Budila jsem se hrůzou a oknem pozorovala, jestli po ulici nejedou ukrajinští vojáci. Teď se cítím bezpečně jako nikdy. Hovoří významná sevastopolská politička Altabaeva

08.08.2018 20:07 | Zprávy

ROZHOVOR Na Ukrajině a v Evropské unii vyrostlo pokolení, které je pod vlivem propagandy a nacionalismu. Sevastopolci několikrát město bránili do poslední kapky krve a bylo velice prozíravé, že se před čtyřmi lety krev neprolila. Tak hovoří předsedkyně Zákonodárného shromáždění města Sevastopol Jekatěrina Altabaeva. Je nutné připomenout, že město mělo na Krymu vždy zvláštní status a dnes je poloostrov v rámci Ruské fedearce také rozdělen na Krymskou republiku a federální město Sevastopol.

Budila jsem se hrůzou a oknem pozorovala, jestli po ulici nejedou ukrajinští vojáci. Teď se cítím bezpečně jako nikdy. Hovoří významná sevastopolská politička Altabaeva
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Předsedkyně Zákonodárného shromáždění města Sevastopol Jekatěrina Altabaeva

Řekněte mi, kdyby se nyní opět konalo referendum ohledně přičlenění Krymu k Ruské federaci, byla by opět tak vysoká účast a zvolili by lidé opět Rusko?

Jsem přesvědčena, že kdybychom v roce 2014 nevykonali tak seriózní kroky pro připojení k Rusku, tak by se režim, který začal vládnout na Ukrajině, choval ke Krymu a městu Sevastopol ještě tvrději, než k Donbasu. Obávali jsme se toho a šlo o jeden z motivů lidí, kteří vyšli na náměstí. V Sevastopolu, který měl vždy zvláštní status a nyní jde o město federálního významu jako Moskva či Petrohrad, se první shromáždění konalo 23. února 2014. A na náměstí jsme si zvolili řešení, že chceme nezávislost a dále nebudeme patřit do Ukrajiny.

Kdyby se tak prudce a nezákonně nerozvíjela situace na Ukrajině, možná by se Sevastopolci chovali jinak. Oni nás prostě pověřili jiným zastřešujícím řešením, protože jsme všichni byli proti vládnímu převratu, který v Kyjevě uspořádali nacionalisté a fašisté. Sevastopolci jsou lidé, kteří opravdu umí bránit svou zemi, své tradice a tak to bylo po celou historii. Několikrát město bránili do poslední kapky krve a bylo velice prozíravé, že se před čtyřmi lety krev neprolila. V současnosti by volili Rusko ještě jednotněji, jestli to vůbec jde.

Nicméně stanovisko Evropské unie a USA je neměnné. Podle nich Ruská federace anektovala Krym...

Myslím si, že u demokratické země, která si na to jen nehraje, je třeba nějaké normy. A hlavním zdrojem moci je národ. Suverenita národa se mimo jiné zakládá i na možnosti výběru stát se součástí toho nebo jiného státu. Referendum bylo u nás provedené v souladu i se zákony Ukrajiny, Ruska a podle mezinárodního práva. Pamatovali jsme na veškeré důležité detaily a okolnosti takové změny. Republika Krym a město Sevastopol si vybraly.

Nakonec pro Rusko hlasovalo skoro 97 procent voličů. Nevím, kdo by nám mohl zakázat tento výběr uskutečnit a ověřit v reálném životě. Když někdo bude hovořit o tom, že Rusko zabralo Krym, tak mohu říct, že když byl 23. února mítink, začaly politické procesy o sebeurčení Krymu a Sevastopolu, tak na poloostrově nebyla žádná ruská vojska.

Jako občanka Sevastopolu vám mohu popravdě říct, že jsme nevěděli, co bude. První tři dny k nám nikdo z ruských politiků nepřiletěl. Ještě jsme nevěděli, jestli bude Ruská federace souhlasit s přijetím Krymu a Sevastopolu. Lidé se velmi obávali nějakých provokací a sami vytvořili domobranu k obraně města, aby ukrajinští nacionalisté neprošli. Všichni chtěli ubránit naši volbu. Pak, když bylo jasné, že vůle národa je zřejmá, jsme slyšeli, že nám je Rusko připraveno pomoci.

Poprvé, kdy k nám přijeli ruští poslanci, bylo to až 27. února. Tehdy jsem teprve pochopila, že nás nedají. Do té doby jsem se v noci budila hrůzou a pozorovala oknem, jestli po ulici nejedou ukrajinští vojáci a jejich vojenská technika.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Jan Rychetský

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

16:59 Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA „Tomuhle propagandistickému braku vzpomínky věnovat nebudu,“ říká z…