Filip ztrapnil Němcovou: Myslela si, že deset milionů lidí si musí myslet to, co ona

16.02.2014 16:00

NA HRANĚ S XAVEREM Předseda nejsilnější opoziční strany Vojtěch Filip reaguje v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz na poprask, který se rozpoutal po jeho vyjádření k úmrtí Vasila Biľaka. Že vojenské řešení událostí roku 1968 bylo chybou, prý nijak nezlehčoval. Naopak, za kritikou ze strany Miroslavy Němcové a ODS vidí politicky motivovanou objednávku a snahu jej zdiskreditovat.

Filip ztrapnil Němcovou: Myslela si, že deset milionů lidí si musí myslet to, co ona
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vojtěch Filip

Jak hodnotíte působení nové vlády?
Zatím jsou to jen sliby, činy jsme zatím neviděli. Uvidíme, jestli za těmi slovy budou i nějaké konkrétní výsledky. Když se podívám na schůzi sněmovny, tak kromě odpovědí na interpelace a přednesu ministra Zaorálka o Ukrajině jsem žádné kroky Sobotkovy vlády vlastně neviděl.

Překvapila vás vlna reakcí na vaše prohlášení ohledně úmrtí Vasila Biľaka?
Překvapila. Šlo o klasické nedorozumění, které si snad někdo i objednal. Nic z toho, za co jsem byl obviňován, jsem neříkal. Mluvil jsem o tom, že na kroky pana Biľaka jsou různé názory a deset milionů lidí přece opravdu nemůže mít jednotný názor. Tím jsem nijak nezpochybňoval, že vojenské řešení událostí v roce 1968 bylo víc než chybou, poškodilo komunistické a dělnické hnutí nejen v Československu, ale i všude v Evropě a ve světě. Zlatá šedesátá byla dobou volných názorů a různosti, očekával se spíše politický dialog, nikoliv vojenské řešení.

Co jste říkal návrhu na vaše odvolání z postu místopředsedy sněmovny?
Paní Němcová si myslela, že deset milionů lidí si musí myslet to samé, co ona. Naštěstí tomu tak není. Když ODS navrhla moje odvolání z postu místopředsedy sněmovny, zvedla se pro mě obrovská vlna podpory, jakou jsem už dlouho nezažil. Dostával jsem stovky pozitivních dopisů denně.

Znal jste se osobně s Vasilem Biľakem?
Ne.

Jaký máte na tohoto člověka názor?
Znal jsem ho snad jen z projevů a přečetl jsem si jeho knihu pamětí. Považoval jsem ho za člověka, jehož názory mi nejsou příliš blízké. To, proč byl tak dlouho v politice, jsem se dozvěděl právě až po přečtení jeho knihy. Měl dobrý odhad na lidské charaktery. Jeho hodnocení osobností té doby je velmi zajímavé a já si potvrdil, že jeho odhad byl častokrát velmi přesný.

Můžete uvést nějaký příklad?
Například hodnocení Alexandera Dubčeka. Mluvil nejen o povrchnosti a slabosti, ale popisuje i to, jak se choval, když byl pod tlakem.

Myslíte, že mezi „starou gardou“ předlistopadového vedení KSČ by se našel někdo, kdo by nám dneska mohl něco dát?
Opravdovou politickou osobností byl podle mě Gustáv Husák. Vážím si Lubomíra Štrougala pro jeho rozhled, nadhled i organizační schopnosti. A vážím si i Miroslava Tomana, tehdejšího místopředsedy vlády. Jsou to lidé, kteří odpovídali požadavkům té doby, a snad ji i předběhli, protože dokázali tehdejší Československo přivést mezi jedny z nejvyspělejších států, a to v porovnání i se státy kapitalistickými.

Co Milouš Jakeš? Přišel vám jako úsměvná figura, nebo je to osobnost, kterou berete vážně?
Překvapilo mě, že volba tehdy v roce 1987 padla právě na něj. Čekal jsem někoho mnohem pružnějšího, kdo bude umět lépe reagovat na dobu přeměn, kterou všichni čekali.      

Spousta lidí pana Jakeše dnes označuje za hlupáka. Sdílíte názor, že nebyl nikdy dostatečně intelektuálně vybaven?
Nemyslím, že bych ho mohl nazvat hlupákem, to je urážlivé. V každém případě ale invence, kterou vyžaduje post vedoucího představitele, mu do jisté míry scházela.

Co očekáváte od dvou následujících voleb, s čím do nich jdete?
Do evropských voleb jdeme s tím, že chceme přispět k posílení frakce sjednocené evropské levice a severské zelené levice. Rádi bychom, aby počet europoslanců za KSČM zůstal stejný nebo se zvýšil, což je úkol náročný.

Očekáváte další růst preferencí, nebo jste teď dosáhli maxima?
Nemyslím, že bychom dosáhli maxima. Ukázal to rozdíl mezi krajskými a parlamentními volbami. Naše práce musí být vidět, o což se snaží naši starostové, místostarostové, krajští funkcionáři i členové poslaneckého klubu. Byť jsou naše návrhy pro někoho kontroverzní, odpovídají realitě české společnosti.

Jak snášíte osobnost Andreje Babiše?
Je to velmi úspěšný manažer. I když v politice je nováčkem, poměrně rychle se učí.

Takže ho berete za dobrého partnera v rámci nejvyšší politiky?
Je to koaliční politik, já jsem politik opoziční. Nemyslím si ale, že je vhodné si z něj dělat legraci, jak to předvádí pravicová opozice. Zesměšňování některých jeho výroků ze strany pana Kalouska je skutečně pod úroveň a působí dost tragikomicky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Luboš Xaver Veselý

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Přijedou a diví se: „Co máte ze života? Pořád pracujete.“ Řeší migraci už od 2015. Byla u všeho

4:44 Přijedou a diví se: „Co máte ze života? Pořád pracujete.“ Řeší migraci už od 2015. Byla u všeho

Přesně před týdnem oficiálně odstartovala koalice Přísaha a Motoristé sobě svou kampaň do eurovoleb.…