Frau Merkel už se musela úplně zbláznit. Až převaděči sníží ceny, zaplaví nás ještě mnohem více běženců, varuje poslanec Fiedler. A takto snadno sem proniká IS...

27.09.2015 9:44

ROZHOVOR Poslanec hnutí Úsvit Karel Fiedler patří k zákonodárcům, kteří se již od počátku migrační krize vyjadřují k problémům, jež přináší. Fiedler, který viděl Calais a další uprchlické tábory, pro ParlamentníListy.cz promlouvá o nejnovějším vývoji poté, co se Evropská unie rozhodla čelit problému zavedením kvót.

Frau Merkel už se musela úplně zbláznit. Až převaděči sníží ceny, zaplaví nás ještě mnohem více běženců, varuje poslanec Fiedler. A takto snadno sem proniká IS...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Fiedler

Anketa

Má se Vláda České republiky vzepřít, žádné uprchlíky přidělené kvótami nepřijmout a riskovat tak pokuty z EU a nevraživost západních zemí?

96%
hlasovalo: 24042 lidí

Pane poslanče, jaké emoce ve vás vzbuzovala známá fotografie utopeného syrského chlapce na pláži? Co říci na to, jak se z této fotografie stal symbol zdůvodňující jakékoliv kroky ve prospěch běženců? Není už to občas na hraně citového vydírání?

Od prvopočátku mi bylo jasné, že tato velmi smutná a tragická událost (smrt malého dítěte) byla mediálně zneužita k našemu vydírání.

Taková fotografie asi nemůže nechat úplně klidným nikoho, ale o to větší hanebností bylo to, že byla zneužita emotivním a manipulativním způsobem. Zvláště pak když se ukázalo, že věci měly poněkud jiné okolnosti. Pokud ve mně vzbuzovala emoce, tak spíše v tom, že tato z kontextu událostí vytržená fotografie byla mediálně obrovsky prezentována, zatímco mnohem větší a drastičtější zvěrstva ISIL a jeho islámských bojovníků takovou mediální prezentaci nemají. Ani to, že tito migranti se nezastaví v zemi nebo místě, kde jim již žádné útrapy války nehrozí, ale putují přes celou Evropu dál za ekonomickým blahobytem. A mnoho tzv. uprchlíků je přece ze zemí, kde žádná válka v tuto chvíli není, to přece víme velmi dobře.   

Tato migrační vlna je prostě zneužívána: a) k osobám skutečně postiženým válkou se přidaly osoby, které jsou ekonomickými migranty a je jich naprostá většina, b) do této migrační vlny se infiltrují vycvičení bojovníci IS a s ostatními migranty se snadno a nekontrolovatelně dostávají na území evropských států.

Emoce ve mně spíše vzbuzovalo vyprávění kurdské náčelnice ženských bojových jednotek, se kterou jsem se v Praze v září setkal. Paní Nesrin Abdullaová mi vyprávěla např. příběh třináctileté dívky, kterou její matka oholila dohola před tím, než jejich vesnici obsadili jednotky ISIL. Podařilo se jim je takto zmást, ale zaplatila za to tím, že v jediné místnosti byla svědkem toho, jak její matku a sestry znásilnili a zmasakrovali před jejíma očima. Ze sedmičlenné rodiny přežila jediná... Vycvičení stoupenci IS jsou mezi davem této migrační vlny, důkazy o tom jsou.   

Naprostá většina Kurdů brání svoji zemi. A také statečné kurdské ženy. V této migrační vlně jich asi tolik není, je to proti jejich cti. Ano, ta smutná fotografie malého chlapečka byla jednoznačně citovým vydíráním, a ať se stydí ti, kteří se k němu sklonili a propůjčili...

Někteří novináři objevili po imigrantech příručku, ve které měli detailně popsáno, jak dojít do Evropy a jak se v ní chovat včetně rad, co všechno mohou na vládách požadovat. Nemůže to podle vás naznačovat, že celá uprchlická vlna je uměle iniciovaná?

Samozřejmě že ano. Minimálně pokud tato migrační vlna není přímo uměle iniciována, je alespoň velmi zneužívána. Když kurdské bojové jednotky YPJ (ženské) a YPG (mužské) získaly zpět svá ztracená území, našly v některých objektech databáze po ISIL. Obsahovaly databáze osob určených k sebevražedným atentátům a soupisy osob určených k infiltraci mezi migranty. Absolutně nechápu, jak někteří naši a evropští politici pomíjejí toto obrovské riziko. Příliv uprchlíků do Evropy a Itálie není ničím novým, probíhá už několik let, aniž to bruselská administrativa nějak účelně řeší. To obrovské vzedmutí migrační vlny v tomto roce je velmi těžko svévolné, jednoznačně se přikláním k názoru, že má umělý impulz.

V týdnu ministři vnitra EU schválili projekt povinných kvót pro přijímání běženců. Nemáte obavy z důsledků, jaké to může mít pro Českou republiku?

Myslím, že ty důvody obav z důsledků jsem již řekl. Podstatné ale je, že systém povinných kvót nemůže fungovat. EU nutí něco nám i migrantům, co nechtějí oni ani my. My si je tu nepřejeme a oni u nás být nechtějí (zatím...). Pokud u nás být nechtějí, jakým způsobem jim to chce Frau Merkel nařídit? Udělá z nich osoby se zákazem dalšího pohybu, nebo zruší Schengen sama od sebe? (Což už Němci ostatně tak trochu dělají.)

Objevují se názory, že schválení kvót je podobně jako někdejší pozvání uprchlíků od kancléřky Merkelové dalším impulzem, který povzbudí statisíce nebo možná miliony lidí v utečeneckých táborech, aby vyrazili na Evropu. Myslíte si to také?

Ano, myslím si to také. Frau Merkel se musela úplně zbláznit nebo musí konat proti svému zdravému smýšlení (pokud je má) a zájmům Němců. Ano, téměř jistě to bude impulzem k další migraci. A těch podnětů může být více. Nesrin Abdullaová mi říkala, že v současné vlně migrantů ze Sýrie jsou lidé ekonomicky přece jen lépe situovaní. Lidé, kteří jsou schopni platit nehorázné ceny převaděčům a mohou si dovolit putovat za tak vysokých finančních nákladů. Až se tato skupina vyčerpá, převaděči a organizátoři migrace sníží své ceny a do pohybu se dá méně příjmová skupina, za to však mnohem početnější. A to vůbec nemluvím o subsaharské Africe a např. narůstajících problémech s nedostatkem vody. Vůbec nemusí jít jen o impulz válečný.

Česká vláda projevila nesouhlas, ale premiér Bohuslav Sobotka nakonec odmítl činit možné právní kroky ke zpochybnění většinového postoje. Na rozdíl od slovenského premiéra Fica, který pronesl, že dokud bude premiérem, tak tento „diktát“ aplikovat nebude, a pohrozil EU žalobou. Který z těchto postojů je vám bližší?

Určitě postoj slovenského premiéra Fica. Naším názorem a postojem v Úsvitu – Národní koalici je nenechat si nic diktovat a nepřipustit ohrožení naší bezpečnosti. V červnu jsme ve Sněmovně iniciovali mimořádnou schůzi k problémům migrace. Na ní jsme chtěli od vlády slyšet, jak je připravena na očekávané problémy, a chtěli jsme, aby ji sněmovna zavázala k určitým krokům a postojům. Poslanci koalice a premiér Sobotka odmítli o tom jednat a pokračování schůze zhatili. Tři letní měsíce přešlapování na místě nám budou hodně chybět...  

Hnutí Úsvit se od počátku běženecké krize staví jednoznačně proti jejich přijímání. Jaké kroky v současnosti chystáte?

Jednak jsme již podali novely několika zákonů, které řeší některé aspekty této problematiky a zejména související bezpečnostní otázky, jednak opakovaně navrhujeme zabezpečení ostrahy naší hranice, a to i technickými formami řešení. Expertem přes tuto otázku technického zabezpečení hranice (nemusí jít nutně jen o ploty a pohraniční policii nebo armádu) je náš předseda Mirek Lidinský, který má s touto formou zabezpečení osobní zkušenosti a některé ze svých návrhů prezentoval minulý týden před zástupci ministerstev na semináři ve sněmovně.

Dále si myslím, že by měla začít ve společnosti široká a obsáhlá diskuse na téma Evropské unie, přínosů a záporů, jejího fungování nebo nefungování, setrvání v EU či okolností, průběhu a důsledků vystoupení z EU. Protože absolutní nezvládnutí této běženecké krize bezprostředně souvisí s bruselskou administrativou a členstvím v EU a v schengenském prostoru. Legitimním pokračováním této obsáhlé diskuse by pak mělo být referendum občanů ČR o přijímání migrantů a uprchlických kvót (pořád mluvíme o tom, že většinou o uprchlíky nejde...) a případně o setrvání v současné formě EU, která v nynější podobě tuto situaci absolutně nezvládla a dále nezvládá.

Co by se tedy podle vás mělo nyní pro běžence učinit?

Ani já, ani mí kolegové ve straně Úsvit – NK nejsme v žádném případě proti podpoře a pomoci těm skutečným uprchlíkům před válečnými důsledky. Je však obrovskou chybou, že vlnu migrantů necháváme vstoupit na naše území bez důsledného rozlišování, o koho ve skutečnosti jde – zda to jsou uprchlíci před válkou nebo ekonomičtí migranti či infiltrovaní budoucí možní záškodníci. Kam mizí ročně jeden a půl miliardy eur na řešení migračního problému? Reálné výsledky nejsou absolutně vidět!

Když jsem se 1. července zúčastnil v Bruselu v Evropském parlamentu slyšení Kurdů (mimochodem, kde byli naši europoslanci, žádného jsem tam na tomto slyšení nepotkal?), jasně tam zaznělo, že pomoc migrantům v místě vzniku jejich migrace (tedy v jejich nebo v sousední zemi) je desetkrát levnější než následná pomoc (zajištění jejich ubytování a pobytu) v evropských zemích. A já dodávám, že i účinnější a smysluplnější. Jenže na tom by se pak živilo méně úředníků, méně pašeráků a v Evropě pak méně neziskovek a jiných institucí. A do Evropy by se nedostalo skrytě tolik spících vlků... Toto má být ten účel?   

Co by za současných okolností měla udělat česká vláda, aby zajistila bezpečí obyvatel?

Opravdu se mi dere na jazyk „podat demisi“, protože svou laxností a nečinností ohrožuje naši bezpečnost. Ale je třeba si uvědomit, že v tuto chvíli je třeba konat, a ne dohadovat se o dalším vývoji naší politické situace. Určitě by měla konečně vyslyšet návrhy Úsvitu – Národní koalice o zabezpečení hranice proti jejímu nekontrolovatelnému překračování nelegálními migranty. Postupně dochází na všechna naše varování a předpovědi a postupně vláda dělá to, co jsme navrhovali už dávno. „Samozřejmě“ přiznat to vůči opozičnímu Úsvitu – NK tato vláda nechce. 

Karel Schwarzenberg na ČT uvedl, že se bohatým islámským zemím ani nediví, že běžence nechtějí, protože by jim tam prý dělali politickou opozici, což nikdo nechce. My bychom je však bez ohledu na tato rizika měli přijímat. „V těchto zemích jsou trochu citlivější na politickou opozici, tak není divu, že si ji tam nechtějí zatáhnout,“ řekl doslova. Co říci k tomuto postoji?

Chce se mi říci, že budu v tuto chvíli respektovat úctu vůči stáří dotyčného (tím vůbec neříkám, že i vůči jeho postavení). Ten výrok sám o sobě je dost pomatený a postoje a názory pana Schwarzenberga jsou pro mě nepřijatelné. Spíše bych využil této nahrávky v otázce k tomu, abych rozvedl myšlenku bohatých islámských zemí. Z oblasti Středního východu k nám přichází vlna islámských migrantů. Proč nejdou do sousedních bohatých (velmi bohatých!!!) zemí se stejným náboženstvím, stejnou nebo velmi podobnou kulturou, asi s minimálními jazykovými bariérami a hlavně bez drahé, dlouhé a nejisté migrační cesty bez vyděračských převaděčů, tedy s minimálním rizikem útrap cesty a ohrožení svého (a své rodiny?). Nebude to tím, že např. sama Saúdská arábie podporuje Islámský stát (mimochodem mi toto potvrdil i ministr Zaorálek). Jen další důkaz o tom, že tato migrační vlna není svévolná, ale uměle podporovaná, ne-li přímo vyvolaná.

Co říci k názoru ministra spravedlnosti Roberta Pelikána, který na vládě prosazoval souhlasné stanovisko k povinným kvótám a po hlasování ministrů vnitra nazval náš menšinový postoj nesmyslným trucováním?

Myslím, že tímto plně a zcela zapadá do řady ministrů a čelních osobností hnutí ANO 2011 a jejich počinů. Např. vicepremiér Babiš by uzavřel Shengen a je sice proti povinným kvótám – ovšem pouze potud, pokud by jejich odmítání neohrozilo příliv eurodotací, na které je jeho Agrofert tak důkladně přisátý. Prostě naši bezpečnost by vyměnil za zachování dotací pro jeho firmy. A Robert Pelikán pouze předvedl obdobný názorový veletoč. Velmi rychle se spořádaně zařadil...  


 

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Babiš byl asi unesen, podstrčili dvojníka. Režisér Rychlík pro PL

4:44 Babiš byl asi unesen, podstrčili dvojníka. Režisér Rychlík pro PL

„To mne vede k domněnce, že ten Andrej Babiš, podepsaný vlastnoručně pod dopisem plédujícím za podpo…