Jaroslav Foldyna nám po sjezdu prozradil, co má společného s Jiřím Dienstbierem

20.03.2015 20:21

ROZHOVOR Účastníkem nikoli zájezdu, ale sjezdu ČSSD byl i severočeský sociální demokrat Jaroslav Foldyna. ParlamentníListy.cz si s ním v jeho průběhu povídaly nejen o zvolení Bohuslava Sobotky předsedou strany, ale i o potřebě vnitrostranických křídel, budoucnosti Ukrajiny či návštěvě prezidenta Zemana v Moskvě 9. května.

Jaroslav Foldyna nám po sjezdu prozradil, co má společného s Jiřím Dienstbierem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaroslav Foldyna

Předsedou ČSSD byl zvolen na sjezdu Bohuslav Sobotka s velmi výrazným počtem hlasů. Projevilo se na jeho dobrém výsledku jeho doposud dobře hodnocené premiérování české vlády?

Určitě. Celou řadu věcí jsem s Bohoušem Sobotkou probíral kriticky. Ale to jsou detaily. V zásadě ve složité situaci dokázal nastavit takovou linii, že vláda má stoupající důvěru veřejnosti, zklidnila situaci ve společnosti. Sociální demokracie nemůže nabídnout jiného lepšího člověka. A byla by šílenost, aby uprostřed vládního období předseda nedostal mandát, notabene velmi silný. Aby mohl důrazně komunikovat s koaličními partnery. Opora ve straně mu dává možnost být silným premiérem v rámci koalice.

Dá se říci, že ČSSD je nyní jednotnější než před nedávnem?

Jednotná je. Jedině jednotná politická strana může přežít současné složité období. Nicméně si myslím, že pták létá, když má dvě křídla. A když je nemá, nebo jsou přistřižena, není to pro toho ptáka optimální. Přál bych si, aby ČSSD byla tím ptákem, co má křídla. Myslím názorové, nikoli osobnostní. Postrádám takovou čitelnou levicovost, která by měla být zastoupena ve vedení strany.

Jde ale asi i o to, aby se ta křídla vzájemně nemlátila, aby se pták nezřítil k zemi?

Myslím křídla ve smyslu ideovém, nikoli co se týče osobních animozit. Dám příklad. Jiří Dienstbier nebyl významně zvolen. A reprezentuje určité křídlo strany. Já jsem také nebyl zvolen - tím nechci tvrdit, že jsem to očekával. Ten idealistický proud  - navrácení se ke kořenům - se paradoxně nachází jak v pohledu Dienstbierově, tak i v mém. V zásadě si neprotiřečíme. Doufám, že dostanou tyto proudy šanci být zastoupeny v předsednictvu. Animozity už padly, to je minulost.

Ve svém projevu na sjezdu jste prohlásil, že nemáme poslouchat ani Brusel, ani Kreml, ani Washington...

Řekl jsem, že náš osud nemůžeme nechat na tom, aby o něm rozhodovali v Bruselu, Washingtonu, ani v Kremlu. Musíme ho mít ve svých rukou a mít svoji páteř. Myslel jsem tím obhajování našich národních zájmů v rámci EU i NATO. Premiér Sobotka je vyvažoval, ministr zahraničí Luboš Zaorálek se vrátil do polohy, která nebyla tak kontroverzní oproti jeho názorům před několika měsíci. 

Jak vidíte situaci na Ukrajině v budoucnu? Myslíte, že nejrealističtějším řešením bude, když Doněcká a Luhanská oblast získají nějakou formu autonomie v rámci Ukrajiny?

O tom jsem přesvědčen. Měla by být zajištěna teritoriální integrita ukrajinských hranic. Ale v jejím rámci musí dojít k nějaké federalizaci či autonomizaci. Návrat k původnímu si nedovedu představit. Je potřeba najít řešení politické, bez dalších obětí. To musí být na prvním místě. Jsem proti jakémukoliv dalšímu štěpení Ukrajiny.

Američané uvažují o dodávkách zbraní ukrajinské armádě, která má zastaralejší výzbroj. S tím, předpokládám, vzhledem k vašim postojům souhlasit nebudete?

Jsem jednoznačně proti. To je přilévání oleje do ohně. Tudy cesta nevede. Podporuji snahu Berlína, kancléřky Merkelové a dalších, najít politické řešení, nikoli formou zbrojních dodávek.

Prezident Miloš Zeman pojede 9. května do Moskvy na vojenskou přehlídku uspořádanou k 70. výročí ukončení druhé světové války. Zdá se, že bude jediným z lídrů EU, nikdo další účast nepotvrdil. Jen kancléřka Merkelová přijede o den později a položí kytici u hrobu neznámého vojáka.

Oceňuji postoj kancléřky Merkelové. I fakt, že přijede o den později, je pro uklidnění situace silné gesto. Že tam jede český prezident, významně chválím. Je smutné, že evropská politika nadřazuje momentální situaci historickému výročí, které symbolizuje, co Evropa hluboce pocítila, tedy druhou světovou válku. Vážím si prezidenta Zemana, že do Moskvy jede, a doufám, že se i další evropští politici rozhodnou dát najevo úctu obětem druhé světové války. A zároveň tím dají najevo, že žádnou takovou válku už nechceme.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

4:43 A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

Proč jsou lidé v Gruzii či na Ukrajině šťastnější než tady? Bloger a spisovatel Ladislav Větvička si…