Evropa, která si neumí ani zatopit v kamnech. To je jejich cíl. Psychiatr Zvěřina srazil „stupidní“ Green Deal

02.01.2022 5:20 | Rozhovor

SVĚT KRIZE A NADĚJE „Vytratily se pozitivní myšlenky a události. Pokračuje rozjetá dekadence euroatlantické civilizace,“ říká v bilančním rozhovoru známý psychiatr a sexuolog Jaroslav Zvěřina s tím, že zatím světélko na konci tunelu nevidí. Shrnul naši politickou scénu v minulém roce a říká. „Útoky proti premiérovi byly primitivní a stupidně setrvalé.“ Za „stupidní“ označil i Green Deal a podotýká: „Až budeme žít v Evropě, která si nedovede ani zatopit v kamnech, dosáhnou naši progresivisté konečného cíle. Trochu mi to připomíná volání mladých svazáků a komunistů po nové, úspěšnější civilizaci.“

Evropa, která si neumí ani zatopit v kamnech. To je jejich cíl. Psychiatr Zvěřina srazil „stupidní“ Green Deal
Foto: Radek Kraus
Popisek: Jaroslav Zvěřina

Pane doktore, právě jsme se přehoupli do nového roku. To je čas, kdy lidé často bilancují. Jak Vy byste zhodnotil rok 2021?

Pro mne osobně nepřinesl rok 2021 žádné zásadní změny. Pro naši zemi a pro lidstvo vůbec se někam vytratily pozitivní myšlenky a události. V uplynulém roce jen pokračuje rozjetá dekadence euroatlantické civilizace. Zatím žádné světélko na konci tunelu nevidím.

Minulý rok jsme kvůli covidu začínali s totálně zavřenou zemí. Překvapil vás nakonec příjemně, či spíše opačně?

Těch pozitivních zážitků je v poslední epoše koronaviru stále méně a méně. Žádný důvod k jásání nevidím.

Jako psychiatr, řekněte mi, co s psychikou lidí udělají ta různá opatření, jako vyloučení neočkovaných z návštěv restaurací, kulturních akcí, omezení setkávání s ostatními lidmi…

Lidé by neměli být vztahovační. Nepřátelé očkování to často hodně přehánějí a některé jednoduché povahy brojí proti všem ostatním. Omezování početných kontaktů mezi lidmi je v této pandemické epoše mezinárodním fenoménem a je zbytečné proti tomu organizovat revoluci.

Agresivita a nesoulad mezi lidmi bohužel roste. Kdo je podle vás vinen onou agresivitou, která na jedné straně drtí lékaře a zdravotní sestry, na straně druhé vede k hlasům o vylučování z lékařské komory? Co mělo být jinak?

Žijeme v době, která nepřeje pocitům sounáležitosti. Také ta vnitřní rozhádanost a různé nenávistné kampaně nejsou naším národním jevem, protože celá naše civilizace se zmítá vnitřními konflikty, a to někdy hloupě a zbytečně.

Obstál podle vás v roce 2021 prezident Zeman? A jaké „vysvědčení“ byste vystavěl Senátu a dnes už bývalé vládě?

Anketa

Musíte v posledních týdnech šetřit na jídle?

65%
11%
hlasovalo: 39583 lidí
Pan prezident nebyl a zřejmě stále není v nejlepší zdravotní kondici. Proto jeho problémy s vykonáváním politické funkce jsou zcela pochopitelné a lidé by ho neměli tak napadat, jak se jim dařilo a daří. V horní parlamentní komoře se někdy vedou podivné kampaně. Někdy proti prezidentovi, někdy proti všem. Bývalá vláda premiéra Andreje Babiše myslím dělala, co mohla a uměla. Útoky proti premiérovi byly primitivní a stupidně setrvalé. Tak jako tak by ta vláda skončila. Teď jsem zvědavý, co lepšího nám předvede vláda pěti politických koncepcí.

Překvapil vás výsledek voleb? Jak si vysvětlit, že se do Sněmovny de facto nedostala tradiční levice a co to bude znamenat pro takovou tu nižší a střední třídu?

V nepřehledné naší domácí politické situaci se dalo jen čekat, že se výsledkem voleb necháme překvapit. Náš geniální Ústavní soud se ostatně přičinil o to, aby volby probíhaly ještě méně než standardně. Nemusíme závidět těm, kdo budou vládnout.

Směrem k začínajícímu roku 2022 se občané bojí zdražení cen energií a poukazují na „zelené“ snahy EU. Co lidi čeká, jak se s tím vypořádají a kam to posune českou společnost a vztahy v ní?

Jestli se menším členským zemím Evropské unie nepodaří způsobem podstatným změnit ten stupidní „Green Deal“, který znamená jen povšechný úpadek a energetickou krizi, pak se na krizi připravme. Až budeme žít v Evropě, která si nedovede ani zatopit v kamnech, dosáhnou naši progresivisté konečného cíle. Trochu mi to připomíná volání mladých svazáků a komunistů po nové, úspěšnější civilizaci. Všichni víme, jak to tehdy dopadlo.

Máte pocit, že Česká republika je stále zemí šikovných a chytrých lidí? Brání jim něco v tom, aby se tento rok projevili?

Čechové odjakživa mezi sebou dokázali nalézt lidi inteligentní, tvořivé a všemi vážené. Mám pocit, že v posledních desítkách let takových lidí vidím stále méně a méně. Chudá nabídka politiků inteligentních a všemi vážených je ostatně hlavním zdrojem stávající politické stagnace.

Jak moc se generace rodičů a učitelů v naší zemi odtrhly od generací dětí a žáků? Jak moc jsme vlastně my schopni vnímat dědictví našich předků?

Někteří naši intelektuálové a politici stále touží převyprávět novodobou historii v neprospěch českého národa. Dnešním školákům se tak nedostává hrdosti na vlastní národ.

Bedřich Smetana nechává ve finále opery Libuše titulní postavu zpívat „Můj národ český neskoná, on pekla hrůzy slavně překoná“. Nastane to i teď?

Hrůzy jaderných válek jsou dnes v masmédiích na denním pořádku. Naše politické panstvo mluví o vojenských konfliktech jako o čemsi pokrokovém. Všem národům na Zemi by moc prospělo, kdyby těch válečných témat podstatně ubylo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

COVID-19

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: David Hora

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Opravdoví „dezoláti“ jsou v současné hrůzovládě. Černocký o Fialovi a notičkách od CIA

19:48 Opravdoví „dezoláti“ jsou v současné hrůzovládě. Černocký o Fialovi a notičkách od CIA

„Rozčarování z EU narůstá. Volby třeba na Slovensku anebo v Nizozemsku to jasně prokazují,“ říká pub…