Gay aktivista Hromada: Klausi, Hájku, mezi námi vám bude lépe

07.08.2011 15:59

NA HRANĚ S XAVEREM Gay aktivista Jiří Hromada nebere výroky pánů Václava Klause a Petra Hájka příliš vážně, ale tvrdí, že prezident Českou republiku nereprezentuje příliš dobře. Zákon o registrovaném partnerství mu dělá radost a vstup do tzv. velké politiky nevylučuje.

Gay aktivista Hromada: Klausi, Hájku, mezi námi vám bude lépe
Foto: Archiv Suma sumárum
Popisek: Jiří Hromada



Rozhovor vedl exkluzivně pro ParlamentníListy.cz showman a moderátor pořadu Pressklub na rádiu Frekvence 1 Luboš Xaver Veselý.Co říkáte na vyjádření „hradního" Petra Hájka „... gayové jsou devianti"?

Víte, to je tak. Deviace je odchylka od normálu, a jestli normu reprezentují Hájek nebo Klaus, pak jsem šťastný, že jsem deviant. Ať oba přijdou do průvodu gayů, bude jim tam líp než na hradě. Bylo by mi velmi líto, kdyby právě útoky Hájka a Klause podnítili ultrapravicovou scénu, aby pak zorganizovala nějaký atak na připravovaný pochod gayů Prague Pride.

SLEDUJEME TÉMA HÁJEK A HOMOSEXUÁLOVÉ

Dotklo se vás, že prezident Klaus pana Hájka nakonec podpořil?

Nedotklo. To je věc jeho životního postoje. Ať si prezident říká, co chce, má na to právo, ústava mu umožňuje, že za to nesmí být postižen, ale já se domnívám, že lidé v podhradí už dávno pochopili, co je deviace, co je život v lásce, co je rovnoprávnost, co jsou lidská práva. Vzhledem k tomu, že nás podporuje více než sedmdesát pět procent lidí, tak já tyto výroky opravdu neberu vážně.

Reakce Václava Klause:

Co řekl Petr Hájek pro ParlamentníListy.cz:

Herečka Eva Holubová kdysi naznačila, že prezident Klaus může být sám gay, uvedla, že se mu mezi gayi říká Kikina. Co o tom soudíte?

Já jsem s panem prezidentem nespal, nemohu tvrdit, že je gay. Kdyby se mě někdo zeptal, zda si to o něm myslím, řeknu ano.  Nejenom proto, že Kikina už je přezdívka velmi populární a mezi gayi léty prověřená.

Uměl byste si, za současné situace, sednout si třeba s prezidentem Klausem ke stolu a o věcech si pohovořit?

Rád si povídám s lidmi. Určitě i v kontroverzních situacích a snažím se diskutovat tak dlouho, pokud se nějak nedohodneme, ale pozvání k rozhovoru od prezidenta Klause jsem odmítnul, ale to jenom proto, že jeho pozvání prostě přišlo pozdě. Bylo to po té, co dal veto registrovanému partnerství. Když zaregistroval ohlas veřejnosti, který byl vůči jeho vetu negativní, tak mi napsal s tím, že hodlá o problematice toho zákona diskutovat. Odpověděl jsem mu, že už je opravdu pozdě, o těchto se má diskutovat předem, a že to necháme rozhodnout Poslaneckou sněmovnu. Tím jsme naši komunikaci ukončili.

Připustíte, že jeho názor má jistou váhu a že diskuse s ním by mohla mnoha věcem prospět?

Určitě. Věřím, že v mnoha věcech musí být s panem prezidentem velmi zajímavá diskuse. V mnoha oblastech bude nepochybně velmi fundovaný, ale upřímně řečeno, jako prezident České republiky už svoji zem nereprezentuje tak, jak by si zasloužila a je to velká škoda. Myslím, že prezident Klaus propadá do stále hlubšího stínu Václava Havla, po kterém se mi upřímně stýská.

Další rozhovory Na hraně s Xaverem

S panem Hájkem byste pohovořil rád?

Několikrát jsme se potkali, není to tak dlouho, normálně jsme se pozdravili, prohodili jsme několik zdvořilostních vět, ale mám obavy, že se náš případný rozhovor v jeho názorové rovině nikam neposunul, ale proč ne.

Zákon o registrovaném partnerství, který právě prezident Klaus vetoval, může být nějakým pomyslným vítězstvím gayů?

Je především vítězstvím zdravého rozumu a spravedlnosti. My jsme ten zákon neprosazovali proto, abychom vítězili. Chtěli jsme lidem umožnit volbu, aby si každý mohl žít, jak chce. Za těch pět let tady máme více než dvanáct set šťastných dvojic, mnozí si vyřešili, nejenom majetkové, ale i citové vztahy a nic z toho, čím strašili odpůrci zákona o registrovaném partnerství se nenaplnilo, naopak. Dobře si pamatuji, jak nás konzervativci strašili, že když ten zákon bude přijatý, tak mladí hoši nebudou dělat děti a sníží se porodnost, a ejhle, porodnost se zvýšila. Doba se uklidnila, jsou tady šťastné registrované páry, které nemusejí nic skrývat a dokonce nějakých ataků je čím dál míň.

Vzpomenete si ještě na postoje konkrétních politiků v době, kdy zákon o registrovaném partnerství vznikal?

Brzy jsme pochopili, co o kterých politiků můžeme čekat. Jedním z největších odpůrců registrovaného partnerství, jak známo, byl prezident Václav Klaus. Předpokládali jsme, že se pan prezident Klaus zachová jako prezident všech občanů. Po té, co zákon podporovalo více než sedmdesát procent občanů a petici pro jeho vznik podepsalo více než pět set osobností, třeba i Karel Gott nebo Jiřina Bohdalová, očekávali jsme, že prezident nechá zákon „ležet" a po měsíci ho podepíše premiér. To, že ho vetoval je věc jeho konzervativního přesvědčení, doufám, že dnes už má jasno.

Odvážně se k zákonu o registrovaném partnerství vyjádřil lidovecký poslanec Pavel Tollner: „To není zákon, ale je to apoteóza homosexuality bisexuality a jiných zvráceností, chtěl jsem říci prasečiny, ale rozmluvili mi to..." Pozadu nezůstal ani profesionální návštěvník vířivých van Vlastimil Tlustý. „Nechci se dožít toho, jak dva pánové vysvětlují synovi, který z nich je maminka..." Je spravedlivé říci, že velmi věcně s námi tenkrát jednal Jiří Paroubek a ten tomu zákonu také maximálně pomohl, gayové by měli být vděční.

Před časem jste měl ambice vstoupit do vrcholové politiky. Jak hodnotíte současný stav v této oblasti?

Česká politika je momentálně opravdu zralá na psychiatra. Víte, byl bych rád, aby se konečně v naší politice objevili politici, kteří, když něco slíbí, tak to uskuteční a pokud se jim to nepovede, půjdou pryč, tak jak je to v demokratickém světě. Tady mi to přijde, že čím víc neřádstva a čím víc chyb, tím zarputileji se politici drží u moci. Myslím, že stav naší politiky je dobře vidět momentálně na Šumavě a mám pocit, že se brzy vrátí pendrekový zákon. Když docházejí argumenty, přichází na řadu fyzická síla.

Sledujeme téma Boj o Šumavu

Ve světle událostí posledních týdnů a měsíců, umíte si představit, že byste opět zabojoval třeba o sněmovnu nebo Senát?

To je brzo. Mám teď jiné myšlenky, těším se na Prague Pride, kde si společně popovídáme, pobavíme se, zhodnotíme současnou situaci z pohledu gayů a lesbiček a oslavíme tu gay hrdost, která se nad nikoho nevyvyšuje, která má jen radost z toho, že je jinaká a že ten dar od Boha, který máme, umíme zrealizovat a obohatit život v téhle zemi a na téhle planetě. No a pak pojedu na dovolenou a tam budu přemýšlet, co budu dělat dál. Možná to bude i pro vás překvapení.

Chystáte se do politiky?

Já jsem stále v politice.

Myslím do té vrcholové...

Mě nikdy tzv. vrcholová politika nezajímala proto, že je vrcholová. Snažím se dostat tam, kde mohu nějak prospět. Jestli je to nezisková organizace, místo poradce ministra nebo šéf nějaké organizace, důležité je, snažit se něco udělat, snažit se něco prosadit. Senát nebo sněmovna, to opravdu nevím, je to ještě daleko a mám jiné plány.
 

Mgr. Jiří Hromada (nar. 1958 v Chomutově) je hercem, významným dabérem a gay aktivistou. Vystudoval Gymnázium v Chomutově a divadelní fakultu Akademie múzických umění v Praze, obor herectví.

Jako herec vystupoval v pražském Divadle E. F. Buriana, hrál ve 130 televizních inscenacích a ve 14 filmech. Od roku 2001 je hercem na volné noze, účinkoval v 550 rozhlasových hrách a pořadech a v rámci dabingu namluvil údajně více než 7000 rolí.
V únoru 1990 se stal spoluzakladatelem Hnutí za rovnoprávnost homosexuálních občanů (HRHO).

Byl šéfem týmu poradců ministryně vlády ČR Džamily Stehlíkové. V červnu 1990 neúspěšně kandidoval do Sněmovny národů Federálního shromáždění za Hnutí za občanskou svobodu (HOS). V parlamentních volbách, které měly proběhnout v říjnu 2009, figuroval na 3. místě pražské kandidátky Strany zelených.

 

Dále čtěte:
Peklo kolem Petra Hájka. Gayů se zastal už i Vít Bárta

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Luboš Xaver Veselý

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

18:34 „Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

Vyjadřování Víta Rakušana k migračnímu paktu, který inicioval a v Bruselu dohodl, působí podle lídra…