vy jste byl jedním z těch, které pan prezident v sobotu na Pražském hradě vyznamenal. Jaké z toho máte pocity?  Bylo to pro vás překvapení a berete to jako velkou čest?

Odpověděl jste za mne. Překvapení to bylo obrovské, čest je to neskutečná. Když se člověk podívá na tu plejádu úžasných osobností, které prošly touto „zkouškou dospělosti“, ať už si vzpomenu z minulosti třeba na Jana Kačera, Jiřího Suchého… Zástupy lidí, kterých si člověk velice považuje a velice cení, je to pro mne samozřejmě obrovský pocit určitého závazku. Být v tomto klubu, to už něco znamená.

Proti vašemu vyznamenání se ozývá z některých stran kritika. Například kandidát na prezidenta Horáček se nejdříve opřel do Miloše Zemana, poté zaútočil slovně i na vás. Zahrnul vás mezi lidi, o které by si podle jeho slov člověk ani kolo neopřel. Nazval vás neblahou normalizační figurou a tradičním sluhou všeho protičeského. Doslova také napsal: „To se až srdce svírá. Skvělí lidé, české vzory jsou ve Vladislavském sále rukojmím Petra Žantovského a jiných, za něž se stydím.“ Co na to říkáte?

Já jsem si svého času říkal, že se k pitomostem vyjadřovat nebudu. Mě na tomto vyjádření zaujala jedna pasáž – všechno ostatní je klišé. Fascinuje mě ta formulace, že ta masa lidí ve Vladislavském sále byla podle něj mými rukojmími. To je opravdu hodně velká nadsázka. Od prvního okamžiku, kdy jsem si to přečetl, jsem o tom přemýšlel a tu větu jsem doteď nepochopil. Takže buďto pan Horáček mluví tak sofistikovaně, že na to nestačím intelektuálně, nebo je to prostě blábol. Protože více vysvětlení nemám.

Tím ovšem kritika nekončí. Například Josef Kopecký se opřel nejen do vás, ale i do ParlamentníchListů.cz. Napsal: Netušíte někdo, zda byl Petr Žantovský oceněn za novinařinu před rokem 1989, za tu dnešní pro prezidentovy milé Parlamentní listy, nebo za podporu opoziční smlouvy? A stejně tak i Martin Fendrych – ten napsal, zda jste dostal metál za příspěvky do Parlamentních listů. Proč myslíte, že těmto pánům zřejmě „leží v žaludku“, že právě pro ParlamentníListy.cz píšete příspěvky?

To se asi musíte zeptat jich, proč jim to leží v žaludku. Já jsem v českém novinářském prostředí v podstatě od převratu permanentně. V té době ParlamentníListy.cz ještě dávno nebyly, takže pamatuji i jiná média, neb jsem se nenarodil s ParlamentnímiListy.cz. Je pro mne velmi příjemné s nimi spolupracovat. A jak jsem zjistil, rubrika Týden v médiích je velmi čtená a úspěšná. Takže je to spíše o tom, že se ta mediální scéna u nás opravdu velmi dělí. Stejně jako se dělí ta politická scéna na určité, řekl bych, takové ghetto lidí, kteří se rozhodli, že se uzavřou do takového vlastního prostoru, ze kterého budou vystřelovat jedovaté šípy všude okolo. Ovšem zjišťují, ke své asi velké nelibosti, že to jejich ghetto se zmenšuje, zatímco to okolí venku se zvětšuje. O to jsou ty šípy jedovatější. Já si to asi jinak vysvětlit neumím.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: David Hora

Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

16:59 Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA „Tomuhle propagandistickému braku vzpomínky věnovat nebudu,“ říká z…