Český generál nekompromisně: Běloruská společnost není připravena Lukašenka odstranit. Vliv USA a EU na tamní dění? Kdyby to zkusily, tak...

12.08.2020 17:21

ROZHOVOR I kdyby výsledky voleb v Bělorusku nebyly zfalšované, není si jist, že by tamní prezident Alexandr Lukašenko prohrál. Generál Jiří Šedivý, bývalý náčelník Generálního štábu Armády ČR, pedagog vysoké školy CEVRO Institut, upozorňuje, že zatímco větší města volají po demokracii, na venkově stále panuje konzervatismus a obava ze změn.

Český generál nekompromisně: Běloruská společnost není připravena Lukašenka odstranit. Vliv USA a EU na tamní dění? Kdyby to zkusily, tak...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Armádní generál Jiří Šedivý je bývalý náčelník Generálního štábu Armády ČR

Anketa

Podporujete záměr EU, aby muž musel být dva měsíce povinně na rodičovské dovolené (Jinak by se zkrátila doba čerpání) ?

hlasovalo: 9768 lidí
Po volbách v Bělorusku, které podle oficiálních čísel vyhrál dosavadní prezident Alexandr Lukašenko s 80 procenty hlasů, se konají rozsáhlé protesty. Jak opozice, tak obyvatelé s takovým výsledkem nesouhlasí a považují hlasy za zfalšované. Opoziční kandidátka Svjatlana Cichanouská raději opustila zemi. Za jak pravděpodobný ten výsledek voleb považujete vy?

Samozřejmě že pravděpodobně docházelo k nějakému falšování. Některé nejen informace, ale i záběry z volebních místností a okolí ukazují, že se dělo něco nestandardního. Přesto si myslím, že i kdyby Lukašenko nepodváděl, stejně by přeci jen vyhrál. Možná by nevyhrál o tolik, možná těsně, ale pravděpodobně by vyhrál. Ten problém totiž spočívá v tom, že velká města jsou mnohem revolučnější a jsou více nakloněná prodemokratickým změnám, ale venkov je vždy konzervativnější a tam by asi Lukašenko pravděpodobně získával poměrně hodně hlasů.

My se nedozvíme, jaké byly skutečné výsledky voleb, ale Lukašenko podle mě přehnal veškerá opatření jen proto, aby měl jisté vítězství ve volbách, které jsou pro něj v této době velmi významné. Jsou významné proto, že se mění vnitřní pocit společnosti právě ve velkých centrech, že je třeba společnost demokratizovat, a Lukašenko je tím posledním diktátorem v Evropě, jak se velmi často říká. Bělorusko bohužel promarnilo další šanci, jak změnit tento režim, který tam řadu let existuje, ale na druhou stranu myslím, že celá společnost ještě stále není připravena, aby Lukašenka odstranila.

Tedy tvrzení opozice z řad hlavní protikandidátky Svjatlany Cichanouské, že by jinak získala třeba 70 procent hlasů, nepovažujete za pravděpodobné?

Musím říci a můj osobní odhad je, že ona a její tým má odhad jiný. Ale já vycházím ze zkušeností, které máme mimochodem i my z doby, kdy u nás takové volby probíhaly, a také později. Takže nevím, do jaké míry by došlo k tomu, že by zvítězila s výsledkem 70 procent nad prezidentem Lukašenkem. Považuji to za přehnané očekávání.

Bylo by velmi férové, kdyby Lukašenko za prvé ukázal všechny výsledky tak, jak ve skutečnosti proběhly, což nikdy v životě neudělá – a to je bohužel momentálně naše slabina, a za druhé, kdyby připustil k průběhu voleb nezávislé pozorovatele. A mohl to být kdokoliv, například týmy delegované z Organizace spojených národů, abychom eliminovali evropské západní státy, kterým Lukašenko nedůvěřuje. Ale to neudělal a zvyšuje tak podezření, že volby jsou výrazně zfalšované. Myslím, že poměr je zfalšován, ale nejsem si jist, že kdyby volby proběhly normálně, zda by musel prohrát, jak říká jeho opozice.

Vítěz voleb se také nechal slyšet, že Česká republika může mít vliv na demonstrace, které v zemi probíhají. A že docházelo ze strany Česka k pomoci s organizací a k instrukcím. Týdeník Respekt napsal, že za obviněním České republiky může stát Rusko. Co si o tom myslíte?

Vždy se bude hledat někdo, kdo zapříčinil, že následkem voleb docházelo k násilným demonstracím a kdo se snažil ovlivňovat výsledky voleb v neprospěch Lukašenka. Myslím, že je to příběh, který měl za cíl ukázat na někoho jiného. Na Česko, Polsko a Velkou Británii, jak říkají.

Tehdejší Československo mohlo pro spoustu prodemokraticky orientovaných sil působit jako příklad, který byl velmi dobře znám. Československo sametovou revolucí skutečně ukázalo světu, jak se dá tento diktátorský, nedemokratický režim svrhnout a pokračovat vcelku konstruktivně v prodemokratických změnách až do té demokratické společnosti, kterou, věřím, že dnes jsme.

Ano, pokud někdo použije příklady Československa, jak by se mohlo postupovat v Bělorusku, pak si Lukašenko může myslet, že Češi jsou za těmi prodemokratickými silami, které mu znepříjemnily život. Ale nemyslím, že by to mělo být řízeno z úrovně států, ani zdaleka ne, to je zkrátka hloupost.

Kvůli tomu, co se v Bělorusku děje, hrozí USA i Evropská unie sankcemi. Nakolik by do této situace měl Západ, případně Evropská unie v tomto smyslu zasáhnout?

Anketa

Do jakého filmu byste nejraději zařadili postavu Václava Havla?

hlasovalo: 13254 lidí
Nejsem si úplně jist, zda nějaké nátlakové akce, ať Evropské unie nebo Spojených států amerických, pomohou ke změně režimu. Kdyby tomu tak bylo, byl by režim už dávno změněn. Lukašenko skutečně vládne velmi tvrdou rukou, používá všechny nástroje včetně těch policejních, které potlačují prodemokratické projevy společnosti, a má za sebou s různými rozmíškami, ale přeci jen stále silného spojence, a tím je Rusko. V této situaci si nemyslím, že by sankce uvalené na Bělorusko nějak výrazně změnily podmínky uvnitř běloruské společnosti, které by později vedly ke změně režimu. Samozřejmě, že musíme reagovat. Musíme reagovat velmi kategoricky, ale nedělám si velké iluze.

Bejrút v Libanonu byl zasažen ohromným výbuchem. Navíc se ukázalo, že úřady opakovaně varovaly před špatným skladováním zabavených chemických látek v přístavu. Libanonská vláda nakonec odstoupila, po protestech obyvatel, které neutichají. Výbuch je označován za poslední kapku. Způsobila by stejné protesty i jiná událost, kdyby k výbuchu nedošlo, protože tamní, nejen ekonomická, situace je vyhrocená?

Protesty a problémy se tam řešily již před touto událostí a mají nějaký vývoj. Takže to, co se tam odehrálo explozí 2750 tun uloženého ledku (dusičnan amonný, pozn. red.), na což upozorňovaly i některé instituce včetně odborníků, momentálně jenom intenzifikuje odpor společnosti proti způsobu, kterým se řídí Libanon. A uvidíme, jak se bude situace odvíjet dál. Tohle je jeden, byť velmi nešťastný a bohužel velmi, řekl bych, krutý moment, který vstoupil do celého procesu, kdy už poměrně velká část libanonské společnosti protestuje proti způsobu vládnutí vládnoucí kliky, která je v Libanonu u moci a pravděpodobně ještě nějakou dobu bude.

Ano, problémy se řešily delší dobu. Kdyby nenastal výbuch, přišel by jiný, tzv. výpustný ventil, který by protesty odstartoval?

Anketa

Který moderátor talk show je lepší?

34%
hlasovalo: 8592 lidí
Pravděpodobně by docházelo k neustálé vyšší a vyšší intenzitě protestů, ale upřímně řečeno, zrovna takový moment jsme si nikdo nemohl přát. Stalo se něco, co se stát nemělo, ale jedná se o výraz nezájmu státní správy o problémy, které byly mimo jejich zájem. Reakce, která nepřicházela, a informace, že ledek tam skutečně je a vytváří poměrně velmi nebezpečnou situaci, ukazuje, že vládnoucí klika se nezajímá problémy, o které by měla. Navíc vyšlo najevo, že američtí odborníci už před dvěma lety upozorňovali na tento problém, s tím, že může vyústit v neštěstí, takže nešlo o nic nového.

Něco, co by se mohlo stát a co je potřeba, abychom pozorně sledovali, i když nemyslím, že bychom v tom měli velký vliv, je zneužití situace, nespokojenosti společnosti a tohoto nešťastného momentu k tomu, aby se začaly etablovat další radikální skupiny. Je tam Hizballáh (šíitské radikální hnutí, pozn. red.) a může se ještě více radikalizovat. Mohou přicházet i další střety, může to skončit obrovskou katastrofou.

Jaký vývoj tedy v Libanonu předpokládáte nyní? Očekáváte změny, nebo se ona současná klika bude snažit udržet u moci zuby nehty?

Přichází období, když jsou všichni otřeseni z toho, co se stalo. Možná rezignuje premiér, rezignovali ministři, vláda a dojde postupně k nějakému útlumu. Ale přece jen můj názor je, že vládnoucí skupina lidí, která vládne korupcí a všemi nedemokratickými nástroji, které má k dispozici, se bude chtít udržet u moci dál. Ostatně, to je obecně známé schéma, které se může opakovat i kdekoliv jinde. Mimochodem, vedlejší Sýrie je jasným důkazem, jak takový průběh vlastně může vypadat. I Asad také po určité době zvedl znovu hlavu a začal se svojí vládnoucí garniturou zemi de facto likvidovat v občanské válce ve spojení s Ruskem.

Můžeme očekávat něco podobného, a to může vyústit ve skutečně, když ne občanskou válku – která tam byla, křesťané versus islám – tak ve vnitřní, velmi kruté rozbroje mezi prodemokratickými silami, které chtějí už konečně změnit režim, a skupinou, která ten režim bude chtít udržet u moci. A právě v tom může být třaskavinou Hizballáh, organizace, kterou považujeme za teroristickou, a která používá násilí ve všech jeho formách.

Americký ministr zahraničí Mike Pompeo dnes na návštěvě v Čechách řekl, že pokud by se Rusko podílelo významněji na jaderné elektrárně Dukovany, vedlo by to k ohrožení nezávislosti a ohrožení suverenity České republiky. Znamenalo by to podle vás takové ohrožení?

Bezesporu takovéto spojení je určitým rizikem, které bychom museli předpokládat. Přeci jen zejména v budoucnosti energie, a elektrická energie jako taková, bude obrovským tématem pro všechny státy a pro Evropany zejména. Pokud bychom byli závislí, zda technologie bude fungovat, nebo ne, byli bychom tím pádem i v ohrožení, pokud by někdo chtěl provoz jaderných elektráren použít k nějakému nátlaku. Závislost a pravděpodobně i možnost k dalším nátlakovým akcím vůči České republice by existovala. To je bezesporu.

Domníváte se tedy, že se Rusko snaží rozbít dvě demokracie, českou a americkou? Pompeo také řekl, že se stejným způsobem chová i Čína.

Máme řadu příkladů, které můžeme použít. Například když Spojené státy americké vyjádřily svoji žádost, abychom umožnili výstavbu protiraketové základny na území České republiky. To, co následně probíhalo, a i ten velmi hrubý nátlak, dokonce ve formě výhružek ze strany Ruska… myslím, že je to zcela zřejmé. A Čína a postup čínských státních orgánů vůči České republice v okamžiku, kdy bývalý předseda Senátu, i současný, chtěli navštívit Tchaj-wan, zase jde o příklad, jak se dá využít síly a potenciálu státu proti státu menšímu, což v tomto případě určitě jsme. Takže tam to riziko existuje. Vstupy, zejména v tomto případě Ruska, do vnitřních záležitostí České republiky jsou obecně známé.

Souhlasíte tedy se slovy amerického ministra?

Já s ním souhlasím a myslím, že v tomto smyslu se jakákoliv diskuze dá podložit konkrétními fakty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zuzana Koulová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…