Jen tahal sociální demokraty za nohu, tvrdí expremiér o Babišovi. Začíná postupná destrukce jeho politické pozice. Předčasné volby...

07.04.2018 5:15

ROZHOVOR „Jenom tahal sociální demokracii za nohu.“ Bývalý předseda ČSSD a expremiér Jiří Paroubek v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz uvádí, co se mělo stát, aby s oranžovou stranou nebyl konec a aby začala destrukce politické pozice Andreje Babiše. Ten může i za to, že „sociální demokracie vypadala jako ta, která se tlačí do vlády za každou cenu“. O kom z partaje mluví jako o „známém stratégovi, který zatím prohrál všechno, co se prohrát dalo“?

Jen tahal sociální demokraty za nohu, tvrdí expremiér o Babišovi. Začíná postupná destrukce jeho politické pozice. Předčasné volby...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda vlády v demisi Andrej Babiš

Co vy osobně očekáváte jako hlavní výstup sobotního mimořádného sjezdu ČSSD?

Očekávám, že na sjezdu se dovolí další členové vedení sociální demokracie. Žádná přehnaná očekávání nemám. Mně by stačilo personální složení, které už tam dnes je, než jména, která slyším.

Tématem sjezdu by měl být i průběh jednání o vládě; respektive nyní, tedy už ve čtvrtek v podvečer, dal Andrej Babiš jasně najevo, že ministerstvo vnitra nepřepustí, přestože si ANO původně dalo na promýšlení čas zhruba týden. Jednání tím pádem zjevně končí. Překvapil vás tento zvrat?

Tak asi ani nejsem překvapen. Já myslím, že k tomu Andrej Babiš směřoval a že sociální demokracii jenom tahal za nohu. Protože když už to dospělo takhle daleko, tak myslím, že kdyby chtěl, tak by k nějakému závěru určitě došel. Klíčová záležitost zde byla otázka jeho přímé účasti ve vládě. Na to pochopitelně sociální demokracie nemohla v žádném případě přistoupit. Takže – problém je v Andreji Babišovi.

Ještě je tu prezident a „jeho“ druhý pokus s výběrem premiéra... Teď šlo o pověření k jednání o vládě...

Já vidím toto jako druhý pokus. Prezident teď pověřil Babiše jednáním o sestavení vlády, tak teď ho bude muset pověřit definitivně, anebo někoho jiného. Tím se celý ten pokus uzavírá. Pokud není možné vytvořit žádnou vládu s důvěrou, tak je potřeba, aby se strany domluvily na předčasných volbách... To znamená tři pětiny v každé parlamentní komoře musí být pro předčasné volby.

Celý vývoj teď směřuje, ne snad nezadržitelně, k předčasným volbám. Je otázka, jak se bude chovat Okamura, jak se budou chovat komunisté. Zda podpoří Babiše, nebo ne.

Anketa

Jednání o koalici ANO a ČSSD zkrachovala. Chcete za současných okolností předčasné volby?

87%
13%
hlasovalo: 6886 lidí

Jak si pánové Hamáček a Zimola vedli či vedou v rámci jednání s hnutím ANO?

Samozřejmě to mají těžké, protože 7procentní volební výsledek, který zanechali pánové Sobotka, Chovanec, Zaorálek, není žádným skvělým dědictvím. Z toho vyplývají všechny problémy, které mají... Vládu s účastí sociální demokracie jsem si já osobně přál. I když je otázka, jací lidé by v ní za ČSSD byli, což je pak rozhodující v konečném účtování: Během těch tří čtyř let by tam měli být lidé, které Andrej Babiš respektuje a které veřejnost může vidět také jako určitou alternativu k hnutí ANO. Pokud by šlo o lidi, kteří jsou viditelní a budou mít výsledky, tak – pokud by se ten manévr, aby sociální demokracie vstoupila do vlády, podařil – pak se mohla strana odrazit od 5-7 procent, na kterých dneska je.

Tedy – pokud by se na vládě dohodli, nejdůležitější by bylo, KDO tam za sociální demokracii bude. Jestli lidé, kteří na to nemají, tak by s tou stranou stejně byl konec.

Ve své glose z tohoto týdne jste uvedl, že „někteří budoucí spolupracovníci obou již zvolených lídrů promeškali dobrou příležitost mlčet“ a zúžili jim manévrovací prostor k jednání. Co nebo koho jste tím myslel?

Všechny ty, kteří se vyjadřovali velmi nevhodně v situaci, kdy dva zvolení lídři jednají s hnutím ANO o sestavení vlády, o programových podmínkách. Pokud se někdo v průběhu těchto jednání vyjadřuje, tak si nemyslím, že to zrovna věci prospívá. Samozřejmě řada těch, kteří budou do vedení kandidovat, si to nemohla nechat ujít jako příležitost ke svému zviditelnění...

Zmínil jste i pana Štěcha...

Ano, ale pan Štěch snad kandidovat nebude. To je známý stratég, který zatím prohrál všechno, co se prohrát dalo. Spolu se Sobotkou. Ten opravdu promeškal příležitost mlčet, příležitost jisté skromnosti.

Jak jste vnímal konkrétní rozdělování ministerských křesel? ANO oponovalo, že sociálnědemokratický požadavek na 5 ministerstev převyšuje počet, který vychází matematicky z výsledků voleb. Pokud by trestně stíhaný Babiš byl ve vládě, žádala ČSSD v takovém případě ministerstvo financí nebo vnitra jakopojistku... Teď víme, že tu pojistku Babiš nedá. Jak to podle vás mělo s těmikřeslybýt?

Andreji Babišovi se opět za pomoci jeho médií povedl marketingový trik: Sociální demokracie vypadá jako ta, která se tlačí za každou cenu do vlády. A tak to určitě šéfy sociální demokracie nebylo myšleno.

Chtělo to možná trochu jinou taktiku. Ale za situace, kdy je strana nedočkavá a je tam dvacet lidí, kteří si přejí být voleni místopředsedou strany a vydávají nejrůznější prohlášení, tak to mají opravdu oba dva šéfové strany velmi složité.

Když se místa ve vládě nehodlá vzdát, tak sociální demokracie s ním nemůže jít do vlády. To je prosté. Je to nezbytné a to bude začátek postupné destrukce politické pozice Andreje Babiše.

Andrej Babiš musel počítat tak jako všichni, když jdou do koalice (do vládní spolupráce s menším koaličním partnerem), že ten si vždycky vynutí více, než kolik odpovídá jeho politické váze v parlamentu. Požadavek sociální demokracie na 5 křesel, z toho na některá křesla „silová“, která souvisí s kauzou Čapí hnízdo – finance, vnitro, spravedlnost – je proto vůbec neměl udivovat. To by mělo být v jejich zájmu. Ale pokud chtějí vládnout s Okamurou a komunisty, tak je to jejich věc...

Ještě bych se ráda vrátila k jednomu z programových bodů: Nezaráží vás, že k návrhu zálohovaného výživného, které slíbila vláda prosadit už v předešlém vládním období, měla nyní naprosto opačný, tedy negativní postoj? Co si z toho můžeme vyvodit o vztahu ANO k rodinné politice?

Upřímně to nechápu. Pro sociální demokracii je to starý požadavek. Už v roce 2006 se podařilo návrh zákona prosadit. Tehdy to „zabil“ svým vetem prezident Klaus. Vetem, které nebylo možné už přehlasovat. Což je velká škoda, protože tento systém mohl fungovat vlastně už 12 let. Je to věc, kdy by se mohlo ulevit těm nejubožejším z ubohých. Často matky s dětmi, samoživitelky, jsou na tom velmi špatně – příjmově, sociálně, těžko se mohou dostat do nějakých lepších pozic, aby se uplatnily v zaměstnání lépe, za více peněz. Takže by bylo dobré jim pomoci, je to věc, kterou ČSSD prosazuje správně.

Jistě, ale proč ANO před čtyřmi lety tento návrh považovalo za prioritu, deklarovanou Programovým prohlášením, a za čtyři roky má naprosto opačný názor?

Na mě to působí, že je to celkem iracionální.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Bartoš

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…