David Rath: Sobotka páchá sebevraždu. ČSSD je šedá a nudná. Zeman se musí bavit. Migranti jsou existenční hrozba

04.02.2016 10:22

ROZHOVOR Bohuslav Sobotka prý páchá politickou sebevraždu, když se nechává tlačit svými poradci do „promerkelovského postoje“. To si myslí bývalý ministr zdravotnictví a někdejší hejtman, nepravomocně odsouzený David Rath. Premiérovi by poradil, ať se v otázce migrační krize spíše inspiruje u svého slovenského protějšku Roberta Fica.

David Rath: Sobotka páchá sebevraždu. ČSSD je šedá a nudná. Zeman se musí bavit. Migranti jsou existenční hrozba
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lékař David Rath

Za uplynulé dny poskytl prezident Miloš Zeman médiím několik rozhovorů, ve kterých se pustil do premiéra Bohuslava Sobotky. Z nich vyplývá, že Zeman nevěří schopnostem premiéra, směje se mu, že si nechává radit od nevhodných poradců. Nelíbí se mu jeho přístup vůči Evropské unii a říká i to, že škodí ČSSD: „Je mi líto, když takto vybudované dílo někteří neumětelové přivádějí do nižších pater politického vlivu. Nu, a protože zastávám názor, že politiku dělají spíše osobnosti než bezvýrazní úředníci, tak si vážím hejtmanů, kteří řídí své kraje,“ rýpl si dále Zeman do vedení ČSSD v rozhovoru pro časopis Týden. Co k tomu říci?

Pan prezident je těžký soupeř, který dokáže využít každou chybu a neobratnost. Blíží se krajské volby a tyto výroky vnímám jako otevřenou předvolební kampaň, kdy cílem je oslabit sociální demokracii a na základě špatného výsledku se pak uskuteční výměna předsedy strany. To ovšem neznamená, že pan prezident nemá v něčem pravdu. Poradce pana premiéra zná osobně, a tak ví, o čem hovoří. Kdyby se pan premiér Sobotka víc inspiroval postoji premiéra Fica, tak by prezident ztratil nejcitlivější cíl svých útoků. Mám na mysli téma imigrantů a neschopnost EU tomu čelit.

Zajímavé bylo i konstatování prezidenta, že ministra za hnutí ANO by odvolal pouze tehdy, pokud by s tím souhlasil vicepremiér Andrej Babiš, a to bez ohledu na názor Sobotky… Konkrétně uvedl v rozhovoru pro Týden: „Pokud by došlo k návrhu na odvolání pana Ťoka, tak pouze se souhlasem předsedy hnutí ANO pana Babiše. Protože si nedovedu představit pana premiéra Sobotku, jak odvolává člena své vlády bez souhlasu svého koaličního partnera,“ uvedl Zeman. O čem tohle svědčí?

Pan prezident prostě ukazuje svaly, vlastně je to takové – „tady jsem pánem já“...

Naopak premiér Bohuslav Sobotka zase tvrdí, že Zeman rozděluje společnost, spojuje se s extremisty a také zásadním způsobem reagoval na vyjádření prezidenta o použití zbraně kalašnikov. Kvůli němu se vlastně situace v posledních dnech vyostřila. „Zdá se mi, že ten výrok prezidenta o zastřelení předsedy vlády jako nejlepším řešení pro ty, kdo nesouhlasí s mojí politikou, zapadá do kontextu útoků White Media a fašistů, kteří organizovali demonstraci přímo před mým bytem. Prostě pan prezident se do toho takovým zvláštním způsobem zařadil a mě by nikdy nenapadlo, že v téhle sestavě jednou najdu prezidenta republiky,“ říká mimo jiné v rozhovoru pro Respekt český předseda vlády Bohuslav Sobotka.

Miloš Zeman vždy rád provokoval svými výroky. Často má na věci vyhraněný názor, což skutečně může lidi rozdělovat na ty, kdo s ním souhlasí a kdo jsou proti. To nepovažuji za chybu. Jen zdvořilostní fráze nestačí. Politik by měl mít srozumitelný a jasný názor na klíčové věci. Připadá mi, že v kauze „kalašnikov“ se pan premiér nechal zcela zbytečně vtáhnout do debaty a nechal se vyprovokovat výrokem, který byl řečen velmi obratně, a proto jej není možné vztáhnout jen na premiéra. Co se týče invaze imigrantů, pan prezident svými postoji rezonuje s drtivou většinou lidí, tudíž v tomto případě nelze hovořit o rozdělování společnosti. Premiér Sobotka v tomto citlivém tématu vystupuje dost neobratně a jde doslova na porážku.

Jak moc dal Sobotka najevo, že už nechce podporovat Zemana? A jde o vyhrocení už napjatého vztahu, nebo chtějí politici jen předhodit něco médiím, protože řeší důležitější záležitosti? Může jít o snahu o odklonění pozornosti, ať už ze strany Zemana nebo Sobotky? Mimochodem, mluvčí Ovčáček při obhajobě prezidentova bonmotu“ zmínil, že před posledními volbami byl Sobotka v podstatě donucen Zemana podpořit…

Povahově jsou pan premiér a prezident dvě zcela odlišné osobnosti s rozdílným vnímáním světa a života. K tomu je nutno připočíst dlouhodobě negativní postoj okolí premiéra k Miloši Zemanovi a naopak prezidenta k poradcům předsedy vlády. Myslím si, že premiér a prezident by se měli osobně sejít a vyříkat si to z očí do očí a najít důstojné řešení. Nevydrží určitě na vždy, ale na nějaký čas by to pomohlo. Zodpovědnost za stát by měla převážit nad osobní nevraživostí.

Prezident si s premiérem zrovna nenotuje ani v otázce migrační krize. To už se nějakou dobu projevuje. Sobotka tvrdí, že prezident si už připravuje půdu pro prezidentskou volbu a prezident lituje, že se premiér nechová jako jeho slovenský protějšek. Oba klíčoví politici Česka se tak neshodnou ve zcela zásadní otázce, kterou řeší celá Evropa. O čem tohle svědčí?

Pan premiér páchá svoji politickou sebevraždu a musím se přiznat, že nechápu proč. Má oporu právě v premiéru Ficovi a stačí s ním držet stejnou linii. Možným vysvětlením je přílišný vliv poradců premiéra, kteří ho vytrvale tlačí do „promerkelovského“ postoje, který Bohuslava Sobotku zásadně poškozuje u drtivé většiny lidí. Pokud si tuto svoji chybu uvědomí, má snad ještě šanci.

Z celé situace vychází předpoklad, že Zeman se vzdaluje od ČSSD a přibližuje se k Babišovi. Do jaké míry a za jakých podmínek je možné, že by se vzájemně do budoucna podpořili? Tedy, že v podstatě Zeman přihraje Babišovi voliče v parlamentních volbách a naopak vicepremiér naopak Zemana opět nominuje nebo silně podpoří v prezidentských volbách? Může to tak být?

Pana prezidenta s Andrejem Babišem spojuje jejich ryzí účelovost. Oba postrádají empatii, soucit a lidskost. Jdou tvrdě za svým cílem a netrápí se, zda cestou někoho zničí, někomu ublíží. Jejich cílem je moc a cíl legitimizuje zvolenou cestu. Pokud usoudí, že jim vzájemná podpora pomůže dosáhnout větší moci, budou se podporovat. Pokud by se jejich osobní zájmy křížily, půjdou do vzájemného střetu.

Sobotka si ale pochvaluje, že se podařilo stranu sjednotit. Přitom část voličů se možná názorově přibližuje spíše Zemanovi. Může mít prezident zájem na rozbití ČSSD? Je pravděpodobné, že pokud krajské volby nedopadnou pro sociální demokraty dobře, tak se část odtrhne a spojí proti Sobotkovi?

Volební výsledky posledních let nejsou pro ČSSD nijak povzbudivé. Jsem přesvědčen, že je to tím, že strana ztratila emotivní náboj. Právě rozumná různost osobností a rozumný rozptyl jejich názorů a vystupování činili ČSSD v minulosti atraktivní až pro třetinu voličů. Současný stav připomíná spíše sjednocení formou nátěru na šedo. Šedá je poněkud nudná a její maximum je tak do 20 procent voličů. Pokud krajské volby dopadnou tak, jak to nyní vypadá, nehrozí rozdělení ČSSD, ale spíš pád současného vedení.

Spojení Zemana a Babiše mnozí líčí jako riziko pro českou demokracii. Když se vrátíme ještě k výroku o kalašnikovu, co si o tom myslet? Jak se vyrovnat s faktem, že původní výrok se v médiích objevil trochu překroucený. Například chyběla slova prezidenta nevyjímaje. A vyplatilo se vůbec Zemanovi tohle žertování“?

Náš pan prezident používá zvláštní směsici postojů a výroků, kterými promyšleně cílí na, jak on říká, dolních deset milionů lidí. Nevím, zda jde o celých deset milionů, ale nepochybně se jeho výroky líbí významné, nebo dokonce zásadní většině. Naivní kritika jeho výroků a postojů mu jen pomáhá a on ji vlastně promyšleně provokuje. Příkladem takové svaté prostoty, byl návrh paní Němcové ve Sněmovně, aby se hlava státu omluvila. Pan prezident se musí nad reakcemi „užitečných idiotů“ dobře bavit.

Úbytek míry demokracie je u nás dlouhodobě postupující proces, kdy Miloš Zeman i Andrej Babiš jen tento proces urychlují. Oba se umí podbízet represivním složkám, a to jak veřejně, tak v zákulisí. Oba nemají nic proti větším pravomocem represivního aparátu. Snaží se ho využívat ve svůj prospěch. Podporovali zákon o státní službě, tedy zákon o větší moci pro nikým nevolené úředníky. Oba vidí těžiště světa v různých kontrolách, prověřování, sledování. Nejsou v tom však vůbec sami.

Už několik komentátorů napsalo, že Zeman může porazit ve volbách jedině sám sebe. Ztotožňujete se s tím? V čem tkví Zemanovo kouzlo? Za předpokladu, že se Zeman a jeho příznivci spojí s tábory babišovců, lze vůbec postavit kandidáta, který by Zemana porazil?

Do voleb je daleko, ale kdyby byly dnes, tak Miloš Zeman vyhraje hned v prvním kole. Dnes a v mnoha příštích měsících mu stačí se držet problematiky invaze muslimů do Evropy. Lidé se cítí ohroženi jako nikdy a nutno říci, že oprávněně a chtějí politika, co se umí postavit do čela a pojmenuje věci tak, jak jsou. To prezident umí. Čelíme vážné existenční hrozbě a nikdo nemůže vědět, jak se vše bude vyvíjet a jak to nakonec dopadne. Většina politiků nebezpečí bagatelizuje a snaží se lidi uchlácholit, což pozici Miloše Zemana jen posiluje. Kdyby byl u nás někdo jako premiér Fico, tak by hvězda Miloše Zemana tolik nezářila. Místo naivní kritiky by měli i ostatní politici začít dělat politiku ve prospěch většiny. Mají oproti prezidentovi výhodu. Mají reálné nástroje a ne jen proklamace.

Miloš Zeman bude zastávat prezidentský úřad ještě dva roky. Co byste mu popřál?

Potřebuje jediné... a tím je pevné zdraví.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Štěpán

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vězení? To bývá odrazový můstek. Upozornění u kauzy Feri

15:55 Vězení? To bývá odrazový můstek. Upozornění u kauzy Feri

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA Kauza Dominika Feriho je komentátorovi nadále podezřelá. „Jakákoli …