Jakeš a Kalousek pod vlivem, usmívá se Zdeněk Zbořil. Připomněl filozofu Kroupovi, jak nebylo na jeho výplatu, a odhadl výsledek TOP 09

18.09.2017 6:52

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA Také „rovnoprávné čokolády“ komentuje politolog Zdeněk Zbořil v dnešním Rozjezdu. „Mohl by se zeptat nás všech, kteří jezdíme za hranice ČR, jak a co kde stojí, zda se to dá jíst, či nikoli, a neunavovat nás objevováním Ameriky,“ říká politolog ke slovům předsedy Evropské komise, která ve Zprávě o stavu EU věnoval dvojí kvalitě potravin. Zbořil také komentuje reportáže Saši Uhlové a domnívá se, že problémy, které novinářka popisuje, se nemusejí týkat jen dělnických profesí. K aktuálnímu průzkumu volebních preferencí poukazuje na velkou popularitu tzv. nesystémových stran.

Jakeš a Kalousek pod vlivem, usmívá se Zdeněk Zbořil. Připomněl filozofu Kroupovi, jak nebylo na jeho výplatu, a odhadl výsledek TOP 09
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zdeněk Zbořil

„Nechápu, co je na této záležitosti hodné všenárodní diskuse,“ reaguje doktor Zdeněk Zbořil na reportáže Saši Uhlové z cyklu Hrdinové kapitalistické práce na serveru a2larm.cz, ve kterých ukazuje pracovní podmínky v provozech, kde se platí často minimální mzda. „Relativně mladá novinářka projevila kritickou skepsi k informacím, kterými nás různé více nebo méně pokleslé zdroje informací zásobují. A chtěla se o tom přesvědčit sama a bez nápovědy. A jak se dostat k informacích o dobrých nebo špatných pracovních podmínkách? Dnes to vlastně ani tak trochu jinak než ‚v utajení‘ nejde,“ říká Zbořil. Zároveň upozorňuje, že ti, kterých se to bezprostředně dotýká, vědí, že kritizovat své zaměstnavatele nemohou bez následků, které poznají na výši svého platu. A nejedná se jen o dělnické profese. „Kdyby se udělala anketa třeba mezi akademickým personálem různých vysokých škol a byla respondentům zaručena anonymita, možná bychom se dozvěděli něco podobného. Např. o tom, kdo pracuje na univerzitách a vysokých školách za plný, nikoli všelijak půlený nebo na třetiny ostrouhaný plat, na kterých těchto zařízeních je možné, že jsou tam lidé dobře placení a jiní, kteří si mohou nechat o platu často se vlastně jen blížícímu minimální mzdě jen zdát. A kdo má kolik „vedlejších“ pracovních smluv anebo si přivydělává tak trochu bokem,“ dodává.

Anketa

Jak hodnotíte svou životní úroveň

36%
46%
10%
hlasovalo: 8434 lidí

Série reportáží vzbudila značný zájem. Svůj komentář na Facebooku přidal i Daniel Kroupa, bývalý poslanec a předseda ODA, v současnosti přednášející na Katedře politologie a filozofie na Univerzitě Jana Evangelisty Purkyně: „Když se buržoazní panička odhodlá půl roku pracovat jako součást dělnické třídy za minimální mzdu, z níž dnes musí žít zhruba tři procenta zaměstnanců, zaslouží si pochvalu. Zakusí na vlastní kůži to, jak bychom museli žít všichni, kdyby se dostali opět k moci marxisté. Všichni s výjimkou marxistů.“ Zbořil poznamenává, že už „slyšel od svého bývalého kolegy Kroupy jiné a mnohem moudřejší názory“. „Snad si ale také vzpomene na doby, kdy jsme ho zvali přednášet politologii na FFUK, a přestože zuřil ‚transformační kapitalismus‘, peněz nebylo z nejrůznějších důvodů ani na jeho plat,“ uvedl politolog. „Nemohli jsme mu nabídnout nic jiného než pomíjivou slávu přednášejícího na FFUK. Doufám, že se mu po této době zběsilé plurality a ‚kdochecochcismu‘ nestýská, ani kdyby si měl prožít tyto doby znova a přivydělávat si v politice a v ODA,“ dodal.

Do debaty na toto téma na Facebooku vstoupil i Pavel Šafr. Šéfredaktor mnoha českých tiskovin, aktuálně provozující server Forum24.cz, Kroupovi děkoval za odvážné vyslovení nepopulární pravdy. „Ten projekt je vrcholný kýč,“ konstatuje Šafr. Saša Uhlová podle něj dostává velké peníze od Fondu nezávislé žurnalistiky, a tady dojímavě ukazuje, jak je těžké vyjít s málem. „Každý normální člověk ví, že je to směšná a absurdní komedie. Ale tady se mnoho rozumbradů velice dojme a udělá z toho melodrama o její statečnosti.“ Přitom jestli je někdo podle Šafra statečný, tak to není Uhlová, ale Kroupa, který se tomuto kýči dokázal postavit. „Od pana Šafra se to hezky poslouchá. Zejména, když jeho měsíční příjmy (stejně jako mnoha jeho kolegů) jsou na rozdíl od sportovců, herců a hereček a těch, kteří jsou honorováni z veřejně přístupných a kontrolovatelných zdrojů, nám neznámé, a dokonce se mi zdá, že podle zvláštních doložek pracovních smluv dokonce tajné,“ reagoval Zbořil. „Snad by stačilo, kdyby pan Šafr svou posměšnou kritiku Saši Uhlové začal tím, kolik za svoje přelétavé služby dostává on, anebo i jenom od koho, my bychom si to dokázali mezi sebou vysvětlit. A Dana Kroupy se zastávat nemusí, ten si zodpovídá za své chyby a omyly stejně jako chvályhodné vlastnosti sám a tento ‚zastávací kýč‘ mu spíše škodí, než pomáhá,“ dodal. 

Nezdá se, že by mohlo dojít na rovnoprávné čokolády

Tématu levné práce se v poslední době se zvýšeným zájmem chopily odbory. Minulý týden například předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula uvedl před svými kolegy v Praze: „Nevstoupili jsme do EU, abychom se stali žebráky Evropy.“ Obecně je velmi kritizováno to, že máme daleko nižší platy než například v Německu. Zbořil upozorňuje, že v Praze se podle odhadů některých médií sešlo až na tři tisíce osob. „Kolik z nich bylo placených funkcionářů odborových organizací (tři sta nebo více?) se už asi nedozvíme. Zajímavý je však názor, že jsme nevstupovali do Evropy, abychom se stali evropskými žebráky. Zejména ve stínu slov Emmanuela Macrona, že EU není supermarket, proti kterým se pan Středula ohradil mnohem měkčeji, je to výrok téměř revoluční,“ komentuje Zbořil. „Snad jen, aby to jemu i jeho přátelům odborářům vydrželo, dokonce i na jejich cestách Evropskou unií a při spotřebovávání diet a plateb za ubytování ve vícehvězdičkových hotelech. Samozřejmě, že nikdo nechce být žebrákem Evropy, ale mnozí z nás se jimi už stali a nevypadá to, že ani nějaká nárazová předvolební kampaň to zlepší. Dokonce se nezdá, že by mohlo dojít i na ty rovnoprávné čokolády, které minulý týden nasliboval Jean-Claude Juncker,“ dodal.

Slova předsedy Evropské komise ve Zprávě o stavu Evropské unie, která se týkala dvojí kvality potravin, vyvolala četné reakce. Juncker prohlásil, že si Češi zaslouží stejné množství kakaa ve své čokoládě jako kdokoliv jiný. Ve čtvrtek pak eurokomisařka Věra Jourová v Jihlavě uvedla, že na testování uvolní EU asi milion eur z letošního rozpočtu. Lze tedy očekávat, že se skutečně bude na evropské úrovni dvojí kvalita potravin řešit? „Když se musí předseda EK zabývat takovou věcí, jako je rozdílná kvalita potravin tu a onde, svědčí to snad opravdu už jen o nekompetentnosti jeho slavné Komise a jeho samotného,“ reaguje Zbořil. „Mohl by se zeptat nás všech, kteří jezdíme za hranice ČR, jak a co kde stojí, zda se to dá jíst, či nikoli, a neunavovat nás objevováním Ameriky,“ dodal. Podle Zbořila by od Junckera bylo statečné, kdyby se přiznal, že on i jeho úředníci dosavadní pravidla ochrany zákazníka nedodržovali a že „my se obáváme, že dodržována nebudou, ani když se koupí nová budova a zaplatí zkoušecí badatelé a badatelky milionem eur. Konec konců, není to tak mnoho, aby to mohlo vzbuzovat naděje“.

Strategie ve stínu systému prohibice a sankcí

Europoslanec Pavel Telička si na svém webu Telička.eu posteskl, že nejdůležitější poselství, které pronesl šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker před europoslanci, se utopilo v kakau. „Když přednesl předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker svůj projev o stavu Evropské unie, jeho tón byl velmi odlišný od toho, který jsme vyslechli minulý rok. Hovořil o silné a jednotné Evropě, v níž by si měli být všichni občané rovni. Česká média i kvůli vyjádřením mnohých europoslanců ale ovládlo množství kakaa v čokoládě. A ten pro nás nejrelevantnější vzkaz zůstal nepovšimnutě v pozadí,“ posteskl si Telička. Junckerův projev však byl podle něj hlavně ve vztahu ke střední a východní Evropě, a tudíž i k České republice, konstruktivně vstřícný až strategický. „Natáhl k nám ruku a připravil základy mostu k epicentru Evropské unie. Nevymezoval žádnými způsoby eurozónu ke státům, v nichž se eurem neplatí. Naopak dal najevo, že se má počítat se všemi členskými zeměmi, které mají chuť se společné měnové unie účastnit,“ sdělil Telička. „Pan Telička se celý život pohybuje v prostředí, o kterém bychom mohli bez obav říci, že je jaksi ‚odcizené‘. Snad by mohl počkat se svým hodnocením Junckerova projevu jako konstruktivně vstřícného, až strategického, až se opravdu ukáže, že tomu tak je,“ uvedl politolog. „Koneckonců, každý té strategii ve stínu systému prohibice a sankcí a konstruování staronového přistěhovalectví do střední a východní Evropy můžeme rozumět jinak. A to, že byl pan předseda EK opatrný v nápadech okolo fiskálního centralismu (kterému se, pokud se nemýlím, obratně vyhnul) a nevnucoval eurozónu všem a pro všechny, si můžeme vykládat i tak, že už je o všem rozhodnuto a nebylo třeba dráždit zbytky nespokojených a jinak uvažujících,“ dodal. Pak doplnil i tato slova: „Amerika First stále hrozí, a proto pan předseda nemusí hrozit každému. Měsíce vyhrožování, třeba v souvislosti s přistěhovaleckými kvótami, jsme si také už užili.“

Junckerovu Zprávu o stavu Evropské unie komentuje Zbořil i takto: „Nemusíme být tak temperamentními obhájci projevu Jeana-Claudea Junckera jako pan europoslanec Telička a měli bychom uznat, že poslední projev předsedy EK se opravdu týkal střední a východní Evropy. My, kteří na rozdíl od pana Teličky se pohybujeme na jiné úrovni osobních příjmů a máme nebo měli jsme jiná očekávání ‚rozšiřování a prohlubování integračního procesu EU‘, musíme být trochu opatrnější v hlásání eurooptimismu než pan europoslanec, který je v EU doslova pod penzí,“ říká politolog. „Možná je to i tím, že máme jiné zkušenosti s eurobyrokracií než ti, kteří jsou na výplatních listinách dnes už nepřehledných institucí a úřadů EU. Proto jsme také opatrnější, mluví-li a slibuje-li nám někdo, i když je to dlouholetý ministr financí a předseda vlády Lucemburska, který při svém nástupu do funkce sliboval, jak zatočí s daňovými ráji a ostatními neduhy evropského financování a ‚samoděržavím‘ nadnárodních bankovních domů. Nevěřili jsme mu to tenkrát, tak proč bychom mu měli věřit dnes? Dokonce ani tomu, jak říká pan Telička, ‚natažení ruky a vzniku epicentra‘ jakési nové a lepší Evropy. Ona ta natažená ruka může být připravena k vytnutí pořádného políčku a z toho epicentra může vyjít skutečné zemětřesení,“ dodal.

Více než padesátiprocentní popularita nesystémových stran

Z aktuálního průzkumu volebního potenciálu společnosti SANEP vyplývá, že voliči nejvíce preferují hnutí ANO (28,1 %) a ČSSD (18,7 %). Šance na volební úspěch roste také u SPD (13,8 %) a Pirátům (8,4 %). Oproti tomu TOP 09 Miroslava Kalouska se propadá (9,4 %). „Nevím, zda je SANEP právě ta nejdůvěryhodnější agentura zkoumající volební preference. Ale od jistého data opatrně zvyšuje procenta ve prospěch ČSSD,“ poznamenal politolog a dodal: „Možná tomu tak ve skutečnosti je, ale přesto se zdá, že rychlý růst Okamurovy SPD a Bartošových Pirátů může být tak trochu nechtěným důsledkem zběsilé kampaně ČSSD proti ANO 2011. V každém případě jde ale o více než 50% popularitu tzv. nesystémových stran, nebo říkejme raději těch, kteří nechtějí opakovat své špatné zkušenosti z posledních 15 možná 25 let strnulého vládnutí těch jediných ‚demokratických a spravedlivých‘. Ten ‚propad‘ TOP 09 je také zajímavý. Nechce se mi věřit po posledních výkonech poslanců této strany v parlamentu, že by se ještě dalo v příštích volbách najít odhadem 450 tisíc voličů, kteří by jim odevzdali své hlasy. Třeba se ale mýlím a věrnost voličů TOP 09 velkým ideálům této strany a jejich vůdcům je neotřesitelná.“

Kardinál Dominik Duka zareagoval na svém facebookovém profilu na posměch, který sklidil za svá slova ohledně umazaných křížů z letáku a z některých výrobků společnosti Lidl. „Dost lidí se mi posmívá, že se starám o obal na brambůrky a jiné výrobky. Prý jde jen o truchlivé rozpoložení stárnoucího člověka namísto svědectví křesťanské lásky. Ano, jsem starý, ale rád bych upozornil, že mládí automaticky neznamená neomylnost, pokrok a jasný úsudek. Zdaleka si nemyslím, že své pocity přeháním, když píši, že vše může začít odstraňováním křížů na fotografiích a končit odstraňováním křížů skutečných,“ poznamenal Duka. Podle jeho slov – jakmile začneme v kříži vidět nikoli symbol ukazující na Krista, křest, ale jen grafickou značku velké světové organizace křesťanského náboženství, se kterou můžeme zacházet jak s prázdným logem, pak jsme ztratili svou identitu. „Žel Bohu, je to právě mé stáří a zkušenosti, které mi říkají, že leccos podobného jsem už zažil. Moji mladí oponenti ani netuší, jak se modlím, abych se mýlil, a jak bych byl rád, kdyby se vývoj v Evropě a ve světě ubíral dobrým a lidským směrem. Zatím se spíše zdá, že překvapivě vyrůstají nové generace aktivistů, kteří se budou lidem snažit říkat, co si správně myslet, čemu věřit – a budou se jim snažit zajistit to pravé štěstí tak, jak oni si ho  představují,“ poznamenal Duka. Kardinál tak mimo jiné reagoval i na příspěvek asistenta na Ekumenickém institutu Evangelické teologické fakulty Univerzity Karlovy Martina Vaňáče. Ten Duku zkritizoval za jeho prohlášení vůči Lidlu, kdy podle jeho slov místo uklidnění situace přilil jen pomyslný olej do ohně. „Pana Vaňáče neznám a jeho slovům nerozumím. Přilévat oleje do ohně by se sice nemělo, ale co dělat, když oheň už někdo zapálil a bojíme se, že se může rozšířit. Ačkoli jsem pokřtěn jako člen Československé církev husitské, přece jen bych dal přednost názorům pan kardinála. Třeba je to opravdu dáno věkem, ale i ten mi zabránil, abych nejprve nepadal na kolena před Aun Schan Su Ťij a dnes ji nemusel pomlouvat a vyhrožovat jí, že nezabránila konfliktu buddhistů a muslimů v Barmě,“ reagoval Zbořil.

Manžel Heleny Vondráčkové Martin Michal se pěkně naštval. Na 15. září byl naplánován koncert jeho ženy, ale byl zrušen. Na billboardech se objevil nápis, že koncert byl zrušen pro nezájem. Michal s tímto tvrzením zásadně nesouhlasí. A už vůbec se mu nelíbí, že informaci o „zrušení pro nezájem“ šířili po sociálních sítích politici TOP 09 Miroslav Kalousek a Dominik Feri. Žádá po nich omluvu. „Především nevím, proč tomu říká koncert. Na koncertě jsem byl například včera v Rudolfinu. Tahle trapná show není koncert, ale estráda,“ okomentoval vystoupení Vondráčkové Miroslav Kalousek na Twitteru. Když se ho pak Expres ptal na požadavek Martina Michala, aby se omluvil, řekl: „Napsal jsem, co si myslím. Je to můj názor, nikomu ho nevnucuji, a tím to mohu celé uzavřít. Rozhodně nemám, proč a za co se omlouvat.“ A o čem tato debata svědčí? „Poměrům okolo českého showbyznysu také nerozumím, ale jedno vím docela určitě, že nic se tak nepromíjí jako úspěch, natož pak úspěch dlouholetý. Kolik vulgárností museli snášet Karel Gott, Helena Vondráčková, Jiří Korn a další, protože se někomu někde nelíbili. Pan Kalousek má rád operu a obětuje pro tento svůj zájem, jak říkal kdysi Karel Schwarzenberg, třeba i let na jeden večer do Londýna. Mohl protentokrát možná zůstat trochu nad věcí a nesnižovat se k výrokům, za které se ještě dnes stydí i Milouš Jakeš. A to dokonce, i když taková slova byla pronesena ‚pod vlivem‘,“ uzavírá Rozjezd Zbořil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

18:34 „Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

Vyjadřování Víta Rakušana k migračnímu paktu, který inicioval a v Bruselu dohodl, působí podle lídra…