Erotické kluby nebo obchody s Hollywoodem. Tajemný sponzor. Nové politické hnutí dostalo 10 milionů a hrozí mu problém. A toto nám řekl jejich předseda

01.09.2017 13:22

ROZHOVOR ParlamentníListy.cz ve středu upozornily na rekordní sponzorský dar 10 milionů korun, který na volební kampaň obdrželo hnutí Referendum o Evropské unii. Redakce vyzpovídala šéfa hnutí Františka Matějku, jak budou s penězi nakládat, když významnou část musí dle zákona vrátit. Není též jasné, kdo oním tajemným sponzorem je. Může jít o majitele největších erotických klubů v Česku. Hnutí však hrozí obří pokuta, pokud významnou část peněz nevrátí. Sankce by byla vyšší, než darovaná částka.

Erotické kluby nebo obchody s Hollywoodem. Tajemný sponzor. Nové politické hnutí dostalo 10 milionů a hrozí mu problém. A toto nám řekl jejich předseda
Foto: Archiv SNČR
Popisek: František Matějka, předseda Strany nezávislosti České republiky

Pane Matějko, na úvod nejprve otázka, proč vlastně hnutí Referendum o EU? Pokud se nepletu, Vy i další zakládající členové hnutí jste byli u Svobodných, kteří rovněž vystoupení z EU prosazují.

Hnutí Referendum o Evropské unii jsme založili proto, že pro žádný jiný politický subjekt v České republice nebylo a není referendum o setrvání či vystoupení z EU naprosto klíčovým bodem programu. Bez výjimky. Všechny ostatní nabízejí věci, které mnohdy ani nelze bez vystoupení z EU realizovat, nebo jsou ve skutečnosti pouze drobnou úpravou parametrů současného systému.

Klasickým argumentem, který mohu předložit, je rozdrobení sil. Není to tak? Svobodní měli v roce 2014 úspěch ve volbách do europarlamentu a už je někdo zná. Neobáváte se, že povědomí o existenci vašeho hnutí není příliš velké?

Anketa

Chcete, aby plénum Poslanecké sněmovny vydalo Babiše k trestnímu stíhání?

37%
63%
hlasovalo: 19741 lidí

Cílíme na voliče všech konkurenčních stran a hnutí, ať už parlamentních či neparlamentních, pro které je referendum o setrvání či vystoupení z EU nejdůležitější. Cílíme dále na všechny dosavadní nevoliče, z nichž mnoho nechodí k volbám proto, že jsou si vědomi malé váhy jejich hlasu při volbách do národního parlamentu v době, kdy jsme zároveň členy EU. Jsme si jistí, že o nás v době voleb budou vědět téměř všichni občané České republiky.

V úterý nastala dost netypická situace v českém prostředí. Na vašem transparentním účtu se objevil sponzorský dar 10 milionů korun, a to od jednoho člověka. Věděli jste o tom dopředu?

Věděli, ale neočekávali jsme dar v takové výši.

Podle platných zákonů si ovšem celý dar nemůžete nechat. Stejný sponzor vám už dříve věnoval milion, takže byste měli 8 milionů vrátit. Učiníte tak? A víte už kdy?

Zcela jistě máme v plánu dar vrátit, a to do zákonné lhůty, která uplyne až 1. 4. 2018.

Počítáte tedy s tím, že v rámci kampaně využijete z tohoto daru více, než limitovanou částku? V opačném případě by tedy nebyl důvod si nadlimitní část peněz ponechávat na účtu…

Ve věci nejen těchto prostředků a možnosti jejich použití či vrácení máme k dispozici různé právní výklady. Zatím jsme nerozhodli.

Pan Jiří Matela, který vám oněch 10 milionů věnoval, se prý nechce veřejně vyjadřovat a vše potřebné sdělil poskytnutím onoho, na české poměry astronomického, daru. Nepřidělal vašemu hnutí spíš starosti, které ohledně té částky budete mít? Musel přece vědět o zákonném limitu…

Obdrželi jsme na volební kampaň v letošních volbách historicky pravděpodobně největší dar mezi politickými stranami a hnutími. 10 milionů pro Referendum o Evropské unii, nastolujících otázku, jak s nimi naložit, když si parlamentní strany, aby odřízly z voleb doposud neparlamentní konkurenci, nastavily zákonem pravidla, která dar v takové výši od soukromých osob neumožňují, zatímco jim přitékají na kampaň peníze nás všech ze státního rozpočtu. Z dosavadních jednání s dárci navíc víme, že pan Matela pravděpodobně nebude jediný, pro kterého má myšlenka referenda takovou hodnotu, aby ji podpořil svými vlastními penězi.

Nejen mě by zajímalo, čím přesně se pan Matela zabývá. Na sociálních sítích se už v úterý v noci objevily spekulace, že jde buď o majitele úspěšné IT firmy, anebo provozovatele sítě erotických klubů. Oba podnikatelé se jmenují stejně. Můžete říci, o koho jde?

Pan Matela podniká, nevíme, jestli v IT. Není to pro nás podstatné. Nezkoumáme u našich dárců jejich osobní a pracovní životy. Rozhodnutí o setrvání či vystoupení z EU je nejdůležitějším tématem letošních voleb. Těší nás, že jeho důležitost pro Českou republiku zjevně chápou i dárci, a to bez rozdílu jejich pracovního či sociálního postavení, které jim umožňuje poskytnout různou výši daru. To je skvělá zpětná vazba pro naše hnutí Referendum o Evropské unii, ale také silný vzkaz voličům v České republice.

Je to tak, že nevíte, zda je pan Matela oním podnikatelem v oboru IT nebo tím, který provozuje síť erotických klubů? Chápu, že v důsledku to pro vás není podstatné, ale pokud se o tom veřejně debatuje, není lepší to říci?

Dárci nás obecně žádají, ať prosadíme referendum o EU a nezabýváme se jimi. Pan Matela není výjimkou. My jejich přání naprosto respektujeme a otázky k nim necháváme bez komentáře.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vězení? To bývá odrazový můstek. Upozornění u kauzy Feri

15:55 Vězení? To bývá odrazový můstek. Upozornění u kauzy Feri

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA Kauza Dominika Feriho je komentátorovi nadále podezřelá. „Jakákoli …