Expert z ČSSD: Česká republika stejně přijme euro, protože...

03.03.2019 17:55

ROZHOVOR „Mementem, jak by se Evropská unie neměla chovat, by měl být rok 2015,“ říká k migrační krizi sociální demokrat a dřívější dlouholetý poslanec Antonín Seďa. Současně vyzývá k větší aktivitě států i Visegrádskou čtyřku, protože se vyplácí. Bývalý poslanec se domnívá, že po následujících volbách by do Evropského parlamentu měl zasednout mix politických názorů. A Evropská unie by měla nechat řešení národních problémů na státech samotných.

Expert z ČSSD: Česká republika stejně přijme euro, protože...
Foto: archiv A. Seďa
Popisek: Bývalý poslanec Antonín Seďa (ČSSD)

Téma syrských uprchlíků je zpátky. Europoslankyně Michaela Šojdrová přivezla seznam 14 dětí. Andrej Babiš staví vesnici pro 150 dětí přímo v Sýrii. Která forma pomoci je lepší?

Podle mého názoru je řešení problémů tam, kde vznikly, tedy postavení školky, bydlení v Sýrii. Je to vhodnější a po pravdě řečeno, ani si nedovedu představit, jak by se vybíralo oněch čtrnáct sirotků, jak by se vše zjišťovalo a myslím, že ta pomoc z hlediska efektivity vynaložených prostředků bude lepší v Sýrii.

Co potom v Evropě jednak s džihádisty, kteří se chtějí do Evropy vrátit, a jednak s uprchlíky, kteří sem přišli v letech 2015 – 2016? Máme tlačit na jejich odchod?

Anketa

Co provést s bojovníky Islámského státu, kteří se chtějí vrátit do Evropy?

16%
81%
hlasovalo: 15836 lidí
Vždy je to záležitost daného státu. Pokud ti, kdo se chtějí vrátit, mají občanství dané země, například francouzské, tak to musí řešit francouzská vláda a je na nich, jak to budou řešit. Obecně platí, že podle azylových zákonů, podle legislativy to není záležitost evropská, ale národní, takže to musí řešit státy. Z mého pohledu to, co se stalo v roce 2015, je vlastně jakýmsi mementem, jak bychom se my Evropané neměli chovat. Teď nemyslím zrovna Českou republiku, protože my jsme se vždy chovali zodpovědně i z hlediska ověřování a tak dále. Spíše mířím na jiné státy jako Německo, Francie, ale i státy, které byly průchozí během uprchlické vlny. To znamená, že bychom si z tohoto období měli vzít ponaučení a tito lidé by se měli řádně prověřit - ať už cizineckou policií nebo zpravodajskými službami. A v případě, že se vyskytne nějaký problém, měli by odejít. Řešení je opět tam, kde v současné době žijí, protože jsou i informace, že vlastně některé země ani nemají povědomí o svých občanech.

Nehledě na to, že třeba mají občanství a vědí, že působili u Islámského státu…

Pokud to vědí, je řešení jasné, měli by odejít.

Co byste si představoval jako dobrý výsledek ve volbách do Evropského parlamentu? Posílení euroskeptiků, nebo silnější mandát pro hlubší integraci?

Anketa

Přejete si, aby ve volbách do Evropského parlamentu uspěly proevropské liberální strany? (TOP 09, STAN, KDU-ČSL)

4%
96%
hlasovalo: 20144 lidí
Můj osobní názor je něco mezi. Tedy spíše jsem zastáncem silné Evropy, silné Evropské unie, která by se měla stát protihráčem, nebo spoluhráčem - záleží, v jakém slova smyslu to vezmeme - ať už vůči Spojeným státům, Číně či Ruské federaci. Ale rozhodně nejsem federalista, to znamená: mělo by to být na úrovni národních států. A víme dobře za těch posledních pár let, že bychom se z těch chyb, které udělala Evropská komise nebo Evropský parlament, když se zabývaly věcmi, které spíše přísluší národním států, měli poučit. Určitě bych řekl, že bude dobře, když v Evropském parlamentu zasedne mix a bude řešit problémy, které jsem zmínil.

Zatímco dříve euroskeptici trvali na vystoupení z Evropské unie, teď mluví spíše o její reformě, změně, o redukci toho, na co má vliv. Jan Zahradil mluví o odmítnutí eura a tak dále. Můžeme si dovolit být v té „pomalejší“ části Evropy, nebo je to naopak výhodnější?

Můj dlouhodobý pohled je – a ty zkušenosti ze Slovenska i jiných zemí jsou - že je lepší být v tom TOP, to znamená vlastně být aktivní v Evropské unii, nenechat se vést. Změna politiky, kterou ukazuje migrační krize, zákon o zbraních a střelivu a tak dále, je možná. Pokud je republika nebo například Visegrádská čtyřka aktivní, dosáhne i úspěchy. Podle mne, i když se třeba říká, že hrozí nějaká dvourychlostní Evropská unie, rozhodně bychom měli více spolupracovat s těmi, kdo jsou na čele. Nesedět ve vlaku, který vlastně míří na slepou kolej, ale jet dále v rychlíku.

Nyní už se mluví o třírychlostní Evropě poté, co se Německo a Francie spojily smlouvou...

Ono se o tom sice hovoří, na druhou stranu to pokládám za docela logické vyústění, protože přeci jenom Německo a Francie po referendu o brexitu jsou tahouni Evropské unie – nyní nemyslím jen politicky, ale i ekonomicky. Víme o problémech, jaké má Španělsko, Itálie, Řecko a podobně, takže jejich spolupráce se dala očekávat. Na druhou stranu bude dobře, když Česká republika bude spolupracovat na bilaterální úrovni nebo v rámci Visegrádské čtyřky, jak jsem zmínil. Možná rozšířit Visegrádskou čtyřku o spolupráci s Rakouskem, se Slovinskem… to jsou země, s nimiž máme stejné zájmy a pomohly by nám prosazovat národní politiku, protože každý stát má určité národní zájmy. V tomto směru vidím nutnost zvýšit aktivitu naší diplomacie v rámci Evropské unie.

Tedy zůstat aktivní ve Visegrádské čtyřce.

Určitě a já vím, že nyní zrovna není na řadě přijetí eura, tomu rozumím. Také nejsem ten, kdo by volal po rychlém přijetí eura. Myslím, že musí být odpovídající kurz koruny vůči euru a podobně, víme, že jsou nedořešené dluhy Řecka, eurozóny, takže nás v tomto směru nic moc netlačí. Ale do budoucna stejně Česká republika euro přijme.

Myslíte?

Myslím, že to tak bude, protože to bude v rámci globální ekonomiky, v rámci spolupráce, o které jsem hovořil, v rámci podnikání, nákladů bankovních, firemních a podobně, to je možnost, která se neodmítá.

Na druhou stranu euro nemá příliš stabilní pozici…

To si nemyslím. Euro a americký dolar a čínský juan jsou tři měny, které jsou běžně obchodovatelné ve světě, státy je mají, kupují.

Prozatím obchodovatelné jsou, ale jistě víte, že americký dolar ztrácí, protože není podložen, zatímco Čína podkládá juany světovými zásobami zlata.

Podkládají. Je fakt, že bankovní systém ve Spojených státech je trochu odlišnější, ale co se týká eura jako měny v Evropské unii, jak alespoň pozoruji z hlediska kurzů, dlouhodobě stabilita existuje. Jsou jasně stanovené mantinely, kritéria pro udržitelnost této měny, takže v tom nevidím nějaký problém. A pokud nyní přichází brexit a bude tvrdý - bez dohody, tak víme dobře, že na euro nebude mít vliv, protože v Británii se platí librou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zuzana Koulová

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

 Přijedou a diví se: ,,Co máte ze života? Pořád pracujete.” Řeší migraci už od 2015. Byla u všeho

4:44 Přijedou a diví se: ,,Co máte ze života? Pořád pracujete.” Řeší migraci už od 2015. Byla u všeho

Přesně před týdnem oficiálně odstartovala koalice Přísaha a Motoristé sobě svou kampaň do eurovoleb.…