Češi, mytí záchodů a Mongolové u pásu. Okamura odpovídá na zlobu, která mu napadala na hlavu kvůli migrantům

02.05.2014 21:16

Šéf hnutí Úsvit přímé demokracie Tomio Okamura v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz reaguje na kritiku, která se vůči němu i dalším politikům Úsvitu v poslední době nahromadila kvůli ústřednímu tématu předvolební kampaně do evropských voleb - imigraci. Podle Okamury není nic špatného na tom, když k nám přichází kvalifikovaná pracovní síla, ale zcela logicky prý musíme myslet nejdříve na vlastní nezaměstnané a motivovat je i k výkonu ne zrovna populárních typů práce.

Češi, mytí záchodů a Mongolové u pásu. Okamura odpovídá na zlobu, která mu napadala na hlavu kvůli migrantům
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomio Okamura

Anketa

Podporujete výukový program o islámu, který má dle jeho organizátorů zmírnit u českých školáků mýty a předsudky vůči tomuto náboženství?

5%
95%
hlasovalo: 12176 lidí

Pro vaši kampaň do Evropského parlamentu jste zvolili kontroverzní motiv bílých ovcí, které z české vlajky vykopávají černou. Odmítáte v ČR lidi tmavé pleti nebo jak si běžný člověk takový motiv má vysvětlit?

Ten plakát má přece také text - a tam si každý gramotný člověk přečte, co máme na mysli. Tedy, že jsme proti nelegální imigraci a že Česká republika se musí v prvé řadě postarat o svoje občany a těm dát práci.

A těmi českými občany myslíme všechny české občany, tedy i ty tmavé pleti - a ti mají mít přednost v zaměstnání před cizinci - i bílé pleti.

Takže vyčíst z toho jakýkoli rasismus je trochu bez logiky, ale vím, že při troše zlé vůle se o to budou mnozí pokoušet. To by ale potom musel být rasistický i pořad Černé ovce v České televizi a to je, jak víte, také nesmyslná představa. Jsme razantní obhájci našich národních zájmů - zájmů českých občanů bez rozdílu pleti. Mimochodem - právě Romové nejvíc trpí přílivem nekvalifikovaných laciných dělníků, ponejvíce z Ukrajiny. Takže pokud jsme proti imigraci, pak právě proto, abychom pomohli i českým Romům najít práci. Příliv cizinců také samozřejmě silně snižuje tlak na vyšší mzdy pro české občany, takže všichni, i ti co práci mají, tím trpí, protože mají podhodnocené mzdy.

Sociolog Pavel Šplíchal ve svém článku na online deníku A2 v reakci na Vaše údajně „rasistické a xenofobní výroky“ napsal: „Jdi do prdele, Tomio." Co si o tom myslíte? Co byste mu vzkázal?

Nemám čas číst výlevy každého kavárenského intelektuála. Bohudík musím pracovat, jak ve sněmovně, tak v hnutí a ve svých firmách. Ale snad tento pán, navzdory svému vzdělání, jednou pochopí, že skutečnost je jiná - a to, co on považuje za rasismus, je jediná cesta, jak se rasismu vyhnout. Tedy náš tlak na systémové změny, které dají všem práci a donutí pracovat i ty, co pracovat nechtějí. Když budou čeští občané romské národnosti muset bez výjimky pracovat - budou donucení se chovat slušně, když nebudou spekulanti a lichváři sdírat ty nejchudší a nejbezbrannější, pak věřte, že nikdo nebude cikánům nadávat nebo jim závidět nějaké neoprávněné dávky.

Vy i vaši kandidáti do europarlamentu mluvíte o tom, že při více než 600 tisíci nezaměstnaných nedává smysl dávat práci cizincům. Není ale realitou, že Češi některá zaměstnání prostě dělat nechtějí? Nebylo by lepší taková místa cizincům dát?

Velká část lidí přece práci chce a hledá. Ale já samozřejmě rozumím i tomu, že mnoho z nich nejde do práce, kde mají deset tisíc čistého, protože tolik zaplatí jen za nájem. A opět jsme u toho, že laciná práce mnoha imigrantů snižuje platy pro naše občany. A tady rozlišujme legální zahraniční odborníky od masy nekvalifikované síly. Zahraniční specialisté jsou určitě přínosem a navíc skutečně mzdové průměry nesnižují, ale zvyšují. Zaměstnávám, a zcela legálně, také cizince, japonské odborníky v cestovním ruchu - ale stejně jako moji čeští zaměstnanci jsou nad průměrným platem a dělají pouze práci, na kterou českého zaměstnance nenajdu.

Ovšem práci prodavače, na stavbě nebo u montážního pásu zvládne téměř každý a není třeba, aby ji u nás dělali Mongolové, Ukrajinci, Albánci nebo severokorejské otrokyně.

A nikdo ať mi netvrdí, že práce za otrockou mzdu je nutná pro naši ekonomiku. Nejsme Nigérie ani Čína, ale vyspělá evropská země. Musíme vyvážet kvalifikovanou kvalitní práci s přidanou hodnotou. Naší hodnotou nikdy nebyla a nesmí být laciná pracovní síla. My v Úsvitu také říkáme - práci našim a také lepší mzdy a samozřejmě nikdo neodmítá ani odborníky ze zahraničí - naopak. Jen nechceme být evropskou montovnou, v níž pracují imigranti, zatímco naši občané sedí doma na podpoře. To snad není nic zlého a pochopí to snad i kavárenský intelektuál.

Nebo se naopak chcete snažit o to, aby i tu ne zrovna lákavou práci dělali Češi místo cizinců? Jak ale Čechům jinak než represí vnutit, aby například umývali záchody, pracovali ve výkopech, vykonávali těžké práce v lese apod.? Znamená to zavedení veřejné služby?

Viz výše - těžkou práci ve výkopech nebo nepříjemnou na záchodech je třeba přece zaplatit. Navíc vím o spoustě Romů, co v rámci rodinných soukromých firem stavební práce včetně výkopů dobře a úspěšně dělají. Samozřejmě tady je velký prostor pro stát - říkáme - když stát dává stamilionové podpory - daňové úlevy, dotace, veřejné zakázky, tak za ty peníze musí daná firma dát práci přednostně našim. Je přece logické, že za veřejné peníze si veřejnost může i diktovat podporu veřejného zájmu - a tím jednoznačně je práce pro naše občany.

Z politického spektra zaznívá nařčení, že hrajete touto rétorikou podprahově proti Ukrajincům. Jaký máte postoj k ukrajinské menšině? Není vývoj v jejich zemi důvodem, abychom jich legálně přijali více?

Nerozumím tomu podprahově - naprosto jasně a zřetelně říkáme: práci nejdříve našim občanům. To se netýká jediné národnosti. Ale samozřejmě na Ukrajině se v jednom průzkumu vyjádřilo tuším kolem šedesáti procent práceschopných, že je ochotno vycestovat za prací do EU. To je na jednu stranu sympatické, že lidé tam jsou připraveni pracovat kdekoli, ale pro nás by to byla katastrofa - představte si, že by se třeba jen 10 milionů Ukrajinců z jejich celkových 50 milionů vydalo na západ. My je prostě neuživíme - anebo potom neuživíme naše nezaměstnané, které imigranti připraví o práci. A propady ve mzdách by zabrzdily spotřebu, ekonomiku a dramaticky zvýšily sociální napětí. To ví každý rozumně myslící člověk - ovšem nahlas to říkáme jen my v Úsvitu. Škoda. Není to nic ve zlém proti Ukrajincům, ale holt si musí udělat pořádek ve své zemi a začít ji budovat, aby se dostali na naši úroveň - to je řešení - nikoli to, že se přestěhují tam, kde je už lépe.

Ve světle ukrajinské krize, trváte na tom, že zásahy proti nelegálním pracovníkům se mají týkat i Ukrajinců?

Samozřejmě  - nemůžeme přece uživit chudé celého světa. A Ukrajinci u nás nejsou žádní političtí uprchlíci - jsou standardní zahraniční dělníci, které přilákala práce. Používat současné politické pnutí na Ukrajině pro uvolnění víz pro zahraniční dělníky nemá žádnou skutečnou logiku. EU by samozřejmě Ukrajině nejvíc pomohla, kdyby ji nerozeštvala. To, že evropští politici - rok před řádnými volbami - rozeštvali národ, že pomohli svrhnout nelegálně vládu a že nechali eskalovat napětí bez ohledu na desítky, možná už stovky mrtvých - to je ostuda evropských politiků. Každý soudný člověk musel přece předpokládat, že aktivita EU nenechá Rusko chladným a že bude své zájmy a zájmy Rusů na Ukrajině chránit. Teď politici nadávají Putinovi - ale je to jako když dítě rozdráždí klackem psa a pak kvičí, když pes kousne.

Samotné téma imigrace v těchto eurovolbách rezonuje v mnoha zemích. Skutečností ale je, že Evropa vymírá, původní Evropané mají čím dál méně dětí, rodiny zakládají mnohem později apod. Jak byste tento problém řešil bez imigrace?

Děkuju za řečnickou otázku. To, že ubývá dětí, tedy těch, kteří by vydělávali starší generaci na důchody, je realita. A i vy určitě víte, že náš názor na řešení je zcela opačný než podpora přílivu imigrantů. Jednak máme 650 tisíc nezaměstnaných, takže i při úbytku obyvatel tu prostor na práci je dost veliký a samozřejmě řešit klesající porodnost imigrací je cesta do pekel. Stačí se podívat na země, kde počty imigrantů překročili nějakou významnější mez - Francie, Británie, Německo čelí etnickým, rasovým a náboženským konfliktům. My jsme oáza klidu a my bychom si přáli, aby nám to vydrželo co nejdéle.

Řešením na pokles porodnosti je přece její zvýšení - tedy podpora rodin s dětmi - a my navrhujeme systémové změny na výraznou finanční motivaci našich rodin s dětmi - ovšem rodin občanů, kteří mají pracovní minulost a jsou bezúhonní a řádně vychovávají své děti. Navrhujeme vysoké dotace na každé dítě, vysoké bezúročné půjčky na bydlení, splatitelné zčásti odpočtem za každé dítě. Ovšem znovu zdůrazňuji, že vše jen pro ty, kdo řádně pracují, jsou poctiví a řádně vychovávají děti. A kde na to vzít? To je přeci jasné, každý občan vydělá státu za celý život odvody na daních a pojištění mnohonásobně více, než by činila taková podpora rodinám. Státu se tedy podpora našich rodin, a tím porodnosti, vrchovatě vyplatí.

Předvolební průzkumy se v zisku pro vaše hnutí často výrazně liší. V některých výzkumech měl Úsvit kolem 7 %, v posledním průzkumu STEMu naopak jen 2 procenta. Proč tomu tak je? Do jaké míry berete průzkumy jako směrodatné?

Tohle není otázka na mne, ale na agentury. Z každodenních setkání s voliči vím, že máme podporu velké části občanů. Ale tohle není důležité - jsme tady, abychom se pokusili měnit systém směrem ke skutečné demokracii a odpovědnosti odpovědných - nikoli proto, abychom řešili nějaké průzkumy. Tohle dělal pan Paroubek a nikam to nevedlo.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Nepřestali jste v Úsvitu poslední dobou výrazněji zmiňovat romskou problematiku? Svého času to bylo jedno z vašich hlavních témat, které podle vás bylo nutné řešit. Proč?

To není pravda - problematika Romů nikdy nebyla naším nosným tématem, pouze jedním z mnoha a mnoha, které řešíme. Téma Romů točili v souvislosti s Úsvitem pořad dokola novináři - a mediální dojem pak mohl být takový, jak říkáte. Bohužel jsme v opozici a vláda se k vyřešení tohoto tématu nemá, přestože jsme již do sněmovny zákon v této souvislosti předložili, ale byl zamítnut. Naším hlavním tématem je ale systémová změna ke skutečné demokracii, kde jsou politici odpovědní svým občanům.

Od počátku a vždy říkám, že základem zla u nás jsou nepotrestané zločiny politiků a jejich přátel - dalekosáhlé rozkradení národního bohatství této země.  Nepřizpůsobiví Romové jsou problém - ale oni přece nerozkradli ani tisícinu toho, co vychytralí bílí gadžové. Naše politické elity, co se tak bojí přímé demokracie a co říkají, že občané jsou nekvalifikovaní rozhodovat o zákonech. Přitom právě tyto bílé elity rozhodovaly tak, že stovky fabrik jsou v troskách, milion lidí v chudobě a exekucích a porevoluční zbohatlíci, miliardáři a stamilionáři se nám smějí nejen z daňových rájů, ale i tady v Praze. Tohle je po celou dobu naše hlavní téma - spravedlnost a odpovědnost pro všechny, kdo spravují veřejný majetek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…