Jak dlouho potrvá, než někdo vezme kámen nebo vystřelí? Oni nechtějí demokracii. Režisér Svoboda navazuje tam, kde posledně skončil

02.11.2016 8:25

ROZHOVOR Pokud existuje politik, který svými názory nevyhovuje určité skupině lidí, nabývá nátlak na něj na síle a na hulvátství, říká v rozhovoru pro ParlamentniListy.cz uznávaný režisér Jiří Svoboda a uvádí jako příklad házení vajíček na čtyři prezidenty 17. listopadu 2014. Což je dle něj příklad demokracie spíše jihoamerické či africké. „Jak dlouho bude trvat než někdo hodí kámen? A jak dlouho bude trvat než si někdo řekne, že nejsnazší je vzít si pistoli a někoho zastřelit? Ti lidé stále mluví o demokracii. Ale oni chtějí svoji demokracii, ne tu, která vznikla volbami,“ domnívá se.

Jak dlouho potrvá, než někdo vezme kámen nebo vystřelí? Oni nechtějí demokracii. Režisér Svoboda navazuje tam, kde posledně skončil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Režisér Jiří Svoboda

V České televizi v pořadu Reportéři ČT jste uvedl, že probíhají opakované cílené útoky proti prezidentovi republiky. Vyjmenoval jste červené karty, rozstříhanou prezidentskou standardu, trenýrky apod. Proč se tak děje?

Netýká se to jenom prezidenta Miloše Zemana, ale i jeho předchůdce Václava Klause. Vzpomeňte na Sarajevský atentát, spacákovou revoluci při televizní krizi, ‚děkujeme odejděte‘, dále snaha o odvolání prezidenta Klause pro nepříčetnost. Prostě je-li nějaký politik, který má jiný názor než určitá skupina lidí – většinou stále stejných, kupříkladu Jan Ruml se objevuje snad ve všech těchto kauzách – nabývá nátlak na síle a na hulvátství. Třeba házení vajíček 17. listopadu 2014 na čtyři prezidenty – to se mi zdá, že je demokracie jihoamerická nebo africká. Jak dlouho bude trvat, než někdo hodí kámen? A jak dlouho bude trvat než si někdo řekne, že nejsnazší je vzít si pistoli a někoho zastřelit. Ti lidé stále mluví o demokracii. Ale oni chtějí svoji demokracii, ne tu, která vznikla volbami. Líbil se jim pan Schwarzenberg. Udělali všechno pro to, aby byl zvolen. Byli velice zklamaní, když zvolen nebyl. A to do dneška nerozdýchali. Vzpomínám si jak Miloš Zeman ještě nestačil po svém zvolení říci ani slovo a v pořadu oceňování filmařů někteří tvůrci úplně bez souvislosti s tím filmováním začali mluvit o tom, že se stala národní tragédie. Tomu moc nerozumím. Buďto demokracii chtějí ti lidé zrušit a přejí si, aby jen vybraní rozhodovali o tom, kdo má či nemá být zvolen, nebo se budeme těšit úctě k demokracii a přijmeme kdo byl zvolen. Mně se také nelíbí spousta lidí v politice, ale ve snu by mě nenapadlo chtít je odstranit. Přijdou přeci další volby, za rok jsou parlamentní, potom prezidentské. Nevíme ani, jestli bude prezident Zeman znovu kandidovat. Z čeho je ta netrpělivost, že už je teď uvažují – jak řekl pan Ruml nezakrytě – o využití ústavních mechanismů pro odvolání prezidenta? Proč je tak netrpělivý? Protože si myslí, že to Miloše Zemana tak znechutí, že se neodváží kandidovat znovu na prezidenta. Ti lidé nejsou demokraté, jsou zaměřeni proti ní. Chtějí meritokracii. Tedy odborníky, kteří mají právo volit. A ty si vybírají oni. Já už mezi ně nepatřím.

Anketa

Kdyby v 1. kole volby prezidenta kandidovali Miloš Zeman i Tomio Okamura, jak byste se zachoval(a)?

hlasovalo: 9528 lidí

Očekáváte, že podobné protestní akce se budou opakovat? Nejbližší vhodný termín je 17. listopad....

Nejsem věštec, ale domnívám se, že 17. listopadu budou nějaké střety protichůdných táborů vyprovokovány. I když nevím, k čemu je to dobré. Třeba na 28. říjnu  bychom se měli shodnout – vyjma lidí, kteří by nás chtěli jako spolkovou zemi Německa –, že jsme rádi, že se přes odpor proti české státnosti trvající staletí podařilo ji zachovat a že stále existujeme. Byť jsme byli ohroženi opakovaně sousedními mocnostmi – ať už Sovětským svazem nebo Německem. A že Německo mělo v úmyslu protektorát přičlenit k Německu ještě daleko více a odsunout české obyvatelstvo. Každý, kdo zná Heydrichův projev, to ví. Přežili jsme válku a měli bychom z toho mít radost. A ne využívat tento svátek na nějakou velkou demonstraci kvůli něčemu, co je vágní. S tím svátkem to nemá nic společného. Lidí jako pan Brady je více. Dvě stě tisíc českých Židů skončilo v koncentrácích, na pochodech smrti. Někteří se pokusili z Československa dostat do Palestiny, což skončilo tím, že se potopila loď Patria. Lidé, kteří to přežili, pak narukovali do britského letectva. Všichni z nich prostě nemůžou dostat vyznamenání. Všichni také nemají vzdálené příbuzné, kteří je opakovaně prosazují dopisy prezidentovi. Můj dědeček byl umučen v nacistické káznici – byl to velmi vzdělaný člověk. Také by si zasloužil vyznamenání. Já to ale vím, že všechny vyznamenat nejde. Spojovat tyto věci dohromady mi přijde absurdní a je to hledání nějaké záminky. K tomu, aby věšeli trenýrky na Hrad, aby stříhali prezidentskou standartu, aby na Hrad nesli exkrement, byť v podobě výtvarné. Jak se to teď stalo 28. října. Tím ti lidé vypovídají o sobě. Ne o jejich protestu a o jejich demokracii.  

V neděli na Primě ministr zahraničí Zaorálek tvrdil, že Herman porušil dohodu, že se s dalajlámou nesetká oficiálně. Co na to říkáte? Podrazil tím vlastně politiku vlády, jejíž je členem?

Tohle ať si vyřeší vláda. Jejich dohody neznám. Promítněte si však film jak byl vítán prezident Číny královnou, jak byl vítán ve Spojených státech. Žádné vlajky Tibetu jsem tam neviděl. Není na tom nic špatného, když přijede dalajláma do Česka, sejde se s věřícími a bude s nimi meditovat. Prezident Havel takto tu tradici založil, když tu byl poprvé, že s ním meditoval. On ale cítí potřebu scházet se s politiky. Není přeci ale politik, není představitelem nezávislého státu. Myslím, že žádný stát na světě se netěší na to, až přijede někdo, kdo bude vykládat, že je hlavním představitelem nějakého území, a to bude patřit třeba Británii nebo Spojeným státům. Nevím, jestli ho tam budou přijímat s nadšením.  

V současném dění se hodně angažují i někteří vaši kolegové umělci. Myslíte, že mají na společnost výrazný vliv co se týče politiky?

Nedokážu odhadnout jaký mají vliv. Mají ale přístup do médií, kteří ostatní v takové míře nemají. Aby docházelo k vyváženému dialogu o těch tématech. Když vzpomenu ten pořad na Primě pana Krause – to byl agitační politický pořad, nikoliv zábavný. Aspoň jsem tam nic zábavného neslyšel.

Oslabí tato aféra prezidenta Zemana? Odvrátí se od něj nějaká výraznější část vlažnějších podporovatelů? Nebo se naopak zatvrdí v jeho prospěch?

Ani to nemohu vědět. Já jsem na straně člověka, který je takto veřejně dehonestován. Což si myslím, že ty exkrementy a trenýrky přesahují veškerou míru. Myslíte, že někdo vyleze na Bílý dům a vyvěsí tam trenýrky místo prezidentské standarty? Zkusme si to představit. Navíc Miloše Zemana znám pětadvacet let. Mám k němu blízký vztah už dávno. Přátelské vztahy se neruší tím, že někdo začne někde pokřikovat. Takže pana prezidenta podporuji a samozřejmě pokud bude kandidovat v příštích volbách, budu ho volit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

18:34 „Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

Vyjadřování Víta Rakušana k migračnímu paktu, který inicioval a v Bruselu dohodl, působí podle lídra…