Jsem hovado, když nechci blokovat stavbu dálnice? Pan „Antibursík-Stop ekoteroru" o hrůzách dneška, Nečasovi i Babišovi

30.05.2014 11:15

JINÝMA OČIMA V této zemi je vymahatelnost práva prakticky nulová. I proto jsem vystoupil z Advokátní komory. V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz to řekl předseda stany Antibursík – stop ekoteroru a bývalý advokát Ivo Kasal. Vyjádřil se i ke kauze Nagyová a rozpovídal se o tom, co mu vadí na takzvaných ekoteroristech, které nazývá Zelení Khmerové.

Jsem hovado, když nechci blokovat stavbu dálnice? Pan „Antibursík-Stop ekoteroru" o hrůzách dneška, Nečasovi i Babišovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Olga Sommerová s Martinem Bursíkem

Ve volbách do Evropského parlamentu vaše strana získala 0,05 % hlasů. Jak hodnotíte tento výsledek ve srovnání s počty hlasů strany LES nebo Strany zelených?

Výsledek naší strany hodnotím jako neúspěch. Jednak nepřišli hlasovat ani ti, kteří se podepsali pod petici směřující k založení strany (těch bylo 1.000), jednak proto, že jsme dostávali velmi slibné e-mailové a SMS zprávy od zcela cizích osob. Na druhou stranu jsme šli do voleb po dvou měsících od ustavujícího sjezdu (byl 8. března), byli jsme informačně zablokováni na Wikipedii, s výjimkou ParlamentníchListů.cz naše zprávy neprezentovala žádná média, neměli jsme jediný billboard, protože jsme na něj neměli peníze. Veškeré informace pro veřejnost proto byly jen pasivní, tzn. aktivitu musel vynaložit sám eventuální volič, tedy připojit se k internetu, podívat se na naše stránky či facebookový profil.

Žádné letáky či jinou reklamu jsme neměli. Všechny prostředky  jsme vydali do výroby dvou rozhlasových a televizních spotů, které byly vysílány v bloku s ostatními stranami. Velmi nám ublížil sám název strany, který byl vyložen nikoliv jako protiklad k názorům pana Bursíka, ale jako odpor k jeho osobě, což nebylo a není pravda. Prostě jsme ANTI proto, že na rozdíl od něj chceme atomovou energii, nechceme dotovat obnovitelné zdroje, hodláme prolomit limity a dotěžit nejmodernějšími a k přírodě nejšetrnějšími technologiemi uhlí a jiné suroviny, odmítáme kšeftovat s emisními povolenkami apod. Neměli jsme však prakticky žádnou možnost vše vysvětlit, protože se tematicky dotýkáme „hráčů“, kteří z dotací na obnovitelné zdroje energie financují svá ekonomická impéria, v nichž jsou zastoupena i média...


JUDr. Ivo Kasal

A nyní k vaší otázce na srovnání naší strany se Stranou zelených a LES ve volbách. Všechny tři strany jsou na tom v konečném výsledku naprosto stejně. Nemají poslance v Evropském parlamentu. Kolik procent  dostaly, je tudíž více méně jedno.

Čím si vysvětlujete fakt, že přišlo hlasovat rekordně málo lidí?

Bylo hezké počasí. Kdyby si lidé nemuseli vyběhávat žádné voličské průkazy, asi by byla účast vyšší. Pro všechny strany. Lidé měli navíc pocit, že je už dávno rozhodnuto a že svým hlasem nic nezmění, protože se všude objevovaly jen stále stejné tváře zástupců parlamentních stran. Atraktivní programy nabízejí jiné, menší strany, které se do médií prostě nedostanou a nemají šanci své myšlenky a nápady veřejnosti představit. Měl jsem možnost se s některými seznámit a vím, že  „velké strany“  prostřednictvím svých konexí či přímo vlastnictvím médií udělají vše pro to, aby se o nich veřejnost nikdy nic nedověděla. Například jde o společný návrh několika malých stran, aby i poslanci a zastupitelé mohli být voleni jen na dvě po sobě jdoucí období tak, jako je to u prezidenta. Navíc, pokud by se toto pravidlo mělo ze zákona týkat i všech zásadních funkcí v této zemi, byla by to změna převratná. Úspěšná korupce je totiž možná jen ve chvíli, kdy se vybudují mezi lidmi velmi  dobré, důvěryhodné osobní vazby, tedy po delší době jakékoliv spolupráce. Zamezíme-li, aby se někdo ve funkci „usadil“, výrazně snižujeme možnost korupčního jednání. Zcela cizímu, tedy společným propitím se k ránu „neproklepnutému“ člověku, se korupční návrh sděluje obtížněji než kamarádům, kteří jsou pracovně ve styku každý den. 

Stranu jste založil za účelem boje proti takzvaným ekoteroristům. Jakým způsobem budete dál postupovat? Ovlivní evropské volby nějak strategii vašeho uskupení?

Ano, evropské volby nás ovlivnily značně. První, co uděláme, je změna názvu strany. Proti panu Bursíkovi jako člověku nic nemáme, což lidé ani z našich veřejných opakovaných projevů nepochopili. Jsme zelená strana, takže se k tomu více přiznáme. Boj proti ekoteroru zůstane, protože se týká hlavně tzv. boje dovnitř. Zelené strany totiž koncentrují osoby, které nazýváme Zelenými Khmery (je to slovní hříčka a nemá se skutečným kambodžským národem nic společného mimo v Česku zavedeného pojmu Rudí Khmerové, jejichž úvodní praktiky se velmi blížily těm pseudozeleným), tedy nejen verbálně agresivní jedince, kteří prosazují ochranu přírody velmi razantně, například urážkami a zesměšňováním každého, kdo má jen o trochu jiný názor než oni. Je to výrazně nedemokratická část členstva a sympatizantů, která dělá zeleným myšlenkám ostudu.

Proč by měl být hovado nebo debil někdo, kdo si myslí, že blokování výstavby dálnic nemá smysl? Také se více zaměříme na spolupráci s ostatními stranami při formulování možnosti omezení vlivu těchto skupin. Například budeme iniciovat právní předpis, který by vyžadoval, aby spolek, zavedený název občanské sdružení, nemohly založit jen tři osoby, ale aby se podmínky přiblížily třeba právě politické straně. Je opravdu naprosto neudržitelné, aby tak malý počet lidí blokoval stavbu dálnice, úložiště, elektrárny apod. proti vůli zbytku celého národa.

Velmi se diskutuje o společné energetické koncepci v rámci EU. Co si o tom myslíte?

Něco jiného je, co si o tom myslím já, a něco jiného je, co si myslí naši členové a sympatizanti. Měli jsme málo času na to, abych mohl zjistit převažující názor. Můj názor nechci nikomu vnucovat, proto ho nesdělím.

Co je pro vás tedy důležité v oblasti životního prostředí?

Aby vznikla ze čtyř jen jedna jediná zelená politická  strana, která se bude orientovat jen a pouze na ekoproblematiku a přestane řešit témata mimo ekologii jako své priority. Zelení neuspěli proto, že jejich stran je prostě hodně a že nedodržovali program, pro který lidé volili zelené v minulosti. Dám-li stokorunu na ochranu přírody, mrzí mne, když zjistím, že skončila u občanského aktivisty, který se věnuje hazardu, nebo se za ni letělo do Tibetu, na Ukrajinu, či se udělala referenda o sázkových hrách, místo aby se podpořily holky ze základní školy na Brněnsku, které čistí studánky....

Měla by nastoupit nová, demokratičtější garda, která by se vrátila ke kořenům zeleného hnutí. Agresivní metody, blokování pracovních míst, prosazování naprosto směšných a prakticky jinak než zákonem neprosaditelných aktivit (zákaz jednorázových menstruačních vložek či prezervativů, určení počtu litrů vody na WC, zákaz rozsvícených výloh po 22. hodině apod.) by měli zelení opustit nebo veřejnosti lépe vysvětlit. O hlasy se také přišlo proto, že se nevysvětloval zelený program, ale volila píseň, tanec, rozverné diskuze, slaňováním se narušovalo soukromí, tahali se lidé za ruce před místnostmi s referendem o hazardu, navíc v době, kdy to už zákon zakazoval. 

Obecný současný názor lidí na zelené? Jsou to prudiči, potížisté, zakazovači, verbální agresoři, prosazující své názory bezohledně i společensky nepřijatelnými metodami okupace prostorů a objektů. Na to je veřejnost velmi citlivá. Vnímání zelených ze strany veřejnosti se musí změnit, jinak se ekostrana nebo strany na politické výsluní nikdy nevrátí. My jsme slíbili, že jsme připraveni člensky splynout a zůstat třeba frakcí, ale nejsme si jisti, že současné ekostrany jsou demokratické a názorové odchylky schopné vůbec akceptovat. Přesvědčují nás o tom každodenní útoky Zelených Khmerů nejen na nás, ale na každého našeho příznivce.

Vláda vede diskuze o rozpočtu. Kam byste investoval peníze, pokud byste měl tu možnost o tom rozhodovat?

Nejsem brněnský občanský aktivista Matěj Hollan, který si ví s každou otázkou rady a pokud podklady k odpovědi nezná, vymyslí si je. Proto neodpovím kam, ale kam ne. Třeba na pseudoekologické výzkumy, jakými byla studie o tom, zda osvětlené sjezdovky v Krkonoších mohou způsobovat rakovinu lišek...

Jak se jako bývalý advokát díváte na kauzu Nagyová? Její rozhovory s Petrem Nečasem, jak je zaznamenali vyšetřovatelé ve spise, ukazují, jak významný vliv na někdejšího premiéra měla. Je v pořádku, když se takovéto informace dostanou na veřejnost během soudního řízení?

Běžnému promiskuitnímu reprezentantovi české populace by se to nestalo. Neměla by čas si jakýkoliv vliv vybudovat. Ze spisu by informace unikat neměly.

Petr Nečas tvrdí, že se v souvislosti s těmito odposlechy stal obětí nemístného vpádu do soukromí. Souhlasíte s ním?

Ano, s tím souhlasím. Když už něco uniklo, potom publikovat pouze věcné informace, žádné intimní, a to ani v bulváru. 

Nečas celou kauzu považuje za politicky motivovanou. Jak to vnímáte vy?

Nevnímám to tak.

Zlepšila se podle vás ve srovnání s předchozími roky vymahatelnost práva v České republice?

Jedním z důvodů, proč již nejsem advokátem, byl fakt, že bylo a je velmi obtížné tuto práci vykonávat v zemi, kde je vymahatelnost práva prakticky nulová. Zbytečnou práci jsem dělat nechtěl, proto jsem sám o vlastní vůli z Advokátní komory v roce 2007 vystoupil. Dnes k tomu, aby se někdo výkladem právních předpisů živil nebo je i formuloval, nepotřebuje obor vystudovat. Stačí umět hrát na klarinet, být tenisovým trenérem, majitelem PR agentury nebo televizní produkční. Skuteční odborníci na právo jsou z práce vyhazováni a zase - jako tomu bylo za socialismu - musí dělat něco jiného, pokud vůbec práci dostanou. Jsem třeba v šoku z toho, jak ministr Babiš vyhodil i v zahraničí uznávaného odborníka jen za to, že beze zbytku dodržel zákon, což se nelíbilo laikům z občanských sdružení.

Jaká je podle vás současná pozice Česka? Kam tato země pod Sobotkovou vládou směřuje?

Vaše otázka mne překvapila. Tato země není pod Sobotkovou vládou a ví to celá republika, jen asi on ještě ne. Nebo se na veřejnosti tváří jako podváděný manžel a umí to opravdu dobře. Také mne velmi překvapuje, jakými lidmi se premiér obklopuje. Jeden z jeho nejbližších spolupracovníků je autorem posudku, na základě kterého byla na stát před pár lety podána žaloba o náhradu fiktivní škody ve výši 4 miliard korun a na dalšího podala naše strana trestní oznámení pro sdílení nacistických symbolů. V demokratických zemích tradičních civilizací je to nemyslitelné, aby takové osoby pro stát a premiéra pracovaly. Byl na to i prostřednictvím médií upozorněn, ale vše zvládá se svými typickými permanentními úsměvy plachého chlapce...

Bývalý advokát JUDr. Ivo Kasal se narodil před 60 lety na Moravě. Pracoval v podniku zahraničního obchodu, působil jako pedagog práva. Jeho koníčkem jsou losy a loterie, o nichž publikoval v tuzemsku i zahraničí. Po revoluci se tím začal i živit. Žije v Ústí nad Labem u silnice z Lovosic do Německa, kde mu natolik vadí tisíce kamionů pod jeho domem, že odmítá blokování dostaveb dálnic, a proto založil politickou stranu.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…