Hřib se tváří jako čistý a spravedlivý, ale... Velký rival odhalil dění z Prahy

23.04.2022 23:59

PŮLNOČNÍ ROZHOVOR Zakázky spřáteleným firmám, miliony do projektů, které nikdo nepoužívá, i výběrové řízení na metro s jediným možným vítězem. Šéf klubu zastupitelů ANO Ondřej Prokop parodizoval informační grafiku, kterou pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) vyvěsil na Instagram. Zatímco Hřib se chlubí úspěchy v transparentnosti i omezení korupce, opoziční zastupitel to vnímá jinak.

Hřib se tváří jako čistý a spravedlivý, ale... Velký rival odhalil dění z Prahy
Foto: archiv O. Prokop
Popisek: Ing. Ondřej Prokop

Ondřej Prokop se proto rozhodl infografiku předělat. Podle něj totiž Piráti kážou vodu, ale sami pijí víno. „Jsou experty ve dvojím metru a chlubí se něčím, co vůbec není pravda. Obrovské skandály a problémy v gesci IT, na kterou se těšili a tvrdili, jak jsou v ní dobří, jsou od začátku jeden velký průšvih. Dosadili na odbor Milana Krcha, středočeského zastupitele, a udělali z něj šéfa odboru IT, což je samo o sobě prazvláštní, protože to nebylo ani za dob ODS nebo ČSSD, že by vysoký stranický funkcionář dělal šéfa odboru magistrátu. To je velmi nestandardní,“ řekl zastupitel.

Právě pod ním se měla udát spousta zvláštních IT zakázek, které byly předmětem reportáží různých médií. „Dělili zakázky do dvou milionů korun a zadávali různé IT analýzy pochybným firmám bez zaměstnanců a na virtuálních sídlech. Pod tlakem upozornění, že dochází k porušování zákona o veřejných zakázkách, byl odejit. Nemají morální nárok tvrdit, že by očistili veřejné zakázky,“ uvedl Prokop s tím, že parodující infografiku zveřejnil z důvodu, aby upozornil na tyto skandály. „Chtěl jsem upozornit, že co tvrdí a jak se tváří jako čistí a poslední spravedliví, tak to vůbec není pravda. Chovají se hůře než tradiční strany,“ poznamenal.

Příspěvek Ondřeje Prokopa naleznete ZDE

Jak transparentní byla výběrová řízení pražského IT odboru?

„Dokazujeme, že jde dělat veřejné zakázky bez šmelin. Za poslední roky v Praze neproběhla u veřejných zakázek žádná korupční kauza, jako tomu bylo u našich předchůdců,“ tvrdí infografika Pirátů s obličejem primátora Zdeňka Hřiba. Za transparentnějším hospodařením podle něj stojí poctivá práce. To však Ondřej Prokop odmítá. „Už jen fakt, že zakázky IT prošetřoval antimonopolní úřad, který uvedl, že zakázka v pořádku nebyla a zahajuje správní řízení s magistrátem kvůli pochybení, ukazuje, že tvrzení v grafice je nesmysl,“ sdělil Prokop. Dílčí opatření v transparentnosti Pirátům přiznává u smluv a veřejných zakázek, ale vadí mu, že takové kroky realizují až po třech letech ve vládě na konci volebního období, nikoliv na začátku.

Anketa

Zaslouží si ředitel BIS Michal Koudelka státní vyznamenání?

2%
95%
hlasovalo: 42649 lidí

Tvrdí proto, že má jít o lákání voličů před podzimními komunálními a senátními volbami. „Jde o vypouštění mlhy nad problémem. Některé výroky platí, ale věci, které napsal v grafice, nezabrání tomu, aby úředníci, případně politici, nebyli schopni řízení ovlivňovat. Největší zásluhu na transparentnosti přitom nemají Piráti, ale předchozí vláda hnutí ANO, která zavedla internetový registr pro smlouvy nad sto tisíc korun v celé České republice. To je nejzásadnější pro transparentní zakázky za posledních deset let,“ tvrdí šéf pražských zastupitelů ANO.

Prokop: Primátor si vybírá líbivá témata a řeší zástupné problémy

Jak podle něj tedy Piráti vedou pražský magistrát? „Shrnul bych to jednoznačně jako chaos. Primátor si vybírá pouze líbivá PR témata. Ideálně podle toho, kde se může vyfotit na Facebook. A řeší zástupné problémy jako cyklopruhy nebo přejmenovávání ulic místo zásadních problémů, jako je nedostupné bydlení, kdy i střední třída nemá na pořízení bytu. Velkým problémem je doprava a nedostatečná koordinace dopravních uzavírek. Loni jsme byli svědky největšího kolapsu Prahy za celou její historii a letos se to začíná opakovat. Je to jeden velký chaos a zásadní věci se primátor snaží zastírat líbivými dílčími tématy a prodat je jako úspěchy,“ sdělil Ondřej Prokop.

Právě za dopravní situaci prý nese plnou zodpovědnost Adam Scheinherr, náměstek pro dopravu (Praha sobě). Prokop se domnívá, že dostatečně politicky nekoordinují uzavírky, které se netýkají jen výkopů magistrátu, ale také Dopravního podniku hlavního města Prahy, soukromých developerů a další řady institucí. „Primátor se z toho chce politicky vyvinit s tím, že svěřili koordinaci úředníkům a šéfovi dopravy, ale ten nemá politický mandát říci vodohospodářům, aby odložili výkop. To musí udělat primátor,“ uvedl. Obavy vyjádřil také ohledně rekonstrukce Barrandova mostu, která je nutně potřeba. Prokop upozornil, že během posledních tří let měli Piráti vyvinout velké úsilí ke stavbě plánovaného Dvoreckého mostu, který je připraven už od dob bývalé primátorky Prahy Adriany Krnáčové (ANO). Ten byl spojil podolské a smíchovské nádraží a vznikla by tak přirozená objížďka Barrandovského mostu.

Je třeba řešit i problémy Pražanů

„Konkrétně Čižinského Praha sobě vyhrála volby na tématu oprava Libeňského mostu, a to je pouze oprava. Dodnes nezačala a Dvorecký most také není. Místo malování pruhů pro cyklisty by se měli věnovat zásadním stavbám, pak by Praha byla jinde. Dodnes od revoluce chybějí hotové dva pražské okruhy. I když má na to Praha menší vliv a jde o stavbu státu, nedaří se věc posunout. Až budou oba okruhy dokončené, tak se doprava o maličko zlepší,“ domnívá se Ondřej Prokop.

Dále zdůraznil nutnost zaměřit se na problémy Pražanů. Tento problém vnímá v Praze stejně jako u celostátní vlády. „Poslední týdny a měsíce pozorujeme, že větší pozornost se věnuje uprchlické krizi a je potřeba ji řešit, ale je potřeba řešit i problémy Pražanů, kteří chudnou rychleji než zbytek republiky. Vláda neřeší životní náklady, problémy s bydlením a energetickou krizí, seniory na sídlištích, zdražení odpadů. Hřibova vláda zdražila téměř vše ještě před příchodem inflace – vodu, jízdné a tak dále,“ řekl politik hnutí ANO.

Nelíbí se mu ani prošetřování zakázky na trasu D pražského metra. Ondřej Prokop má podezření, že se do výběrového řízení dostaly jen zvýhodněné firmy. Zahraniční firmy byly vyloučeny podmínkou o členovi týmu s rodilou češtinou, což vidí jako diskriminační. „Abych dodal nakonec něco pozitivního, doufám, že se Pražané poučili z posledních čtyř let a ve volbách zvolí strany, které nabízejí konkrétní programová řešení, nikoliv boj proti něčemu. Je třeba, aby vznikla nová politická reprezentace a pomohla Pražákům a ohroženým skupinám, které mají hluboko do kapsy,“ dodal Ondřej Prokop.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zuzana Koulová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Výmysly Víta Rakušana. Lež, co se zjistí až za dva roky, rozebírá právník Rajchl

18:10 Výmysly Víta Rakušana. Lež, co se zjistí až za dva roky, rozebírá právník Rajchl

Vláda z obav o stabilitu vlády toleruje lži ministra Rakušana o migračním paktu. ParlamentnímListům.…