Jančura se prý snažil vydírat hejtmana Zimolu. Ten podává trestní oznámení a nám k tomu řekl více

05.10.2016 15:53

Podnikatel Radim Jančura nepřímo vstoupil do politiky, když nejprve v médiích a poté na svých autobusech i na billboardech začal bojovat proti některým politikům ČSSD. Jeho útok na hejtmana Jihočeského kraje Jiřího Zimolu však může krále žlutých autobusů přijít draho. Hejtman na něj podává trestní oznámení. ParlamentnímListům.cz prozradil, co se mezi hejtmanstvím a podnikatelem odehrálo.

Jančura se prý snažil vydírat hejtmana Zimolu. Ten podává trestní oznámení a nám k tomu řekl více
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Zimola

Pane hejtmane, jen pár desítek hodin před krajskými volbami se rozpoutal ostrý spor mezi podnikatelem Jančurou a vámi. Byla zveřejněna vaše společná komunikace. Vše se týká dopravních spojů, které chtěla firma pana Jančury vypracovat do Českých Budějovic. Můžete na úvod obecně říci, o co v té věci šlo?

Stručně řečeno: problém je v tom, že pan Jančura po mně žádal, abych dosud probíhající řízení o udělení licence pro jeho autobusy na trase do Českého Krumlova z pozice hejtmana ovlivnil v jeho prospěch. A když jsem to odmítl, zahájil proti mně pomlouvačnou kampaň. Tak prosté a sprosté jsou metody pana Jančury. Nejde o jeho žádný boj za vyšší dobro, jen za vyšší kšefty.

Málokdo se vyzná v odborných termínech týkajících se řízení či plánování dopravní problematiky státu... Co konkrétně by znamenalo, pokud byste vyhověl tomu, o co vás pan Jančura žádal? Můžete to pro laiky osvětlit?

Kdybych mu vyhověl, dopustil bych se deliktu s reálnou vidinou být postaven před soud. Hejtman si nemůže dovolit takto vstupovat do jakýchkoliv řízení. To je nepřijatelné a jen to svědčí o tom, v jakém prostředí se pan Jančura pohybuje.

Pro kraj je naprosto prioritní zajištění veřejné dopravy pro všechny obyvatele po všech městech a obcích v kraji. Nelze stavět zájem a zisky jednoho soukromého podnikatele nad veřejný zájem a dopravní obslužnost celého regionu.

Obvinil jste Radima Jančuru, že vás nabádal k porušení zákona a vydíral vás. Jaké konkrétní důkazy tomu podle vás nasvědčují? Nejsou to od vás příliš silná tvrzení?

Jak jinak byste popsal komunikaci: „Musíte mi vyhovět, jinak jdu a spustím proti vám kampaň?“ I proto jsem zveřejnil celou naši SMS komunikaci, ať si každý udělá obrázek sám. Toto jsou podezřelé metody, kterým já nebudu uhýbat a nenechám si je líbit.

Jančura přitom ve vaší SMS konverzaci říká, že nejde o nic protizákonného, a vy se vymlouváte, protože prý sám dobře víte, jak státní správa funguje. Jak si tohle vysvětlujete?

Pan Jančura ve svém včerejším vyjádření píše: „… Hejtman má pravdu, ale řeší to jeho krajští zaměstnanci pro stát…“ To je základní neznalost. Žádný hejtman nemá žádné zaměstnance, natož pak nějaké státní. Nežijeme v zemi, kde je hejtman neomezeným generálem nad šiky úředníků, a jsem za to rád. Že to pan Jančura neví a že je zvyklý si věci ohýbat, jak potřebuje, je jeho ostuda.

V jedné ze zpráv, které byly zveřejněny, majitel Student Agency píše, že jde připravit kampaň, protože lidé prý mají právo vědět, co jste zač. Kampaň proti vám se nakonec skutečně objevila, a to pár dní před volbami. Je zřejmě zbytečné se vás ptát, zda vidíte právě s volbami souvislost...

Samozřejmě že pomlouvačná kampaň je před volbami nepříjemná pro každého politika. Ale v této kauze podle mne došlo k opačnému efektu: k odhalení pana Jančury, jeho nevybíravých metod, nátlaku a ohýbání pravidel jen pro své potřeby. Z jeho komunikace si každý může udělat obrázek o tom, co je to za člověka, jaké chování a metody používá.

Existuje podle vašeho mínění nějaká koordinace? V sousedním Jihomoravském kraji rovněž Radim Jančura před volbami spustil negativní kampaň proti Michalu Haškovi. Jaké dojmy z toho celého máte a co všechno jste připraven v reakci na to podniknout?

Předpokládám, že tu koordinaci přirozeně cítíte také. Na obranu mé cti jsem podnikl dostatečné kroky, podal oznámení kvůli podezření z vydírání, zveřejnil jsem celou komunikaci, takže občané si sami mohou udělat představu, proč vůbec pan Jančura svoji pomlouvačnou kampaň spustil. Osobně jsem zvědavý, jak se k celé kauze postaví Nadační fond proti korupci, kde je pan Jančura členem správní rady. Na jejich názor jsem opravdu zvědavý.


Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

4:43 A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

Proč jsou lidé v Gruzii či na Ukrajině šťastnější než tady? Bloger a spisovatel Ladislav Větvička si…