Jiří Pospíšil promluvil k ruskému seznamu nežádoucích

01.06.2015 19:16

ROZHOVOR Sankční seznam? „Rusko zbytečně přilévá benzín do ohně,“ říká europoslanec Jiří Pospíšil (TOP 09). To, že sám na seznamu nefiguruje, „jako křivdu“ nevnímá. „Vím, že poslanci reagují s nadsázkou a asi je to jediný správný komentář k tomuto téměř žabomyšímu kroku Ruska,“ konstatoval Pospíšil.

Jiří Pospíšil promluvil k ruskému seznamu nežádoucích
Foto: TOP 09
Popisek: Jiří Pospíšil

Moskva vydala sankční seznam, podle kterého by hranice nemělo překročit 89 evropských politiků a diplomatů. Jde „jen“ o reakci na sankce ze strany EU? Nebo tím podle vás Moskva dává světu najevo ještě něco jiného?



Pravděpodobně jde o reakce na sankce Evropské unie, i když ruská diplomacie oficiálně důvod vytvoření tohoto seznamu nevysvětlila. Myslím si, že ale Rusko zbytečně přilévá benzín do ohně. Logika jejich kroků mi trochu uniká a snad se dá vnímat jako prvek jejich imperiální politiky, což je trošku smutné. Čekal bych, že Rusko bude spíš přemýšlet o tom, proč na něj evropské společenství uvaluje sankce, a bude se snažit diplomatickou cestou nebo změnou svého chování nepříznivou situaci změnit. Jenže oni reagují recipročními kroky.

Na listině lidí, kteří si zřejmě budou muset případné cestování na východ odpustit, jsou i osobnosti z Česka: Karel Schwarzenberg, Marek Ženíšek, Jaromír Štětina a Štefan Füle. Předseda TOP 09 Schwarzenberg si pochvaloval, že je v dobré společnosti a poslanec František Laudát k tomu podotkl, že se cítí „osobně uražen,“ že na seznamu nefiguruje. Chtěl byste být také na černé listině?

Vím, že poslanci reagují s nadsázkou, a asi je to jediný správný komentář k tomuto téměř žabomyšímu kroku Ruska. Postup Ruska nepřispěje k vyřešení mezinárodního napětí, nepomůže řešit konflikt na Ukrajině, naopak vytvoří ještě větší prvek nedůvěry mezi Evropskou unií a Ruskem. A jestli bych na tomto seznamu chtěl být? Takto jsem o tom vůbec nepřemýšlel. Samozřejmě by mi nevadilo být ve společnosti těchto lidí, ale nebudu dělat gesta. To, že na seznamu nejsem, jako křivdu neberu. Mé názory na Rusko jsou publikované a všeobecně známé.

Europoslanec Pavel Svoboda napsal prezidentovi Putinovi dokonce stížnost, že není na sankčním seznamu. Zároveň v ní upozorňuje i na to, že nedochází k dodržování minských dohod: „Proto jsem i na následné tiskové konferenci v Mariupolu mohl s klidným svědomím rusky říci, že „Putin lže, lže a lže.“ Lže nám prezident Ruské federace?

Rusko hraje svou diplomatickou a informační hru vůči Západu. Myslím si, že se nechová vůči západním partnerům fér a to, co tvrdí, často není pravda. Proto jsem také zastáncem sankcí, protože si myslím, že Rusko bude schopno jednat jen pod ekonomickým tlakem, protože jiný tlak není možný. Souhlasím s tím, co říká pan europoslanec Pavel Svoboda. Myslím si, že Rusko samo o sobě nemá dobrou vůli a chuť se dohodnout. Nemají zájem dobrovolně mírově řešit spory na Ukrajině; filosofie Ruska je podle mě pokus o jeho posílení, pokus o jakýsi návrat do původních mocenských pozic, ve kterých se nacházel Sovětský svaz. Na tomto postoji se shodují politologové a komentátoři. Je to pokus o návrat k velikosti a síle bývalého Sovětského svazu. Tato mocenská politika má nemalou podporu u ruské veřejnosti.  

Předseda KSČM Vojtěch Filip uvedl: „Rozšíření sankčního seznamu Ruské federace o čtyři české občany je přímá reakce na neúčinné sankce EU a USA. Seznam je stejně nesmyslný jako je seznam EU pro některé občany Ruské federace, kteří mají zakázaný vstup k nám.“
Mohou být vlastně oba seznamy zbytečné?


Chápu, že od KSČM můžeme slyšet tyto reakce. Ze strany Evropské unie ale seznam jistě zbytečný není, protože jde o odpověď na chování Ruska v souvislosti s ukrajinskou krizí. Západní společenství chce reagovat na to, že Rusko porušuje mezinárodní dohody, nezákonně okupuje Krym, a musí proto vyvinout nějaké prostředky. Seznam EU nepovažuji za zbytečný, minimálně má velkou symbolickou váhu. Ukazuje, že západní demokracie nesouhlasí s tím, jak se Rusko chová v ukrajinské krizi.

Agentura TASS a po ní i česká média zmiňují výrok nejmenovaného vysokého představitele ruského ministerstva zahraničí: „(Seznam) byl předán našim evropským partnerům jako výraz důvěry a jeho zveřejnění může přitížit svědomí dotčených stran,“ řekl zmíněný představitel ruské diplomacie. „Jedna věc ale není jasná. Chtěli naši evropští kolegové seznam kvůli tomu, aby zmírnili potíže možných ‚nechtěných osob‘, nebo aby zinscenovali další politickou show?“ dodal. Jak tomu rozumíte?

Ruská strana se zřejmě snaží ukázat, že zveřejnění seznamu je asi zlou vůlí Evropské unie. Rusko by ale mělo spíš vysvětlit, proč vznikl a proč omezuje někomu vstup na své území. Obávám se, že už se rozvíjí mediálně-diplomatická hra, která v sobě nemá kus racionality. Vidím v tom snahu zakrýt a relativizovat to, co je důležité: Rusko porušuje mezinárodní právo, neoprávněně okupuje Krym a v otázce Ukrajiny nehraje čistou hru. Rusko se snaží vytvářet dojem, že jde o spor Západu s Ruskem a že viny jsou vyrovnané, což není pravda.   

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

4:43 A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

Proč jsou lidé v Gruzii či na Ukrajině šťastnější než tady? Bloger a spisovatel Ladislav Větvička si…