Diktátor Putin je nutný, udělal pořádek. NATO si potřebovalo vytvořit nepřítele. Vadí mi, když naši politici radí Číně, že má dodržovat lidská práva. Klavírní virtuos Kvapil promlouvá

16.12.2016 4:48

ROZHOVOR Profesor Radoslav Kvapil, který je označován za nejlepšího interpreta české klavírní tvorby, říká, že nelze demokracii vyvážet a v některých podmínkách nemůže fungovat vůbec, například v Číně. Putin v Rusku udělal pořádek. NATO provokuje Rusko a vojensko-průmyslový komplex USA podněcuje války a způsobuje nestabilitu. To je i příčinou migrační krize, při jejímž řešení EU naprosto selhává.

Diktátor Putin je nutný, udělal pořádek. NATO si potřebovalo vytvořit nepřítele. Vadí mi, když naši politici radí Číně, že má dodržovat lidská práva. Klavírní virtuos Kvapil promlouvá
Foto: Hans Štembera
Popisek: Klavírní virtuos Radoslav Kvapil

Řekl jste, že to, jak řeší EU migrační krizi, je jedna velká hrůza. Nedospěje to k tomu, pokud to Evropská unie nezačne řešit, že státy si to začnou řešit samy? Nebylo by lépe, abychom zde v rámci Visegrádu vytvořili nějakou konfederaci?
 
V Itálii je to velmi nahnuté, v Nizozemí též. V okamžiku, kdy se začne ta Unie rozpadat, je nutné být na to připraven. Angela Merkelová odmítá mít nějaké řešení. Nelze říci: „Přijďte všichni.“ Máte víc než pět miliard chudých. Proto profesor Pánek řekl, že jediné správné řešení je uzavřít hranice a regulovat počet imigrantů, prověřovat ty lidi a začít pomáhat lidem v zasažených zemích. Koloniální mocnosti ty země vykořisťovaly, a to je i důvod, že ty země tak strašně zchudly. Teď tam hájí nějaké své zájmy a rozdmýchávají války a vlastně lidi k té migraci nutí. Já se angažuji i v Křesťanské akademii. Teď jsem si dopisoval s panem Halíkem, tak uvidím. Křesťané se k tomu musejí postavit. Jinak to není možné... On říká, že papež František... Ale papež František nenavrhuje řešení. Že přijme pár desítek lidí do Vatikánu, není řešení. Řešení musí být politické.

Jaké politické řešení?

Musejí se zavřít hranice. Cyril Svoboda měl zajímavou myšlenku, která se bohužel neuskuteční, že by ty hranice mělo uzavřít NATO vojensky. Doslechl jsem se, že Německo si vytipovalo nějaký prostor v Egyptě, kam bude ty migranty svážet. To jsou zárodky správných řešení. Jiný politik v Německu zase řekl, že musíme migranty vracet. Ale proboha, proč na to nepřišli před dvěma roky? Proč to nechali dojít do tohoto nebezpečného stadia? Výsledkem budou ty radikální vlády. Nebezpečí fašizace Evropy tu kvůli té špatné politice reálně existuje. Naše vláda se ale chová v této věci docela dobře, tam bych ji pochválil.

Nejsou ta změna postojů a řešení u evropských politiků zatím jenom verbální? Že říkají, že by se mělo udělat tohle a tamto, ale proudy uprchlíků sem jdou dál a pobřežní stráž je dováží do Evropy od pobřeží Afriky a přebírá je prakticky od pašeráků?

Ano, jistě. Evropa svou politikou ty pašeráky vytvořila. Kdyby od začátku migranty vraceli, ti pašeráci by přišli o práci. Podobně jako u nás skončili veksláci v okamžiku, kdy bylo možné legálně získat zahraniční měny. To je naprosto katastrofální politika. Naši zástupci v EU by na to měli upozorňovat. Evropská unie mně připadá, že není příliš demokratická. Jejich politika je naprosto zásadní omyl, ale oni vůbec nepřiznali, že by udělali chybu. Angela Merkelová maximálně přiznala, že něco zanedbali. Ale Evropská unie by měla udělat velké sebehodnocení a její předáci a špičky by se měli vzdát funkcí kvůli té chybě. Tak by to probíhalo v jakékoli demokratické společnosti. Tady se ale nic neděje. Dávají si akorát velké platy. To mě strašně štve.

Vy jste hovořil o tom, že problém migrace vzniká v zemích původu, odkud migranti odcházejí. Není chyba, že díky intervencím USA byl svržen Saddám Husajn, byla destabilizovaná Sýrie, byli svrženi Kaddáfí, Mubarak. Šlo sice o diktátory, ale udržovali tam relativně stabilitu a řád. Kaddáfí zajišťoval, že imigranti neproudili z Libye do Evropy…

Jde o to, jestli je možné vyvážet demokracii, nebo ne. A jde i o vztah k Rusku. Já si myslím, že demokracie je možná pouze v určitých situacích. A ti diktátoři, ať začneme Putinem přes všechny ty Asady, jsou naprosto nutní. Mně vždy velice vadí, když naši politici a osobnosti radí Číně, že má dodržovat lidská práva. Vždyť je to naprostý nesmysl! Čína je asi 32krát větší než Česká republika a oni kdyby ta lidská práva začali dodržovat, tak tam budou hned mít občanskou válku a budou mít hladomor. Oni jsou k tomu politickému systému, který tam mají, donuceni okolnostmi. Takže ta naše kritika vychází z našeho malého omezeného pohledu. My nemáme právo to takto hodnotit.

Stejný případ je Rusko. Tam zkusili demokracii za Jelcina v roce1990 a skončilo to naprostou katastrofou. Putina z tohoto pohledu velice hájím, protože on tam udělal pořádek. Když se bavíme o Rusku, já sleduji ty komentáře a jsem strašně naštvanej, protože nikdo se na to nepodívá z pohledu Rusů. Vždyť Rusové jsou obklopeni vojenskými základnami NATO. Vždyť NATO postupuje pořád na východ, i když Gorbačovovi slíbili, že to nebudou dělat. Pokud jde o Ukrajinu, vždyť byli Rusové přece vyprovokováni, aby šli na Krym – kvůli té vojenské základně.

Takže se na to dívám tak, že NATO potřebovalo nepřítele a že tím základním problémem je vojensko-průmyslový komplex, který potřebuje vyrábět zbraně. Je to jako v Čapkově Válce s mloky. Tam přece někdo říká, že by už měli přestat ty mloky podporovat, protože zničí zeměkouli, ale na to zazní odpověď, že je to nemožné, protože by zkrachovalo hospodářství. Na té podpoře mloků stojí celá ekonomika. Tady to máme zase celé postavené na výrobě zbraní. Dřív se válčilo o peníze, o moc, v romantických dobách starověku se válčilo o krásnou Helenu, ale dnes se válčí proto, aby byl důvod vyrábět zbraně. To je naprostá hrůza.

Vy jste hovořil o Putinově Rusku. Tak zdali také není k zamyšlení, že spojencem USA na Blízkém východě je Saúdská Arábie a dodnes je členem NATO islamistické Turecko. Jestli není větší hrozbou pro Evropu Turecko – jak z hlediska migrační krize, tak i z hlediska toho, jak má obrovskou armádu. Erdogan hovoří o územní expanzi Turecka a hlásí se k tradici Osmanské říše… Podobně Saúdové a státy Zálivu podporují wahhábismus i v Evropě…

Jistě. To, že mají Spojené státy americké tyto spojence, svědčí o tom, že to s lidskými právy vůbec nemyslí upřímně. To by nemohly mít tyto spojence. To jsou všechno jenom politické hry. Já to vidím tak – i když se mohu mýlit – že skutečně tím základním problémem je vojensko-průmyslový komplex, který chce, aby existovalo napětí. Irák, Libyi i Sýrii udělali naprosto záměrně proto, aby to rozbili. Četl jsem zajímavou knihu o tom, že americká válečná doktrína říká, že Amerika má právo napadnout jakoukoli zemi v případě, že to je v americkém zájmu. To je přímo napsané v té doktríně. Takže on to ten Bush jenom realizoval. Proti všem mezinárodním pravidlům.

Já vůbec nehájím ruskou diktaturu, ale říkám, že Američané dělají totéž. Je tady dvojí metr. I když anexe Krymu byla daleko mírnější než válka proti Iráku. V principu se velmoci takto chovají. Pokud kritizujeme ruský vojenský vpád do Afghánistánu, což je samozřejmě něco špatného, měli bychom kritizovat stejně i americký vpád do Afghánistánu.

Co říkáte vítězství Donalda Trumpa v amerických prezidentských volbách? On se dívá jak na imigraci, tak i na zahraniční intervence jinak než dosavadní americké administrativy…

Nikdo neví, jak se bude ve skutečnosti chovat. Pro mě je to ale naděje. Možná ta naděje bude úplně zklamaná, protože on má ty strašné republikány, kteří podporují vojensko-průmyslový komplex, takže budeme s napětím sledovat, k jakým kompromisům s nimi dojde. Naděje je v tom, že s Putinem chce mluvit…

Asi to nebude tak hrozné, než kdyby vyhrála Clintonová…

No jistě. To by byla pro mě naprostá havárie.

 

Radoslav Kvapil (* 15. března 1934 v Brně) je pokládán mnoha mezinárodními kritiky za nejvýznamnějšího současného českého pianistu a za nejlepšího interpreta české klavírní tvorby. V letech 1967–1969 nahrál poprvé v historii celé klavírní dílo A. Dvořáka, ve stejné době realizoval nahrávku kompletního klavírního díla L. Janáčka. Mimo jiné vydal i CD klavírního díla B. Martinů. V letech 1993–1996 vydala londýnská firma Unicorn-Kanchana osm CD Kvapilovy Antologie české klavírní hudby, obsahující skladby A. Dvořáka, B. Smetany, B. Martinů, J. H. Voříška, Z. Fibicha, L. Janáčka a J. Suka. Nahrál ale i skladby F. Schuberta a souborně koncertní etudy F. Chopina a mnoho, mnoho dalšího.

Kvapil koncertoval na význačných festivalech, nahrával pro řadu rozhlasových a televizních společností v Evropě, Americe či Japonsku. Vystupoval v nejvýznamnějších koncertních sálech, např. The Royal Albert Hall, The Barbican (Londýn), Carnegie Recital Hall (New York), Théatre des Champs Elysées (Paříž), Auditorium du Louvre (Paris), Concert Hall of The Seoul Arts Center (Korea), Henry Crown Symphony Hall (Jerusalem), Smetanově síni a Dvořákově síni (Praha). V dubnu 2002 obdržel vysoký řád francouzského ministra kultury – Chevalier dans L’Ordre des Arts et Lettres (Rytíř řádu za umění a literaturu). Je předsedou Společnosti A. Dvořáka, předsedou Společnosti pro Jihočeský festival, Společnosti pro festival Vysočina a EPTA Česká republika.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

4:43 A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

Proč jsou lidé v Gruzii či na Ukrajině šťastnější než tady? Bloger a spisovatel Ladislav Větvička si…