Jaroslav Foldyna prozradil, proč ve Sněmovně leží neschválené výroční zprávy o hospodaření ČT. Zde jsou důvody

05.02.2019 22:10 | Zprávy

ROZHOVOR I Facebook by se měl řídit českým právem, byť je to soukromé médium, hájí místopředseda ČSSD a poslanec Jaroslav Foldyna zákon, který připravil poslanec ODS Václav Klaus a který Foldyna spolupodepsal. „I když je to soukromé médium, stává se veřejným médiem, protože počtem příznivců a ´výzvou k tomu, aby se každý mohl připojit a publikovat tam své názory, se stává něčím jako veřejnoprávním. A v českém právu je zakotveno, co člověk smí a nesmí uveřejňovat, a všechny další věci, byť je to na soukromém médiu, se dostávají mimo zákon,“ prohlásil Foldyna. V rozhovoru pro PL mluvil i o pozdvižení ve sněmovně, zprávě České televize i o žalobě senátorů na prezidenta Miloše Zemana.

Jaroslav Foldyna prozradil, proč ve Sněmovně leží neschválené výroční zprávy o hospodaření ČT. Zde jsou důvody
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zasedání sněmovny. Na programu byla novela školského zákona nebo fiskální pakt

Minulý týden se velmi vyhrotila atmosféra ve Sněmovně. Poslanec SPD Lubomír Volný měl vašeho  kolegu z ČSSD Jana Birkeho vyzvat slovy „Pojď ven“ k fyzické konfrontaci. Zdá se, že debata byla vzrušená z obou stran. Co takovému chování volených zástupců, především poslance Volného, říkáte?

Já jsem se tomu smál. Pan kolega Volný jasně potřeboval upoutat pozornost, oslovit své voliče. On ani neoslovoval sněmovnu jako takovou, on svým vystoupením oslovoval své voliče venku. Čím víc na něj poslanci reagovali, tím víc oslovoval své voliče a já jsem se tomu opravdu smál. A když si přečtu diskuse na Parlamentních listech, na Novinkách pod těmi články o dění ve sněmovně, musím říci, že se to panu kolegovi Volnému podařilo. Myslím si, že diskuse ve sněmovně byla naprosto mimo mísu, já jsem vůbec neměl pocit, že bych na tuhle diskusi měl reagovat. Samozřejmě by se lidi neměli vyzývat, ať jdou ven na chodbu, aby si dal někdo s někým do držky, to je asi to poslední. Ale kolegové, kteří vzývají ukrajinský parlament a způsoby ukrajinské politiky, by možná říkali, že tudy vede cesta. Já myslím, že ne, že naše parlamentní demokracie nepotřebuje tento způsob výměny názorů, přestože mým koníčkem je box, ale nedovedu si představit, že bych jakémukoli svému oponentovi vyhrožoval tím, že mu rozbiju držku. To  je spíš otázka sebeobrany a toho, že člověk je naprosto vyrovnaný. Řada diskutujících jde někdy na hranu, že chtějí člověka dehonestovat a vyprovokovat. Ale ta diskuse ve sněmovně byla špatná, nehodná parlamentu. Kolega Volný si řekl to, co potřeboval, a ten způsob měl účinek u jeho voličů. To je všechno.

Říkáte, že vy byste nikoho nevyzval k fyzické výměně názorů?

Ne.

A myslíte, že vůči vám by si to také nikdo nedovolil vzhledem k vašemu koníčku – boxu?

Doufám, že ne. I když samozřejmě na facebooku a sociálních sítích je každou chvíli nějaký hrdina, který člověka dehonestuje a chce vás vyprovokovat. Myslím, že i říci si to z očí do očí je pro takové zbabělce za čárou, to oni nedokáží.

Prezident Miloš Zeman vyzval lidi, aby neplatili koncesionářské poplatky České televizi. Ať už si někdo myslí o České televizi cokoli, není nepřípustné, aby nejvyšší ústavní činitel, který svým podpisem schvaluje zákony, vyzýval občany k tomu, aby je nerespektovali?

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

16:59 Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA „Tomuhle propagandistickému braku vzpomínky věnovat nebudu,“ říká z…