Foldynův výprask pražské kavárně: Kdyby byl dnes Schwarzenberg prezident, lidé v Praze by zpívali „Jedeme na Rusa a nevíme proč"

07.12.2014 0:01

PŮLNOČNÍ ROZHOVOR Poslanec Jaroslav Foldyna (ČSSD) se zlobí na Miroslava Kalouska (TOP 09) kvůli tomu, jak poněkolikáté přerušil debatu k novele zákona o vyrovnání se s církvemi, kde se jedná o prodloužení lhůty kolem vydávání majetku. „Možná by bylo pro chod sněmovny dobré, kdyby se tu zřídila ambulance psychiatra,“ poznamenal nejen k tomu Foldyna, kterého prý dráždila i sněmovní debata nad platy politiků. „Udělejme nejdříve pořádek pro lidi, a pak si třeba zvedejme platy,“ zdůraznil k tomu.

Foldynův výprask pražské kavárně: Kdyby byl dnes Schwarzenberg prezident, lidé v Praze by zpívali „Jedeme na Rusa a nevíme proč"
Foto: hns
Popisek: Jaroslav Foldyna v půlnočním rozhovoru

V jaké činnosti jsem vás právě vyrušila? Je před Vánoci, tak mne zajímá, jak tento adventní víkend trávíte?

Víkend nyní trávím tak půl napůl, neboť s panem premiérem jedu příští týden do Bělehradu, tak si připravuji k tomu agendu, kterou tam s sebou potřebujeme. To znamená stanoviska týkající se průmyslu a hospodářských záležitostí tak, aby Česká republika byla účastna při vstupu Srbska do EU, abychom se při tom prostě také mohli angažovat. Samozřejmě ale, že se kromě toho připravuji i na Vánoce. Mám čtyři děti a dva vnoučky, takže kudy chodím, tam hledám, co bych jim k Vánocům koupil.

Co obvykle děláváte v noci ze soboty na neděli?

Když mám čas, tak si rád přečtu na serverech, kde se co děje. Přitom se hodně zajímám o zahraniční záležitosti. Samozřejmě, že mne nyní nejvíc zajímá, co se kde píše o situaci na Ukrajině a v Rusku. Zajímá mne ale také, co se děje na Balkáně, takže si hodně čtu i srbské noviny. Mimo to se věnuji ještě sportu. Rád si třeba přečtu, kde a kdo boxoval, protože sám chodím také trénovat. Dívám se, kdo z našich profesionálů má kde zápasy, zajímá mne, kdy na nějaký zápas nastoupí Kličko a tak. Občas ale chodím trénovat i já - zrovna si pohrávám s myšlenkou, kdy půjdu opět do fitcentra.

Vyplývá mi z toho, že se věnujete i vy osobně boxu, je to tak?

Ano, je to box a posilovna.

Je v tomto směru nějak vybavená Poslanecká sněmovna?

Ano, prý je v budově Poslanecké sněmovny v jedné z místností fitcentrum, ale dosud jsem tam nebyl. Když je ale třeba nějaká tříhodinová přestávka, tak sednu do auta a chodím si zacvičit v Praze na Větrník. Ale ani já osobně jsem ještě neslyšel o tom, že by někdo ve sněmovně tamní fitcentrum navštívil, nebo že by dokonce někdo věděl, jak je to tam vybaveno.

Copak je to sněmovní fitcentrum nějaká nová záležitost?

Ne, je tam prý dokonce několik let. Je ale ostuda, že ani já jsem tam za čtyři roky cestu nenašel. Bylo by fajn tam zaběhnout, třeba v době, když si TOP 09 vezme přestávku, aby se něco nemohlo projednávat, jako se tomu stalo tento pátek.

V pátek si krátce před polednem vzal klub topky přestávku ve chvíli, kdy se měl projednávat zákon ve vztahu k církevním restitucím. O co šlo?

Od března, kdy jsme předložili s kolegy z ČSSD návrh novely zákona o vyrovnání se s církvemi, žádám, aby stát měl delší dobu na vydávání majetku církvím. Jenže TOP 09 tento zákon vždy zablokuje. Jsem dokonce naprosto přesvědčen o tom, že v pátek si tu pauzu vzala TOP 09 plánovitě. Kolega Kalousek k tomu napřed vystoupil a začal tam plácat cosi o nějakém exorcismu, čímž ale zesměšnil sněmovnu. Topkaři si vzali poté přestávku pro jednání klubu zřejmě proto, že jim tato norma enormně vadí. Je to totiž snad už v řadě pátá situace, kdy si vzali přestávku na jednání klubu těsně před projednáváním tohoto zákona tak, aby tou přestávkou zmařili i nastolení bodu na program. Já už jsem měl sto chutí při projednávání rozpočtu navrhnout – zvláště když opoziční kolega Koubek žádal, aby se prezidentovi omezily peníze na zahraniční cesty – aby se vymezil milion korun pro chod sněmovny kvůli zřízení ambulance psychiatra. Takového odborníka by tam totiž někdy potřebovali všichni. Že by tam mohla vzniknout ambulance psychiatra, to je samozřejmě nadsázka, i když by občas nebylo na škodu, aby nám všem dávali před schůzemi nějaké uklidňující látky. Někdy to tam totiž bývá hrozné.

Topkaři Marek Ženíšek a Markéta Adamová byli tento týden hosty Ekonomického fóra v Kyjevě. Při té příležitosti se tam ale Marek Ženíšek omluvil za výroky prezidenta Miloše Zemana k Ukrajině. Jak to na vás působí?

Pan Ženíšek? Já ani nevím, kdo ten člověk je! Podle mne je to tendenční prohlášení exponenta TOP 09, já ale ani od TOP 09 nic jiného nečekám, nežli nějaký podobný nářez. Zástupci této strany jezdili už i na Majdan. Já si myslím, že mají spoluzodpovědnost za to, že je na Ukrajině situace stále tak špatná.

Jakým stylem se podle vás v souvislosti s výroky prezidenta Miloše Zemana k ukrajinské krizi - ale samozřejmě v souvislosti s ještě jeho jinými výroky – prezentuje Česká televize?

Česká televize se chová nestoudně a neobjektivně. Její vysílání je navíc i tendenční. Kdybych k tomu ještě přidal to, jak se redaktoři vyptávají poslanců na platy a trénují poslance výroky, zda je v pořádku, aby si přidávali o jedno či dvě procenta, a potom si přečtete, že regionální šéf České televize někde v Brně má za šest měsíců dva miliony korun, tak si myslím, že ČT by měla mlčet. Parlament by zřejmě měl hledat i důvod, jak neprojednat jejich zprávu o financování ČT. Chtělo by to vyměnit Radu ČT i ředitele, protože způsob, jakým ovlivňují politiku, kdy se stávají i součástí politiky a politickým nástroje, je naprosto hanebný. Tady mám na mysli štvanici na prezidenta Zemana, dezinformace kolem Ukrajiny i kolem zahraničně-politických otázek a nenažranost jejich ředitelů. Měli bychom si asi vzít příklad od německé ARD, která dostala výtku a musela se za svou neobjektivnost omluvit. Aby se to ale stalo u nás, tak to by musela být v České republice také taková demokracie, jako je v Německu - a ne jen hra na demokracii, jakou nám pražská kavárna předvádí.

Nejste ale sám, kdo hovoří o neobjektivnosti ČT. Dokonce byla právě na tuto neděli svolána protestní akce s názvem „Reklamace ČT - chceme zpátky svoji televizi". Akce se bude konat před pražskou centrálou ČT na Kavčích horách. Zúčastníte se jí?

Já o této akci vím a dokonce velmi přemýšlím o tom, že bych se do Prahy přijel podívat a tuto akci podpořil.

V pátek se poslanci dohadovali o platech politiků. Kolem normy se přitom vyrojilo několik pozměňovacích návrhů, kdy dokonce jeden z nich úplně zapomněl na soudce a státní zástupce, takže ti by nakonec od ledna kvůli tomu nebrali na platech vůbec nic. Jak na vás ono kvantum pozměňovacích návrhů působilo?

Já jsem byl asi jeden z mála, kdo se od samého začátku nehlásil k navýšení platů. Ono to ale nemá být navýšení, spíše dorovnání do úrovně, která tady byla před šesti lety, kdy se poslancům a dalším lidem platy zmrazily. Já jsem se ale od samého začátku postavil za předsedu sociální demokracie Bohuslava Sobotku, který dal najevo, že takto, jak se dohodly výbory, to prostě nepůjde. ČSSD se totiž dohodla se všemi stranami, a to i v rámci rozpočtového výboru. Je sice pravda, že jsme onu dohodu porušili, ale ne svévolně. Šlo o to, že v členské základně sociální demokracie dohoda sněmovních výborů vyvolala odpor a neshody, takže nakonec Bohuslavu Sobotkovi nezbylo, nežli říci, že bude muset respektovat názory základny ČSSD. S tím jeho prohlášením já osobně nějaký zásadní problém nemám, neboť žiji na severu Čech, v Děčíně, a celou věc vnímám v souvislosti s obyvateli našeho města. Zvedání platů by totiž bylo možné jen v tom okamžiku, kdybychom každý rok zvedli platy i jiným lidem, a to třeba až o třicet procent, abychom se dorovnali Slovincům, Španělům, Malťanům, Portugalcům či Řekům, neboť my v ČR máme nižší minimální mzdu, než je ve Španělsku, na Maltě, v Portugalsku a v Řecku. Když zvedneme tuto mzdu o sto procent, když zavedeme odečitatelné položky lidem v místech, kde je desetiprocentní nezaměstnanost, a budou tak moci odečítat dojíždění do práce od základu daně, a když jim ulehčíme i tím, že budou moci odečítat od základu daně i položky na vzdělání svých dětí, tak si pojďme platy zvednout!

Ruku v ruce bychom ale měli změnit třeba i exekuční zákon. Když jsem nedávno přinesl do sněmovny exekuční výměr, na němž exekutor zabavuje mikrovlnnou troubu a ohodnocuje ji na devět korun českých a prodává ji pak za tři české koruny, tak to je přece nemožné si takto z lidí utahovat. Ukažte mi zemi, kde se toto děje! Proto říkám, že musíme nejdříve udělat pořádek pro lidi, a pak si třeba zvedejme platy. Může mne kdokoliv nazvat populistou, ale já žiji v realitě světa na severu Čech.

Všimla jsem si, že když se o platech politiků - přesněji představitelů státní moci a některých státních orgánů a soudců a poslanců Evropského parlamentu - ve sněmovně jednalo v úterý v tzv. druhém čtení, tak se poslanci při tom nevybíravě strefovali do Sobotky ve smyslu, že je podrazák. Jeden z politologů mi na to ale řekl, že si přece nějakého obětního beránka zákonodárci najít museli. Jak vy vnímáte ataky na Bohuslava Sobotku?

Já si myslím, že se zpolitizovává každé zaklopýtnutí předsedy vlády. Jenže jak jsme právě v úterý byli svědky, takovéto kopnutí do premiéra využily především některé opoziční strany. Pravdou je, že ČSSD se účastnila debaty kolem těchto platů na rozpočtovém výboru (rozpočtový a sociální výbor se dohodly na asi čtrnáctiprocentním růstu platů – pozn. red.). Pravda ale také je, že Sobotka prostě musel reflektovat dohodu předsednictva. Nemohl jednat jinak. To je ale pro celou řadu „zásadových" lidí, jako je pan Kalousek, či pan Stanjura, výhodou. Pro mne je spíše smutné to, že si jak do premiéra, tak i do celé sociální demokracie kopli i někteří kolegové z koaličních stran, přitom premiér v tu chvíli hájil zájmy drtivé většiny lidí ve společnosti. Proto si myslím, že se to kopání do něj v budoucnu může obrátit právě proti nim.

V jednom ze starších rozhovorů jste řekl, že Karel Schwarzenberg – to ještě byl ministrem zahraničí – nehájí zájmy České republiky. Totéž se ale nyní říká o prezidentovi Miloši Zemanovi. V souvislosti s tím mne napadá, zda byste si dokázal představit v postu hlavy státu právě Karla Schwarzenberga, když si k tomu přimyslíme nynější složité mezinárodní okolnosti.

V této dané situaci kdyby býval byl prezidentem ČR Karel Schwarzenberg, tak by se to asi odehrávalo stejně jako ve Švejkovi. Možná že by lidé běhali po Praze a zpívali si: Jedeme na Rusa a nevíme proč. Karel Schwarzenberg by ale podle mne nehájil zájmy České republiky, i když takovou situaci, kdy je prezidentem ČR, si představit nedovedu. Dokonce ani pro to nechci hledat slova. Ovšem netvrdím, že je Miloš Zeman člověkem a prezidentem bez chyb. Nicméně ty jeho nedostatky nejsou zas až tak zásadního charakteru, aby se proti němu rozpoutala taková hysterie ze strany poraženců, jakou rozpoutala TOP 09, která se asi nesmířila stále s tím, že prohrála prezidentskou volbu.

O vás je známo, že jste napůl Srb. Jak to máte s Vánocemi?

Držím Vánoce jak podle juliánského, tak i podle gregoriánského kalendáře. Takže z toho vyplývá, že slavím jak naše české Vánoce se vším všudy, ovšem navíc slavím i pravoslavné Vánoce. Ty ale přichází až v lednu. Tehdy si se svými blízkými přáteli z Balkánu po internetu posílám spousty krásných písniček a vánočních přání. Mezi těmi křesťanskými a pravoslavnými Vánocemi ale nedělám žádný velký rozdíl, duší to ovšem prožívám hodně. V Srbsku se totiž hodně dodržují církevní zvyky, tradice a obřadnost, které mám moc rád. Na tu svou druhou vlast musím často myslet zejména proto, že je v posledních dvaceti, třiceti letech v útlaku – vím, jak tam ti lidé žijí, a hovořil jsem o tom nedávno i ve sněmovně. Je to ale země, která stojí po boku České republiky, Československa. Vždyť i Tomáš Garrigue Masaryk budoval naši republiku se srbským pasem v kapse! Takže my nejsme vzdálené národy. Život v Srbsku je velice těžký a ty diskuze, které tady prožíváme kolem Ukrajiny a Ruska, tak tam jsou ještě dvakrát intenzivnější, neboť Evropská unie tlačí na Srbsko s přiznáním Kosova, což si osobně nedovedu představit.

Co byste popřál lidem České republiky k Vánocům kromě pohody?

Moc bych si přál, aby se situace v naší zemi obrátila k lepšímu. Chtěl bych, aby se říkaly pozitivní zprávy. Zvláště média jsou totiž plná negativních zpráv a složitých informací, které člověku nepřidávají nic k tomu, aby se mohl dívat hezky a barevně se svými dětmi na budoucnost. To je důležité, vím to kvůli mým čtyřem dětem a vnoučatům. Moc prožívám, když slyším, jak někteří lidé mívají těžkou, smutnou a složitou životní situaci a v jakém rozpoložení se nachází nejen Česká republika, ale i Evropa a svět. Přeji všem zásadní změnu, která by vedla k uvolnění v celosvětové politice, což by mělo i pro nás zásadní význam, neboť bychom si mohli konečně v plném rozsahu sáhnout na svobodu a demokracii. Také bych byl rád, abychom se přiblížili euforii a krásnému pocitu, který jsme prožívali na Vánoce před pětadvaceti lety, než přišla realita kupónové privatizace a zlodějen, jež nás uvrhly do deprese. Takže přeji našim lidem pozitivní vývoj a barevné sny o budoucnosti.

  • Další exkluzivní Půlnoční rozhovory ČTĚTE ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…