Česká hospůdka, to je česká kultura, zdůrazňuje poslanec Marek Černoch. A nedovede si představit, že se tam nebude kouřit

11.07.2015 21:27

ROZHOVOR Od začátku příštího roku by měl v Česku začít platit úplný zákaz kouření v restauracích, na koncertech a tanečních zábavách. Norma také zakazuje prodej cigaret a alkoholu v automatech a zavádí i další opatření na omezení spotřeby tabáku a alkoholu. Bude tento zákon, který v červnu posvětila vláda, pomyslným hřebíčkem do rakve vesnických hospůdek, zvláště pak když se k němu přidají ještě registrační pokladny? Poslanec Úsvitu Marek Černoch se obává vytváření policejního státu, podporování bonzování a diskriminace. A uvádí konkrétní situace, které mohou nastat.

Česká hospůdka, to je česká kultura, zdůrazňuje poslanec Marek Černoch. A nedovede si představit, že se tam nebude kouřit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marek Černoch

Co říkáte na poměrně striktní návrh zákona o zákazu kouření v restauracích?

Dívám se na to ze dvou pohledů. Na jedné straně chápu, že ministr zdravotnictví předkládá protikuřácký návrh zákona, na druhou stranu však je tento návrh napsaný špatně. Jde o velmi přísný zákon a myslím si, že vůči provozovatelům restaurací, kaváren a barů je diskriminační. Znám lidi, kteří dali peníze do přestaveb restaurace, aby tam byli oddělení kuřáci a nekuřáci, aby byla oddělena místnost, a teď přijde nový zákon, který jim zakáže, aby lidé mohli kouřit i v té oddělené místnosti. Jejich peníze jim nikdo nevrátí. Chápu, že když nejsou oddělené kuřácké a nekuřácké místnosti pevně, lidem, kteří nekouří, to vadí. Ale pokud je tam pevně oddělená místnost, nevidím důvod, proč by i v těchto restauracích měl být celoplošný zákaz kouření. Další věc je, že takové ty klasické české hospody se budou přejmenovávat na privátní kluby, aby se zákazu vyhnuly. Nakonec ten zákon nebude účinnost přinášet.

Když zmiňujete malé hospůdky, není pro ně další rána, když budou muset zavést také registrační pokladny?

Má to souvislost a samozřejmě taková ta fakt česká hospůdka, to je přece česká kultura, kolorit, který tu je, a neumím si představit, že se v nich nebude kouřit. Že si dáte pivo a cigárko si nedáte. A registrační pokladny jsou další bič. Bude výčepní nebo barman v jednu ráno vydávat účtenku na každé pivo? Jestli bude mít u výčepu plno, bude to mít hodně těžké. K tomu se začne „bonzovat“. Představte si, že jsou dvě hospody a jeden majitel bude chtít zlikvidovat druhého. Pošle například patnáct svých kamarádů do té konkurenční hospody, kde si budou objednávat jedno pivo za druhým, a až hostinský nestihne dát účtenku, v té chvíli tam ta jeho konkurence pošle kontrolu. Ta dá majiteli likvidační pokutu a provozovna se zavře. Prostě vytváření policejního státu, podporování bonzování. Diskriminace. Měli bychom se zaměřit na to, jak lidem nekomplikovat život, a zaměřit se na jiné oblasti, kde utíkají peníze. To nikdo neřeší.

Pojďme se ještě podívat na hospody, bary a restaurace, kde by měl přímo hostinský poznat, že mu tam přišli podnapilí mladiství, kteří se „nenalili“ u něj, ale on má tu smůlu, že mu tam přijdou. Jak to všechno pozná, jak se to bude vymáhat?

To se dá samozřejmě poznat velmi těžko, jediná možnost je, že to skutečně záleží na obsluze. Když má pocit, že tomu člověku je méně než osmnáct, může si nechat předložit občanku. Jestli přijde někdo pod vlivem alkoholu, těžko po něm bude chtít ukázat účtenky z jiných restaurací. V restauracích jsou cedule, že mladistvým se nenalévá. To musí obsluha v restauracích dodržovat. Účtenky to nenahradí.

Je to tedy podle vás cesta k uzavřeným klubům?

Ano, určitě! Ten mechanismus prostě nastane. Spousta restaurací je dnes nekuřáckých, což je v pořádku, ale na druhé straně spousta majitelů vesnických hospod prostě padne – anebo si z toho udělá kluby. Není to jen na vesnicích, ale na vesničkách jsou většinou malé hospody, kde si lidé dají pivo, panáka a k tomu cigáro. Když někdo přijde a řekne dost, tak se buď provozovna uzavře, nebo se majitel bude snažit ten zákon obejít, což je špatně. Zákony se obcházet nemají, ale pro ně to možná bude o bytí či nebytí. Mělo by to být vyváženo, korigováno v tom smyslu, že když je tam uzavřená, pevně oddělená místnost pro kuřáky, tak to postačuje.

Jsme jeden z mála států, kde je v restauracích nealkoholický nápoj dražší než obyčejné pivo.

No, to je zajímavé. Já tedy osobně nepřemýšlím, jestli si mám dát alko či nealko podle ceny. Většinou je tam nějaký důvod. Nemyslím, že by lidé řešili, jestli alko nebo nealko kvůli ceně.

  • výzkum na téma kouření ZDE

A není třeba načase řidičům dovolit jedno malé pivo, jako třeba v sousedním Bavorsku? Vždyť to patří tak trochu k naší kultuře a to „jedno malé“ po jídle je možná lepší než limonáda?

Já jsem v tomto směru absolutně proti. Alkohol prostě nepatří za volant. Osobně nejsem velkým příznivcem alkoholu, sám piji málokdy. A co se týče řízení, tam by to mělo být striktní. Já bych to opravdu radikálně zpřísnil, protože když vám někdo zraní vašeho blízkého nebo nedej Bože zabije, a jenom kvůli tomu, že si někde dal alkohol a pak si sedl za volant, tak vám to vašeho blízkého nevrátí a je to úplně zbytečné. Když si chce dát člověk pivo, má mít ještě nějaké peníze, aby si mohl zavolat „želvy“ nebo podobnou službu, případně tam nechat auto a zavolat si taxíka. Když někdo způsobí nehodu pod vlivem alkoholu nebo drog, jsou to zbytečně zmařené životy, lidské a rodinné tragédie a nemám v tomto směru jakékoli pochopení. I to jedno pivo může zpomalit reflexe. Takže odpověď – naopak bych tresty za řízení pod vlivem rapidně zvedl. Tohle bych řekl, že je daleko důležitější než nějaké protikuřácké zákony, které se tu dělají. Chápu, že kouření ničí zdraví a lidé na to umírají, ale návrhy zákonů se většinou točí kolem kouření a alkohol za volantem se nějak moc neřeší. Když přijdete s návrhem zvýšit tresty, většina lidí hledá důvody, proč to nedělat. Já si myslím pravý opak. Přísné tresty by mnoho lidí od alkoholu za volantem odradily.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Fiala

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Výmysly Víta Rakušana. Lež, co se zjistí až za dva roky, rozebírá právník Rajchl

18:10 Výmysly Víta Rakušana. Lež, co se zjistí až za dva roky, rozebírá právník Rajchl

Vláda z obav o stabilitu vlády toleruje lži ministra Rakušana o migračním paktu. ParlamentnímListům.…