Co se dělo před smrtí našich vojáků v Afghánistánu? Klid, cvičíme, vzpomínáme, psal jejich velitel. A po osudném výbuchu...

06.08.2018 18:48

Užíváme si historicky prvního příměří s Tálibánem, cvičíme. Tak zněla jedna z posledních pozitivních zpráv z Bagrámu. Klid to byl krátký a zjevně zdánlivý. „Klíčové při řešení incidentů s místním obyvatelstvem je umět místním obyvatelům ukázat, že čeští vojáci jsou zde především pro jejich ochranu,“ napsal Píša. Sebevražedného atentátníka, který o víkendu zapříčinil smrt tří českých vojáků, zjevně ochrana afghánských obyvatel nezajímala.

Co se dělo před smrtí našich vojáků v Afghánistánu? Klid, cvičíme, vzpomínáme, psal jejich velitel. A po osudném výbuchu...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Nástup příslušníků Armády ČR po návratu ze zahraničních operací za účasti ministryně obrany v demisi Karly Šlechtové a náčelníka generálního štábu Josefa Bečváře

Klid zbraní, cvičíme, připravujeme se. Toto napsal před měsícem na web důstojník 10. strážní roty BAF v Bagrámu nadporučík Daniel Píša. Klid to byl krátký a zjevně zdánlivý. „Klíčové při řešení incidentů s místním obyvatelstvem je umět místním obyvatelům ukázat, že čeští vojáci jsou zde především pro jejich ochranu,“ napsal Píša. Sebevražedného atentátníka, který o víkendu zapříčinil smrt tří českých vojáků, zjevně ochrana afghánských obyvatel nezajímala. Desátá strážní rota, které se útok fatálním způsobem dotkl, čítá 173 vojáků a úkoly by ze základny v Bagrámu měla plnit do října.

Anketa

Považujete účast našich vojáků v Afghánistánu za smysluplnou?

7%
93%
hlasovalo: 18478 lidí

„Vojáci 10. strážní roty BAF byli v uplynulých dnech svědky historicky prvního oboustranného příměří mezi afghánskou vládou a radikálním hnutím Tálibán od začátku konfliktu v roce 2001. Toto příměří trvalo několik dní, a proto byla zastavena patrolovací činnost v okolí letiště Bagrám. Manévrové jednotky tak měly příležitost zaměřit se na vlastní přípravu a provést několik zdokonalovacích výcviků,“ napsal nadporučík Daniel Píša. Jádro 10. strážní roty BAF tvoří příslušníci „Svatováclavského“ 42. mechanizovaného praporu  z Tábora. Ty doplnili vojáci z dalších útvarů.

V neděli 8. července 2018 uctili příslušníci desáté strážní roty BAF minutou ticha památku padlých v Afghánistánu. Byly tomu právě čtyři roky, kdy došlo k útoku sebevražedného atentátníka a následnému úmrtí Davida Beneše, Ivo Klusáka, Libora Ligače, Jana Šenkýře a Jaroslava Lieskovana. To ještě nikdo netušil, že za pár týdnů se bude opakovat podobná příhoda, která bude mít na svědomí opět lidské životy. Z Afghánistánu se už živí nevrátí rotný Martin Marcin (1982), desátník Kamil Beneš (1990) a desátník Patrik Štěpánek (1993).

Útok se podle Ministerstva obrany odehrál při patrole v okolí základny Bagrám. Sebevrah zaútočil v neděli kolem 3:50 hodin českého času v nedalekém Čárikáru, hlavním městě provincie Parwán. Atentátníkovi bylo podle amerického deníku The New York Times, kterému to řekl místní bezpečnostní činitel, kolem osmnácti let. Výbuch byl podle amerického deníku tak silný, že tlakovou vlnou bořil okolní hliněné zdi. „Po útoku na místo dorazily čtyři vrtulníky, z toho dva záchranářské. Dva další hlídkovaly ve vzduchu,“ řekl listu z USA šéf bezpečnostních operací provincie. K útoku se následně přihlásilo radikální islamistické hnutí Tálibán. Česká armáda tak v Parwánu s předchozími pěti oběťmi přišla už o osm vojáků.

Příměří, cvičení reálných operací

V Parwánu byl po příměří nějakou dobu relativní klid. Podle nadporučíka 10. strážní roty Daniela Píšy v době příměří velitel praporu TF Manchu podplukovník David Uthlaut přezkoušel čety české roty z oblasti eskalace síly. „Klíčové při řešení incidentů s místním obyvatelstvem je umět místním obyvatelům ukázat, že čeští vojáci jsou zde především pro jejich ochranu. Dalším důležitým výcvikovým úkolem, který čety plnily, bylo provádění cvičných prohledávacích operací. Tohoto výcviku se účastnily tři strážní čety a štáb, který akci naplánoval a řídil jako reálnou operaci,“ popsal výcvik Píša. Vojáci nezanedbávali ani střeleckou přípravu, přestože střelnice základny je velmi vytížena. „Pod taktovkou střeleckých instruktorů si rota buduje zvučné jméno mezi koaličními partnery. Síly s ostatními si objektivně poměří v rámci střelecké soutěže, kterou 10. strážní rota plánuje upořádat v srpnu,“ oznámil Píša.

Českým vojákům se v rámci výcviku podařilo prohloubit spolupráci s americkými kolegy v oblasti přípravy bojových zdravotníků. V Craig Joint Theater Hospital (americká nemocnice na základně Bagrám) se uskutečnilo cvičení zaměřené na vyhledávání většího počtu raněných v místě simulovaného incidentu s následným poskytnutím první pomoci podle patřičných procedur. Záštitu nad tímto cvičením převzali zkušení američtí lékaři a zdravotníci pracující na oddělení urgentního příjmu, kteří zároveň prováděli i závěrečné vyhodnocení. „Obohatili tak účastníky cvičení o své znalosti a praktické zkušenosti,“ napsal také Píša. Českým vojákům, zraněným sbevražedným atentátníkem, už bohužel pomoci nemohli. V péči zdravotníků zůstali jeden americký a dva afghánští kolegové českých vojáků z mechanizovaného praporu z Tábora. „Vzhledem k tomu, že čeští vojáci prokázali během tohoto cvičení vynikající schopnosti v poskytování první pomoci raněných v první linii, začlenila americká strana českou jednotku do plánu MASCAL (hromadný příjem raněných),“ doplnil nadporučík Píša.

Anketa

Je slušné doufat, že Miloš Zeman brzy umře?

hlasovalo: 17577 lidí

Období dočasného příměří využil velitel roty také k uskutečnění slavnostního nástupu. „Připomněli jsme si hrdinný boj československých výsadkářů na území protektorátu během druhé světové války. Při této příležitosti jsem odměnil padesát jedna vojáků za úkoly, které jsme plnili v uplynulém měsíci,“ řekl při této příležitosti velitel 10. strážní roty kapitán Viktor Patia. Hosty ceremonie byli představitelé z nadřízeného stupně. Po nástupu společně odhalili artwork připomínající sedm výsadkářů, kteří v červnu 1942 v chrámu Cyrila a Metoděje v Praze vzdorovali německé přesile a bojovali až do posledního dechu. Dílo zhotovil kaplan roty kapitán Pavel Brichta.

Úkolem desáté roty v operaci Resolute Support (Rozhodná podpora) je provádět bezpečnostní opatření v severní části bezpečnostní zóny Bagrám v rámci společných operací s americkými a afghánskými partnery s cílem zamezit nepřátelským aktivitám namířeným proti základně. Tento úkol je naplňován zejména prováděním patrol na vozidlech. Rotě velí kapitán Viktor Patia, strážní rotu tvoří 173 osob. Jde především o příslušníky „Svatováclavského“ 42. mechanizovaného praporu z Tábora, který je doplněn o specialisty dalších útvarů a zařízení české armády. Operační úkol na základně Bagrám převzali 15. dubna 2018 a plnit by jej měli do října 2018.

Česká armáda v zahraničních operacích od roku 1990 ztratila dvacet osm vojáků. Nejvíce, třináct, jich padlo v Afghánistánu. Osmého července 2014 v 5:15 středoevropského letního času zabila improvizovaná nálož u základny Bagrám čtyři vojáky. Patrola sesedla z vozidel. Zemřeli David Beneš, Ivo Klusák, Libor Ligač a Jan Šenkýř, vojáci ve věku 28–39 let. Další voják, rotmistr Jaroslav Lieskovan, byl těžce raněn a svým zraněním 14. července ve střešovické nemocnici podlehl. Z Afghánistánu byl do Česka převezen po několika operacích, zranění ale byla příliš vážná.

Devátého října 2011 zemřel po třech měsících v olomoucké vojenské nemocnici rotmistr Adrian Werner. Utrpěl střelné zranění při útoku na bojové stanoviště v provincii Vardak. Jednatřicátého května 2011 zahynul v provincii Vardak jednatřicetiletý rotmistr Robert Vyroubal. Najel s autem na improvizované výbušné zařízení. Při výbuchu zahynul i afghánský tlumočník a další dva čeští vojáci byli zraněni. Třicátého dubna 2008 přišel v provincii Lógar o život devětadvacetiletý rotný Radim Vaculík ze 102. průzkumného praporu. Vozidlo Humvee, které řídil, najelo na nálož; další čtyři muži z vozu byli zraněni, z toho jeden těžce. Sedmnáctého března 2008 zahynul při útoku sebevražedného atentátníka na jihu Afghánistánu pětatřicetiletý praporčík speciální jednotky vojenské policie Milan Štěrba. Dva další Češi byli zraněni, jeden z nich těžce. Zahynuli i dva Dánové. Čtvrtého května 2007 zahynul v provincii Badachšán osmadvacetiletý český rotmistr Nikolaj Martynov ze 4. brigády rychlého nasazení. Při vyprošťování zapadlého vozidla ho zavalila lavina kamení a bahna. Dva další vojáci byli těžce zraněni.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jaroslav Šťastný

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Řekněte to lidem ještě před volbami.“ Okamura poslal výzvu Babišovi

13:55 „Řekněte to lidem ještě před volbami.“ Okamura poslal výzvu Babišovi

Předseda SPD Tomio Okamura vyzval Babiše, aby ještě před volbami sdělil voličům, zda chce v případě …