Kalousek a kníže mají problém: S miliony korun od sponzorů vzniká konkurenční partaj

23.08.2014 19:11

ROZHOVOR Praha potřebuje změnu, a zájmy developera Passera či šéfky ANO, která podepsala vázací akt StB, ji rozhodně nepřinesou. I proto založil RESTART a naší redakci popsal, co s ním plánuje. Hovoří Luděk Nezmar, letitý a dnes už bývalý člen občanských demokratů.

Kalousek a kníže mají problém: S miliony korun od sponzorů vzniká konkurenční partaj
Foto: Hans Štembera
Popisek: Praha

RESTART – koho napadlo založit nové hnutí a kdo vymyslel tento netradiční název?

Za původní myšlenkou stojím já s kolegou Permanem. K rozhodnutí zkusit realizovat pravicovou stranu, která místo politikaření pracuje pro lidi, jsme došli poté, co nám po více jak šestnácti letech členství v ODS zrušili a místní sdružení rozpustili. Vzhledem k tomu, že se politika ODS v posledních letech odkláněla od naší představy pravicové strany a TOP 09 tenduje spíše k levici, tak jsme založili vlastní pravicovou stranu. Ptáte se, proč RESTART? Protože pro nás to je restart pravicové politiky a politika v Čechách ten RESTART skutečně potřebuje. Název jsme testovali již v únoru.

Kdy prvně jste si řekl, že je na pražské scéně potřeba dalšího subjektu?

Anketa

Která strana nejvíc vybouchne v komunálních a senátních volbách? Kde bude největší zklamání ze zaostání za očekáváním?

6%
52%
1%
21%
14%
1%
4%
0%
hlasovalo: 23155 lidí
Před třemi lety, kdy jsme založili občanské sdružení na podporu svobodné společnosti a nezadlužené budoucnosti propagující neoliberální ekonomické myšlenky.

V zákulisí se povídá, že RESTART je stranou Jiřího Vávry, šéfa pražské TOPky, je to pravda?

Pravda to není, protože RESTART je stranou pravicových voličů.

RESTART podporuje také Nezávislé fórum na Praze 8, které vede Václav Musílek a pod kterým na třetím místě kandiduje také Filip Renč. Jak vás toto spojení napadlo a jsou ještě jiná hnutí, která podporujete?

Naším cílem je do politiky získat lidi, kteří mají již dostatek životních zkušeností a nevyrostli jen v parlamentních škamnech. Filip Renč je bezpochyby zkušený člověk a ve svém oboru profesionál. Ano, spolupracujeme i s dalšími občanskými spolky.

V médiích se objevila zpráva, že do kampaně RESTARTu půjde několik milionů, kdo bude stranu financovat a kolik opravdu chcete do kampaně investovat?

Do kampaně půjde tolik prostředků, kolik se nám podaří získat od sponzorů a přátel. Kromě toho využijeme i mých letitých zkušeností z oblasti PR a reklamy. Naším cílem není, aby se kampaň tvářila jako milionová a nabubřelá, naším cílem je, aby oslovila normální, inteligentní lidi, kteří na jejím základě pochopí, že nastal čas restartu a práce.

Co je cílem RESTARTu? Magistrát, nebo jednotlivé městské části, případně obojí?

Kandidátku jsme podali jak na magistrát, tak na některé městské části. Nechceme vybudovat marketingovou stranu á la VV, ale seriózní pravicovou alternativu k ODS a TOP 09 postavenou na myšlenkách Hayeka, Missese a Rothbarda.

Vy sám budete kandidovat?

Mým úkolem je nyní dovést naše hnutí k úspěchu a postavit základ pro budoucnost. Nelze sedět na více židlích.

Tudíž...

Proto jako volební manažer nekandiduji.

Na Facebooku píšete, že pro Pražany chcete metro zdarma, myslíte si, že je to opravdu reálné? Máte spočítáno, jaký by byl výpadek příjmů, a víte už, čím byste ho chtěli nahradit?

MHD zdarma v Praze je věc zcela reálná. Podle reálných čísel, zdůrazňuji reálných, to možné je. Naším cílem není populistický krok za každou cenu nabídnout MHD zdarma, ale efektivními ekonomickými opatřeními snížit náklady na provoz DP a tím případně dosáhnout výrazně nižší ceny jízdného. Jako ekonom jsem měl možnost posoudit reálnost, prohlédnout si v zahraničí již funkční MHD systémy zdarma. Náhrada výpadku jízdného se přímo nabízí vázáním na místo bydliště. Praha za každého trvale žijícího občana dostává z rozpočtu peníze. Podívejte se, kolik lidí v Praze žije a pracuje, ale trvalé bydliště zde nemá.

Na magistrátu nedávno opět zasahovala protikorupční policie, zatím však nejsou známy podrobnosti. Komu tyto kroky podle vás ublíží?

Tyto, zřejmě nezbytné, kroky ubližují de facto nám všem. Lidé kvůli neschopnosti současných politiků nemají důvěru v politiku ani v lidi, kteří město vedou. Ti policajti tam asi nebyli náhodou.

Co si myslíte o téměř bratrovražedném boji mezi lídry TOP 09 Hudečkem a Vávrou? Nepoškodí to stranu jako celek?

Nejsem členem TOP 09 a nepřísluší mi komentovat kohoutí zápasy této rádobypravicové strany. Rozhodně nemám sympatie k člověku, který jako údajně pravicový politik s konzervativními hodnotami dá záštitu mejdanu homosexuálů a pro své osobní zájmy je ochoten obětovat Prahu, protože kvůli jeho obžalobě Praha nemůže čerpat peníze na nové projekty z fondů EU.

Kdo podle vás letošní volby vyhraje a za jaký výsledek budete rádi?

Myslím, že pokud lidé navnímají serióznost a zkušenosti našeho kandidáta na primátora - Světlany Kubíkové, a my ostatní budeme schopni lidem vysvětlit náš program, tak vítězem bude RESTART a s námi normální lidé.

Můžete nám sdělit tři body vašeho programu?

Návrat k zákonnosti a pořádku - magistrát dělá nezákonná rozhodnutí a mají tam nepředstavitelný brajgl, uklidíme město - a to v každém smyslu slova, a chceme město pro spokojené obyvatele i návštěvníky. Pokud byste chtěla slyšet konkrétní věci, tak je najdete v příštích dnech na našem webu, kde každý den přibyde některé z konkrétních řešení - třeba toaletní zahrádky pro psy.

Situace v Praze je oproti zbytku země jiná. Například tím, jak slabé zde je hnutí ANO. Kromě toho se v metropoli objevilo i hnutí napojené na developera Radima Passera. Jsou tu také Patrioti, jednotlivé iniciativy městských částí a podobně. Vyzná se v tom volič?

Podívejte, volič není hlupák a k pravicovému myšlení patří přesvědčení o schopnosti člověka činit svéprávná rozhodnutí. Ať rozhodnou voliči jakkoliv, tak to rozhodnutí bude pro daný moment relevantní. Ještě k tomu hnutí ANO. Přece nečekáte, že hnutí, v jehož čele stojí člověk, jenž podepsal StBákům vázací akt, bude mít v Praze důvěru. Nebo Passer, jehož developerské choutky jsou zjevné. Opakuji, lidé nejsou hloupí.

Kdy a jak konkrétně bude vidět vaše kampaň a co bude její stěžejní náplní?

Naše kampaň bude spuštěna v první polovině září a naše myšlenky na vás budou koukat jak on-line, tak z billboardů. O zbytku se nechte překvapit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Markéta Grušáková

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

19:39 Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

Jak je to podle průzkumu se spokojeností lidí v ČR se členstvím v EU? I o tom mluví v rozhovoru euro…