Jozef Banáš: Idiotům se dobře vládne. Přijde výbuch. Otrokářství? Dojde na katolickou církev

14.07.2020 5:06 | Zprávy

ROZHOVOR Několik týdnů trvající protestní akce v USA jsou důsledkem explozivní sociální nerovnosti podpořené koronavirem a snahou zabránit opětovnému zvolení Donalda Trumpa prezidentem. Podle slovenského diplomata a úspěšného spisovatele Jozefa Banáše je rasová otázka jen zástupným problémem, nejde o vzpouru černých proti bílým, ale o vzpouru chudých a ponižovaných. Zatímco evropské koloniální mocnosti těžily z rabování, Češi a Slováci mezi historické lupiče nepatří, a proto je třeba jasně říci, že problém „Black Lives Matter“ není náš problém.

Jozef Banáš: Idiotům se dobře vládne. Přijde výbuch. Otrokářství? Dojde na katolickou církev
Foto: Archiv JB
Popisek: Ing. Jozef Banáš, slovenský prozaik, dramatik, diplomat a politik

Když se zamyslíme nad tím, co se momentálně děje ve Spojených státech, ale i v některých evropských zemích, lze mluvit o tom, že se schyluje k nějaké politické či kulturní revoluci?

Podle mě se k revoluci schyluje, je to zákonitost. Otázkou je, zda půjde o revoluci formou kolapsu, nebo transformace. Pád každé civilizace začíná přebujelou státní byrokracií, zvyšováním státních výdajů, zájmové skupiny ovládají stát a jeho ekonomické zdroje (v USA soukromá akciová společnost FED – Federální rezervní systém kontroluje stát), ignorováním ekologie, potlačováním zemědělství, úpadkem kultury a duchovních hodnot, záborem zemědělské půdy ve prospěch městských aglomerací a následná nejbohatší masová migrace. Tehdy nastává bod zlomu. Toto jsou základní příčiny pádu civilizací, ať už to byli Aztékové, Mayové, Mezopotámie, Egypt, Sumerové, Féničané, Indu, Řecko, Řím, Němci, Čína, nebo i pokus o beztřídní společnost. Anglosaská civilizace začala bohatnout kolonizací Indie, pokračovala kolonizací prakticky celého světa. USA, jako její vlajková loď, zbohatly v první i ve druhé světové válce, vrcholu dosáhly v době pádu komunismu. V tu chvíli ztratily vizi, rozvojové možnosti oligarchického kapitalismu se vyčerpaly. Je to něco podobného, jako se dělo v Sovětském svazu po nástupu Gorbačova. Systém nebyl reformovatelný a padl.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Jiří Hroník

Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

16:59 Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA „Tomuhle propagandistickému braku vzpomínky věnovat nebudu,“ říká z…