Ctěme presumpci neviny, vyzývá v reakci na obvinění Babiše starostka Jirkova

10.04.2019 10:28

Z morálky zastupitelů ČSSD v Ústeckém kraji jsem v šoku, svěřila se v rozhovoru starostka Jirkova Darina Kováčová (ANO). Z jakého důvodu? Nelehká pozice ji čekala i na radnici v Jirkově, kde po 12 letech převzala od ČSSD řízení města. Proč? A jaké novinky v nejbližší době zamýšlí? Otevřeně se vyjádřila také ke kauzám, které zmítají hnutím ANO. A představila legislativní opatření, s nimž čtveřice severočeských měst konfrontovala vládu, aby zastavila obchod s chudobou.

Ctěme presumpci neviny, vyzývá v reakci na obvinění Babiše starostka Jirkova
Foto: archiv starostky
Popisek: historicky první starostka Jirkova Darina Kováčová (ANO)

Vedení radnice prošlo po volbách zásadní obměnou. ČSSD skončila po 12 letech v opozici a Jirkov má historicky první starostku. Jak se změna projevila na řízení města? Zavedli jste nebo plánujete v nejbližší době zavést nějaké novinky?

Říká se, že s každou změnou ve vedení přicházejí změny i v řízení města. Jsem zastáncem myšlenky, že se všechny změny nemusí zrodit přes noc. První tři měsíce jsem se víceméně seznamovala se zajetými principy, třídila si nápady a potýkala se s kostlivci, kteří na nás po bývalém starostovi zbyli. Snažíme se však oživit a oprášit některé projekty, jako například park nad městskými sklepy, který bychom do budoucna rádi otevřeli.

V první řadě jsme zařadili do seznamu investic na letošní rok objekt synagogy, kterou město v roce 2016 odkoupilo a dál se již nic nedělalo. V současnosti se zpracovává projekt na úpravu zahrady a rekonstrukci synagogy jako malého kulturního stánku. Z rozpočtu jsme vyčlenili milion korun na zavedení participativního rozpočtu na zkoušku. Věnujeme se úpravě pravidel pro zadávání veřejných zakázek tak, aby byly co nejvíce transparentní a rovné. Plánujeme také organizační změny na Městském úřadě.

Čeho byste chtěla jako starostka dosáhnout tak, abyste své působení na radnici považovala za úspěšné?

Ráda bych, aby si lidé řekli, že tu je radnice pro ně a je jim nasloucháno. Abych, až se ohlédnu zpět a podívám se třeba na nějakou investici, ať už synagogu nebo park, abych si řekla, tohle jsme udělali pro lidi, aby město bylo v dobré kondici.

Jaké investice plánujete pro letošní rok?

Dost značnou částku z našeho téměř 400milionového rozpočtu tvoří investice. Kromě již zmíněné nově zařazené investice, tj.  synagoga, dokončujeme především dvě velké investiční akce z minulých let, a to dokončení rekonstrukce Dvořákovy ulice, dojde na přestavbu křižovatky na kraji Nových Ervěnic, kde bude kruhový objezd. Opraví se most přes Bílinu, vedle něhož je plánovaná cyklostezka. V červnu by zároveň měla celá rekonstrukce skončit, celkové náklady na všechny etapy činí 42,4 milionu korun.

Významnou položkou v rozpočtu na příští rok bude také investice do expozice nového informačního centra a hasičského muzea v Tyršově ulici. Kompletní dokončení a tím pádem i otevření infocentra s muzeem se předpokládá v polovině roku 2019.

Největší investiční akcí zahájenou v roce 2019 bude kompletní rekonstrukce čp.1561 na náměstí Dr. E. Beneše. Zastupitelstvo vybíralo ze tří variant návrhů projektu. Nakonec si zvolili variantu se sedmi městskými byty v prvním podlaží; v přízemí se plánují tři komerční prostory, do jednoho z nich by se měla vrátit Komerční banka, do dalšího kavárna. Výše investice je odhadována zhruba na částku 54 miliónů korun.

Společně s Kadaní, Chomutovem a Kláštercem nad Ohří jste se počátkem roku obrátili na premiéra, aby zastavil obchod s chodbou a jak zlepšit kvalitu života občanů. Přišli jste za ním i s nějakým konkrétním návrhem řešení? Jaké opatření je podle vás nezbytné? A jaké odpovědi se vám od Babiše dostalo?

Spolu se zmiňovanými městy jsme spojili své síly a rozhodli se aktivně za samosprávy bojovat za legislativní změny v oblasti dávek na bydlení. Chtěli bychom, aby se příspěvek na bydlení vyplácel maximálně do výše obecního nájmu. Jsme přesvědčeni, že když to nebude výnosné, nebude tato sféra lákat spekulanty, kteří vydělávají na chudobě.

V březnu proběhla jednání, kterých se účastnila paní místostarostka, která má sociální sféru v gesci, na Ministerstvo práce a sociálních věcí ke kulatému stolu spolu s ministry, zástupci Úřadu vlády a ombudsmankou. Dotčené instituce se začaly o problém zajímat a samosprávy brát jako rovnocenné partnery.

Co pro vás osobně bylo vlastně impulzem kandidovat, a jak zvolení ovlivnilo váš život?

Prvotním impulzem do politiky vstoupit bylo velké zklamání z parlamentní politiky v letech 2010-2013. Hledala jsem v tu chvíli alternativu jako volič a v zimě 2014 přišla nabídka kandidovat do komunálních voleb 2014. V uplynulých čtyřech letech jsme se z opozičních lavic rozkoukávali, učili se, zjišťovali, co funguje a co ne, a vytvářeli vize, co všechno chceme změnit.

Přijde mi, že v osobním životě najednou nemám téměř na nic čas. Tím pádem jsem nucena si svůj volný čas lépe organizovat, a taky si ho více vážím. Dříve jsem například často chodila do kurzů břišních tanců, což teď skoro vůbec nestíhám. Byla jsem také zvyklá hodně číst, teď nejsem schopna pořádně dočíst knížku. Své největší záliby se ale snažím pokud možno neomezovat – cizí jazyky, historii a cestování.  

Je něco, co vás po nástupu do funkce nemile překvapilo či zaskočilo?

Vždycky jsem to slýchala, ale nikdy jsem tomu moc nevěřila, a tím je přístup některých novinářů. Vždycky když něco dělám, tak je to s nejlepším úmyslem. Někteří novináři čekají jen na politicky nekorektně vyjádřenou větu a tak podobně. Na druhou stranu jsem potkala i novináře slušné a s profesionálním přístupem.

Proč jste se rozhodla své jméno spojit právě s hnutím ANO? Nevadí vám, že jeho čelní představitelé, včetně lídra, čelí řadě obvinění?

Do ANO jsem vstoupila v roce 2014 a rok předtím jsem byla aktivním sympatizantem. ANO pro mě byla alternativa, cesta z mé tehdejší rozhořčenosti vládní politikou. Bohužel každé rozhodnutí, ať jej myslíte s dobrým úmyslem, se ve výsledku může obrátit proti vám. ANO má dlouhodobě vysoké preference a političtí a další soupeři budou hledat cesty především prostřednictvím médií, jak stranu poškodit. Pan Babiš byl do čela hnutí zvolen znovu v únoru letošního roku zcela demokratickým způsobem.

Policie ukončila vyšetřování kauzy Čapí hnízdo a není vyloučeno, že Andrej Babiš půjde před soud. Co vy na to? Měl by podle vás Babiš až do vynesení rozsudku zůstat v jedné z nejvyšších ústavních funkcí? Nemůže to prestiž republiky v zahraničí poškodit?

Měli bychom se řídit presumpcí neviny, a do té doby, než bude vynesen rozsudek. Ze zkušeností například s ALDE, kde jsem se účastnila například European Women´s Academy vím, že mu ve volbách drželi palce a respektují jej.

Ačkoliv hnutí ANO vyhrálo krajské volby v kraji, skončilo v opozici. Nyní se ale koalice KSČM, ČSSD a SPD společně se SPO rozpadla. Vidíte prostor pro obměnu vedení? Zkoušeli jste vyjednat novou koalici?

ČSSD sice vypověděla koalici, ale následovala další vyjednávání koaličních partnerů, tak aby mohli dotáhnout volební období. Podle posledních zpráv (i z tisku) to vypadá, že našli cestu jak pokračovat dál, a na obměnu to nevypadá.

Za jakých podmínek byste byli ochotni koalici utvořit? A je nějaká strana, s níž jednat odmítáte?

V současné chvíli o koalici nevyjednáváme. Rádi bychom uspěli a zvítězili v krajských volbách 2020 a byli ve vedení kraje. Vyjadřovat se k tomu, koho odmítáme, je předčasné, a nemám k tomu ani mandát.

Jak se rozpad koalice podepisuje na samotném fungování kraje?

Vzpomenu jen na poslední zastupitelstvo, bylo hlavně o tom, jaký bod se ANO rozhodne podpořit a který ne.  Samozřejmě jsme odsouhlasili body týkající se dobrých věcí jako podpora mládeže, hasičů atd. Velmi mě však šokoval přístup zastupitelů za ČSSD, a to zvláště těch uvolněných (náměstků a radních), kteří nepřišli na jednání zastupitelstva s odůvodněním, že mají jinou práci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Opravdoví „dezoláti“ jsou v současné hrůzovládě. Černocký o Fialovi a notičkách od CIA

19:48 Opravdoví „dezoláti“ jsou v současné hrůzovládě. Černocký o Fialovi a notičkách od CIA

„Rozčarování z EU narůstá. Volby třeba na Slovensku anebo v Nizozemsku to jasně prokazují,“ říká pub…