Inkluze na vlastní kůži? Vyučující s námi nakonec hovořila. Její jméno a školu neprozradíme, detaily z praxe bohužel ano

09.04.2016 13:25

ROZHOVOR ParlamentníListy.cz se tématu inkluze do hloubky nevěnují. Tentokrát jsme ovšem měli příležitost promluvit s vyučující, která má s inkluzí osobní zkušenost. A slova chvály to rozhodně nejsou. S ohledem na přání respondentky, její jméno nezveřejňujeme.

Inkluze na vlastní kůži? Vyučující s námi nakonec hovořila. Její jméno a školu neprozradíme, detaily z praxe bohužel ano
Foto: Ilustrační foto
Popisek: Školní vysvědčení s nedostatečou

Jaký máte názor na zavedenou inkluzi ve školství?

Nejsem si jistá, jestli je naše školství na takto zásadní změnu připraveno. 

Souhlasíte s názorem, že výuka v takovéto skupině může uškodit oběma stranám? 

Záleží, jakým způsobem bude výuka probíhat. Pokud se to „bezhlavě“ napasuje na současný stav, myslím si, že tyto obavy jsou na místě.

Setkal jsem se s vyučující gymnázia, kdy její autistický student začne v průběhu hodiny např. štěkat či jinak vyrušovat hodinu, máte nějaké podobné zkušenosti? 

Ano, mám, učím integrovaného žáka v 6. ročníku ZŠ, kterému dělá asistenta jeho vlastní otec. Během hodiny často vyrušuje mluvením a pokřikováním na spolužáky, chodí volně z místa, mě zaměstnává nadměrným množstvím dotazů, které většinou nesouvisí s tématem, vydává různé zvuky a někdy dokonce dojde k fyzickému napadení otce-asistenta.

Setkala jste se například se šikanou nebo posměchem vůči žákům, kteří potřebují speciální péči?

Zatím nesetkala, mám pouze zkušenost s výše popsaným případem. Zmíněný žák většinu volného času (přestávky) tráví mimo kolektiv třídy s otcem-asistentem v seminární místnosti, která jim byla vyhrazena pro samostudium. Žák se v průběhu dne ani neúčastní všech vyučovacích hodin s třídou, z důvodu únavy není schopen absolvovat výuku v plném rozsahu, takže kontakt se spolužáky je dost omezený.

Máte představu, jak to funguje v ostatních státech? Můžeme se někde poučit?

Nedávno jsem četla zajímavý článek o inkluzívním vzdělávání v Kanadě, konkrétně v provincii New Brunswick, zde by se dalo čerpat, ale je to běh na dlouhou trať, v našich podmínkách s nejistým výsledkem.

Znáte názor rodičů obou skupin žáků? Co tomu říkají?

Setkala jsem se s různými názory, ať už ze strany kolegů (s převahou skepse) a také ze strany rodičů – jejich pohled je silně individuální. Dokonce jsem se setkala i s peticí, která byla iniciována ze strany rodičů handicapovaných dětí, jejíž podstatou byla žaloba podaná k Ústavnímu soudu České republiky, která požaduje zrušit část školského zákona týkající se tzv. inkluze pro rozpor s Listinou lidských práv a svobod, Úmluvou o právech dítěte a Úmluvou o právech osob se zdravotním postižením.

A jaký na to mají názor samotní žáci? 

Žákům není příjemné, že se během hodiny řeší situace, které jsem popsala v jedné z předešlých odpovědí, vadí jim časové prodlevy a občas to i nelibě komentují.

Není tento styl výuky stresující pro děti s nějakým handicapem, které musí zvládat stejné učivo jako ostatní žáci? 

Pokud se jedná o obsah učiva, které by měl integrovaný žák zvládnout, řídí se individuálním vzdělávacím plánem (IVP), kde jsou jednotlivými vyučujícími přesně specifikovány minimální požadavky z každého předmětu a další kritéria a postupy, které jsou pro zákonné zástupce zavazující. To znamená, že žák si osvojí pouze poměrnou část učiva, aby prospěl. Od zákonných zástupců se ale očekává maximální spolupráce se školou a to může být z hlediska časové náročnosti pro někoho možná stresující až nezvladatelné.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Opravdu chtějí Fialovi voliči tak „masivní podporu válce“? Je zde pochybnost

17:30 Opravdu chtějí Fialovi voliči tak „masivní podporu válce“? Je zde pochybnost

„Česká republika, ale postupně i další země, jsou zatahovány do konfliktu na Ukrajině,“ říká předsed…