Kandidát do Senátu: Už dávno měl být ÚSTR zaměřen i na islám

19.09.2016 8:57

Do Senátu kandiduji proto, abych se pokusil z této instituce udělat potřebnou instituci. Po zkušenostech, kdy jsem v roce 1989 jako člen OF odmítl kandidovat do tehdy zbytečné ČNR, mám za to, že je to lepší než nadávat „kam až to došlo“, říká Jan Osoba (Úsvit). Zásadním způsobem by také změnil volební systém do Poslanecké sněmovny a jmenování ministrů. Jasno má i v řešení uprchlické krize. Navrhuje okamžitě zavést australský osvědčený systém. Jak by se ale k islámu měla postavit česká vláda?

Kandidát do Senátu: Už dávno měl být ÚSTR zaměřen i na islám
Foto: archiv kandidáta
Popisek: Kandidát do Senátu Jan Osoba

Volební systém do Poslanecké sněmovny považujete za nevyhovující a horní komoru Parlamentu, tedy Senát, byste zrušil úplně. Namísto toho navrhujete převést 81 senátorů do Poslanecké sněmovny, a počet poměrem volených poslanců snížit na 119, případně 120. Jaký systém na přepočet hlasů byste vedle toho považoval za ideální?

Za ideální bych považoval volit 119 (120) poslanců 1 x za 4roky také většinovým způsobem. Tím by se posílila odpovědnost stranických sekretariátů ve výběru kandidátů, i odpovědnost poslanců vůči voličům. Myslet si, že 1 % členů stran jsou ti nejlepší z nejlepších, nemůže ani největší optimista. Jsem ale realista, takže poslanci by se volili jako dosud s ďHondtovým přepočtem. Hranici pro mandát bych snížil z 5 % na cca 3 %.

Není ale na druhou stranu paradox kandidovat do instituce, kterou považujete za zbytečnou?

Do Senátu kandiduji  proto, abych se pokusil z této instituce udělat potřebnou instituci. Po zkušenostech, kdy jsem v roce 1989 jako člen OF odmítl kandidovat do tehdy zbytečné ČNR, mám za to, že je to lepší než nadávat „kam až to došlo‘.

Ministry a premiéra navrhujete volit celou Poslaneckou sněmovnou z řad osvědčených odborníků s čistým štítem – bez ohledu na stranickou příslušnost. Nehrozilo by tím riziko, že pro své záměry nebudou mít dostatečnou podporu u poslanců, jako například prezidentem Zemanem jmenovaná úřednická vláda?

Riziko menšinové vlády je vždy. Nedovedu si ale představit, že vláda zvolená  poslanci by neměla podporu   poslanců. To by jim asi voliči brzy „spočítali“.

V otázce zahraniční politiky, která je nyní více než aktuální, považujete za klíčové konečně naplnit zákon 260 a zakázat organizace směřující k potlačování práv a svobod občanů. Proč podle vás není vůle toto opatření do praxe prosadit?

Politici neznají Korán ani šaríju, které jakékoli „přizpůsobování‘ muslimům zakazují.  –  Už dávno měl být Ústav pro studium totalitních režimů zaměřen i na islám.  Pokud už se politici nebojí pomsty islámu a terorizmu u nás.

Pokud by byl u nás islám zakázán, jak navrhujete, co by to znamenalo pro věřící muslimy, kteří jsou občany ČR?

Znamenalo by to zákaz symbolů navenek (oblek apod.), zákaz mešit a kázání k rozvratu křesťanské civilizace.

Nyní se blíží chladnější měsíce, a lze čekat, že se uprchlíci na moře ve větší míře vydají znovu až na jaře. Co se musí stát, změnit, aby byla Evropa na jejich příliv připravena?  

Nelze se připravit na 500 milionů uprchlíků. Takže je nutno okamžitě zavést australský osvědčený systém.

Proč jste se rozhodl kandidovat zrovna za stranu Úsvit-NK? Čím vás strana oslovila a proč by ji podle vás měli volit občané?

Program strany je – až na  držení střelných zbraní – totožný s mými představami.

Krédem Úsvitu na celostátní, krajské i komunální úrovni je: Hrdá, bezpečná a prosperující země. V jakém ohledu podle vás nejvíce zaostáváme a máte jasno v tom, jak to změnit?

Hrdí můžeme být, zabráníme-li terorismu a rozkrádání.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česko jako přívěšek, F-35 jako výpalné. USA jsou připraveny chránit jen některý vzdušný prostor. Rozborka profesora Krejčího

4:44 Česko jako přívěšek, F-35 jako výpalné. USA jsou připraveny chránit jen některý vzdušný prostor. Rozborka profesora Krejčího

„Nelze pochybovat o tom, že když se ve Washingtonu rozhodnou rozmístit v Česku či Polsku jaderné nál…