Bývalá členka ODS popsala nelichotivou minulost Petra Nečase

01.03.2014 5:40

ROZHOVOR Jak fungovala ODS za Petra Nečase, proč jsou lidé v republice znechucení a co dnes hrozí Andreji Babišovi s premiérem Sobotkou? To barvitě popsala bývalá místostarostka Rožnova pod Radhoštěm a členka ODS, dnes zastupitelka města za SNK – ED Libuše Rousová, která bývalého premiéra poznala hned na startu jeho kariéry, v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz.

Bývalá členka ODS popsala nelichotivou minulost Petra Nečase
Foto: Daniela Černá
Popisek: Libuše Rousová

Petra Nečase jste dlouhodobě znala, jak se choval jako kdysi běžný člen ODS v Rožnově?  

Nečas, pan „Čistý,“ po dobu, když jsem s ním byla v kontaktu, vždycky obhajoval jen lumpy, zloděje a grázly. Nikdy neřekl, že jeho rodiče byli v KSČ a přesto na KSČ šíleně nadával. Nikdy neřekl, že by byl věřící, když nadával na místním sdružení na lidovce. My už jsme x let před pádem vlády psali, že jde o zločineckou organizaci. Věděli jsme, že tahle vláda nemůže přežít, a že její pád je jen otázkou času.

Nečasovi v Rožnově bydleli, vracejí se sem někdy?

Myslím, že byt už prodali, ale rozhodně po tom nepátrám. Před měsícem tady byl Nečas s Nagyovou – Nečasovou. Seděli prý v Billbaru na náměstí. Proč tady ale byli, to nevím, třeba na výletě. Jeho rodina pochází z Uherského Hradiště a on se tu dostal po ukončení vysoké školy, protože získal práci v bývalém podniku Tesla. Dali mu tehdy čtyřpokojový byt, tak asi proto tady zůstal.

Byla jste členkou ODS 10 let, proč jste vlastně odešla?

Odešla jsem v roce 2006 po parlamentních volbách. Vadilo mi to, co říká i pan Babiš, jejich pochybné hospodaření. To, co dělali, zamotávali do populistického obalu pro lidi, ale ve své podstatě pracovali jen pro úzkou skupinu svých příznivců. Vadilo mi, že když jsem na tyto věci poukázala, tak jsem se stala okamžitě nepohodlným člověkem. Když jsem se s Nečasem o tom bavila, tak se postavil na stranu lumpů a zlodějů. Šlo o rozpor slov a činů. Celkový systém fungování strany spočíval v tom, že v čele sedělo pár členů, kteří byli neodvolatelní a volby se konaly tak, že na mobily chodily esemesky, koho má kdo volit. 

Petr Nečas byl předsedou místní organizace?

Ne, on byl členem místní organizace v Rožnově, členem oblastního sdružení a samozřejmě byl i v Regionální radě ODS ZK. Měl to vše promyšlené tak, aby ho všechny organizace ve volbách navrhly jako lídra pro celostátní volby. Pak rožnovská ODS přestala dávat stoprocentní souhlas a začaly být boje. Nečas nechal místní organizaci ODS zrušit a do dnešní doby ostatní členové, kteří věřili pravicové politice, neví, proč se organizace vlastně zrušila. Pak odešel do Vsetína, kde se stal jejich členem. Následně pak vznikla v Rožnově ODS číslo dvě a teprve, když tam byli lidé, kteří ho podporovali, tak se vrátil. Část lidí v ODS Nečasovi dlouho věřila a ještě jsme byli tak hloupí, že jsme z ODS vystoupili až po parlamentních volbách, abychom ho nepoškodili. Na to konto nás začala ODS likvidovat, jak mohla.

A co nová vláda. Bude příslibem lepší budoucnosti?

Jsem rozpačitá. Nechci být negativní, ale spíš mám dojem, že k žádným velkým změnám nedojde. Když vidím, jak ANO různě prorůstá novými členy, kteří odpadli z ODS nebo přeskakuji z TOP 09, tak moc nevěřím tomu, že budou prosazovat čistou a ráznou politiku. ČSSD, pokud se nezačne chovat jinak a převáží boje o koryta, tak dopadne jako ODS. Myslím si, že unavenost všech lidí je neskutečná. Národ je totálně ožebračený. Poslední kapkou byla intervence České národní banky. Některým firmám to částečně pomohlo, ale celý národ jen zchudl, protože se všechno zdražilo a platy zůstaly stejné. Kritická situace ve státě je dokazatelná i tím, že počet chudých a exekučně zdevastovaných rodin stoupá. To jsou samé negativní věci.

Takže si myslíte, že lidé už ztratili naději?

Přesně tak. Ztratili víru v soudy, nefunguje policie, vládne byrokracie. Lidé nemají naději, že by se cokoli vyřešilo, a když už se něco řeší, tak je to na dlouhou dobu. Nevíra a beznaděj spočívá v tom, že lidé nevěří a nikdo jim nepomůže. Všichni jen slibují a dělají pravý opak. Jakmile takový stav dlouho trvá, tak se tomu už nemůže nikdo divit. Například zemědělství. Prasata zmizela z povrchu zemského, nemáme brambory a všude je řepka. Lidé vidí, že se lež stává pravdou a pravda lží, tak se jim nedivte. Jsem v politice 20 let a nebýt toho, že pořád někde mám v sobě ukotveno, že když se těm lumpům nebude komplikovat život, tak pojedou třetí kosmickou rychlostí a rozkradou i to, co už se rozkrást ani nedá, tak už jsem to také vzdala.

Půjdete znovu do komunálních voleb?

Do voleb pravděpodobně půjdeme, ale měli jsme trošku jinou představu o kandidátkách. Vytvořili jsme si v SNK – ED filosofii, že ti starší přenechají své pozice mladým, ale vládne absolutní nezájem. Buď je situace u nás nezajímá, nebo mají předem naplánováno, že odejdou pracovat za hranice, protože tam vládne jiná demokracie než u nás.

Je tedy podle Vás nějaká šance na to, abychom se vůbec vymanili ze sféry vlivu různých lobbistických skupin, které se vytvoří podle toho, kdo je zrovna u moci?

U mého známého mají pracovní povolení Ukrajinci a jeden z nich je inženýr, který se na Ukrajině neuživí, ale tady je dokonalá pracovní síla. Hovořil o tom, jaká je tam situace: když chcete jít do nemocnice, musíte dát úplatek, když jdete na policii, opět úplatek. Na Ukrajině žijí lidé v totální bídě a přesto jdou a bojují za svobodu a věří, že se budou mít lépe. Klobouk dolů před nimi. Český národ, ten se dá dohromady, jen když se hraje hokej a ani tam už to neplatí, protože i v hokeji jde už jen o peníze. Nevím, co jsme za národ. My si svobodu snad ani nezasloužíme, protože pro ni neumíme nic udělat. Do politiky jdou lidé jen kvůli výhodám a ti, kteří kdysi bojovali za pravdu a lásku, odpadávají. Jedinou nadějí na změnu je revoluce od spodu, ale pak existuje velký otazník, zda by šlo o sametovou revoluci. Sice teď existují určité záblesky naděje, ale pořád to není ono. Prostředí, ve kterém žijeme, je nestabilní úplně ve všem. Nejde o řízení státu, ale o Kocourkov. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

4:44 „Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

Vítězstvím Petera Pellegriniho v prezidentských volbách se nám nejbližší národ vymanil z jednostrann…