Čuba vrací úder Gajdůškové a odkrývá plán, se kterým jde do Senátu

19.10.2014 0:01

PŮLNOČNÍ ROZHOVOR Druhé kolo senátních voleb ve Zlíně vyhrál František Čuba (SPO). Téměř o devět procent porazil Alenu Gajdůškovou z ČSSD. Průběžné výsledky ale neměl čas sledovat, protože byl právě na jednání s prezidentem Milošem Zemanem v Lánech. Jako senátor se chce zasadit především o to, aby senioři mohli dožít svůj život a nebyli odkládání svými dětmi do domovů důchodců.

Čuba vrací úder Gajdůškové a odkrývá plán, se kterým jde do Senátu
Foto: Hans Štembera
Popisek: František Čuba

Tento rozhovor naši čtenáři čtou o půlnoci ze soboty na neděli. Co obyčejně v tuto dobu děláte?

V osm hodin vypínám televizi, jdu spát a ráno o půl páté vstávám.

I v neděli?

Ano.

Kde jste sledoval vývoj druhého kola voleb?

Účastnil jsem se porady v Lánech s panem prezidentem Milošem Zemanem a jeho experty.

Na nějaké sledování průběžného hlasování tedy nebyl čas?

Ne, protože se jednalo o pracovní schůzku, která probíhá pravidelně každý měsíc. Shodou okolností vyšla zrovna na dnešek.


V prvním kole jste zvítězil těsně. Ve druhém kole jste druhou Alenu Gajdůškovou porazil o skoro devět procent. Očekával jste tento výsledek?

Žádné očekávání jsem neměl. Nechal jsem to na lidech a oni rozhodli, jak rozhodli. Prostě jsem to neřešil. Bral jsem to tak, že ať to dopadne jakkoliv, tak budu spokojen, protože rozhodnou lidé. Vím ale, že jsem pro ten výsledek udělal maximum. Potom už jsem neměl žádné prognózy.



Co jste prožíval, když jste se dozvěděl výsledky?

Měl jsem, a stále mám, obrovskou radost. Děkuji všem voličům, kteří mi dali hlas.



Výsledky ukázaly, že jste měl mnoho příznivců, ale někteří lidé vám před volbami ve Zlíně vyčítali, že žijete z toho, co jste dokázal v době socialismu, kdy kromě vás nikdo podnikat nemohl. Co byste jim na to řekl?

Tak, jak zaznělo v dokumentu s názvem Slušovický zázrak, neřeším, jestli se podniká za socialismu nebo kapitalismu. Rozhodně se nebudu nijak proti těmto tvrzením obhajovat. Myslím ale, že kdo mi to hlavně vyčítal, byla protikandidátka paní Gajdůšková, která proti tomu dělala agitaci. Pokud si to lidé myslí, je to jejich názor, protože mne volit nemuseli. Faktem ale je, že přináším konkrétní náplň a jsem připraven pomoct zlínskému regionu a budu za to v Senátu bojovat.



Můžete být konkrétnější, jak chcete tomuto regionu pomoct?

Sám jsem už v seniorském věku, takže je mi tato skupina blízká. Chtěl bych se proto zasadit při pomoci seniorům. Už za minulého období velmi dobře fungovalo ve Slušovicích místo Důstojného dožití. Děti dnes často odkládají své rodiče do různých domovů důchodců k pouhému dožití. Já bych chtěl prosadit, aby se systém sociálního zabezpečení dostal na lepší úroveň a pracovalo se s tím, že lidé nebudou pouze odkládáni k dožití, ale budou co nejdéle aktivní a budou se účastnit života v naší společnosti.

A další cíle?

Chci podpořit dopravu a infrastrukturu. Začal jsem už vyjednávat s jednou dopravní společností, abychom byli schopni navýšit dopravu mezi Slušovicemi a Prahou například vlaky. Samostatné téma je elektrifikace trati Otrokovice – Vizovice. Je to složitější téma. Na rozdíl od mé protikandidátky paní Gajdůškové nehlásám, že prosadím za čtyři miliardy elektrifikaci, ale udělám maximum pro to, abychom se dopracovali k nějakému výsledku. Zda to bude elektrifikace části trati, nebo to bude vlak na generátor, který jede s dieselovým pohonem, to je v tuto chvíli pravděpodobnější verze. Tento vlak stojí momentálně necelých dvě stě milionů korun a může jet na dieselový agregát, který se přepne v Otrokovicích na elektriku a poté může pokračovat ve směru do Olomouce a Prahy. To je dle mého mínění jasnější a rychlejší plán realizace než sliby, že prosadím za čtyři miliardy elektrifikaci tratě, což je výrazně složitější téma.



Budete vítězství v senátních volbách nějak slavit?

Slavit nebudu. Nikdy jsem nic neslavil. Silvestra zapíjím sodovkou. K alkoholu jsem nikdy neměl příliš přívětivý vztah. Vítězství si ale samozřejmě vážím!

Nyní jste ještě v Lánech, kdy se budete vracet?

Hned po skončení jednání se vracím domů na Moravu.

A co vás čeká potom v nejbližších dnech?

Jelikož jsem krajský radní, budu pokračovat ve své práci. Hned v pondělí se v 7.30 po příchodu do práce seznámím s nejnutnější agendou, která bude následovat v návaznosti na zvolení do Senátu.

  • Další exkluzivní Půlnoční rozhovory ČTĚTE ZDE
     

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Filip Ferbie

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

18:34 „Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

Vyjadřování Víta Rakušana k migračnímu paktu, který inicioval a v Bruselu dohodl, působí podle lídra…