Kandidát na šéfa SPOZ: Petice proti Zemanovi? Potrefená husa nejvíc kejhá

14.03.2013 21:15

ROZHOVOR Zdeněk Štengl by měl nahradit Vratislava Mynáře ve funkci předsedy Strany práv občanů – Zemanovců. V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz se rozhovořil o svém vztahu k Miloši Zemanovi a o cílech, jaké bude ve straně prosazovat. Také zavzpomínal na kampaň, která předcházela prezidentským volbám.

Kandidát na šéfa SPOZ: Petice proti Zemanovi? Potrefená husa nejvíc kejhá
Foto: spoz.cz
Popisek: Předseda SPOZ Zdeněk Štengl

Nejdříve k tomu nejaktuálnějšímu. Co vás napadlo, když jste viděl tu poslední petici "kulturních činitelů" proti výrokům Miloše Zemana?

Miloš Zeman vyjádřil svůj postoj a reakce těchto osobností zatím trochu vypadá, že by ony chtěly omezovat svobodu projevu. On je svobodný člověk ve svobodné zemi, tak si může určité věci říct, ale určitě by je neřekl jen tak, nepodloženě. Neříkám, že všechna média jsou stejná, on to sám řekl, že některá jsou korektní a některá méně. Podívejme se na ta, která jsou vlastněna zahraničními subjekty. Ta nám tedy pohodlí nedopřávají. Miloš Zeman si za svou éru a zejména v posledních letech s médii užil své a někdy ty věci byly až pod úroveň morálky. Kdyby ty vztahy byly korektní ze strany médií, tak by určitě toto nezmiňoval.

Prezident v projevu vlastně nezmínil žádné médium ani žádné novináře přímo. Přesto se záhy některá ozvala...

Jak se říká, potrefená husa nejvíc kejhá. Oni vědí, že nebudou mít na růžích ustláno. Přitom se sami prozrazují. Miloš Zeman nikoho neoznačil, ale oni se hned projevují. To znamená, že to o sobě vědí, to je dobře. Ale je to od nich hodně slabé.

Když se vrátíme ke kampani, jak jste prožíval ty útoky a narážky ve smyslu, že každý aspoň trošku chytrý člověk "volí Karla", protože "Zeman je přece špína" a podobně?

Samozřejmě mě to nenechávalo chladným. Zajímali mě ale mladí, protože to je naše budoucnost. Obešel jsem několik škol, kde ani nevěděli, že jsem stoupenec Miloše Zemana. Chtěl jsem zjistit jejich motivy, a tak jsem jim položil otázku. Například: je to mládež. A jeden z těchto kandidátů míní, že školné by se mělo platit. Zato druhý je proti školnému. A ten jeden je Karel Schwarzenberg. Ta mládež mi odpověděla: Nám je to jedno, za nás to platí rodiče. Když už jsem tedy neslyšel argumenty, něco konstruktivního, abychom se posunuli, tak jsem se zeptal: A co vám vadí na Miloši Zemanovi? A oni mi řekli, že je starý. Přitom Schwarzenberg je mnohem starší. Bylo zřejmé, že je to argumentačně prázdné, že je to bohužel jenom propaganda.

Tvrdšího rázu už ovšem byly prohlášení lidí jako Menzel nebo Hřebejk... slova o nevolnících a rudých a hnědých prasatech. Co by si z této zkušenosti lidé měli odnést?

V prvním momentě, když někdo mluvil o těch prasatech, tak to možná ani nebylo na omluvu, ale hned to s ním vyřešit na místě. Já ale tyhle věci beru jako nedílnou součást naší kultury. Neházím umělce do jednoho pytle a spousty si vážím, ale ta reakce byla neadekvátní. A myslím, že občané to vnímali. Překvapila mě reakce pana Svěráka. Já si ho vážím a vážit asi budu, to je umělec par excellence, ale když jsem seděl v ČT a viděl, že měl pan Svěrák pokládat otázku panu Zemanovi, tak to pro něj nebylo vůbec jednoduché.

Teď už k budoucnosti. Jak vidíte možnou povolební spolupráci se sociálními demokraty?

Můžu si to dovolit hodnotit na úrovni krajské, protože já jsem předsedou krajské organizace Pardubického kraje a my jsme před krajskými volbami měli s ČSSD určité dohody. Bylo to na podání ruky. Pan hejtman Netolický deklaroval věci, které bychom spolu mohli tvořit. A do slova a do písmene všechny ty věci se naplnily. Musím říct, že do současné doby to funguje. Já říkám: je to jenom o lidech a o komunikaci.

Dá se ale asi očekávat značná třenice s Jiřím Dienstbierem. Jakkoliv je ta situace složitá i u dalších lidí…

Když to převedeme na úroveň, kdy by SPOZ přesáhla pětiprocentní hranici v parlamentních volbách, tak je také potřeba vyjednávat. A je potřeba vyjednávat s těmi, se kterými si máte nejblíže. S ČSSD určitě, protože jejím zakladatelem byl v podstatě Miloš Zeman, Valtr Komárek a tito lidé. Jestli bychom se ale měli potkat, tak se budeme muset potkat i osobnostně. Kdyby byly v ČSSD podobné osobnosti, jako je pan hejtman, tak to není problém si sednout a zapomenout na některé věci. Ale jestli to bude pan Dienstbier, tak jak, když dneska jakoby říká, že jsme pro něj póvl? Je to stejné i s Lubomírem Zaorálkem. S těmi bych asi komunikovat ne že nechtěl, ale neuměl.

Jak Jiřího Dienstbiera vnímáte jako politika ČSSD?

Já pana Dientbiera nechci hodnotit, nemám na to právo, je v politice zkušenější, ale tyhle výroky, že SPOZ je na jednorázové použití a že zanikne… Jeden můj kolega říká: A co má jako říct, co mu zbývá? Znám mnoho významných sociálních demokratů, kteří se od jeho výroků distancují. Ale možná je v každé straně nějaká osoba, která je tvrdší a vysílá věci, aby to pak druhý uhlazoval. Neumím se v tom člověku vůbec vyznat a nevím, jestli je to sociální demokrat.

Jste už rozhodnut, že budete kandidovat na předsedu SPOZ?

Pardubice v parlamentních volbách měly tuším 5,31 procenta, v krajských a komunálních volbách uspěly. A Miloš Zeman při svém hodnocení bere jako kritérium výsledky, jakých bylo dosaženo. Nicméně postupně vykrystalizovalo, že na předsedu byl zvolen Vratislav Mynář, za což jsem rád, protože máme nejen stranické, ale i přátelské vztahy. Postupně jsem se seznámil i s Martinem Nejedlým. V momentě, kdy Miloš Zeman nastoupil na Hrad, bylo zjevné, že by bylo vhodné udělat servis i Miloši Zemanovi. A teď je otázka, kdo. Zeman si svoje kolegy vybral a hovořil i se mnou, abych se stal předsedou strany. Teď už je to můj boj. Tohle je asi ta největší výzva v mém životě. Jsem si vědom obrovské zodpovědnosti za to, co se může dít.

Jak byste si představoval vývoj SPOZ v budoucích letech? Například směrem k parlamentním volbám, uvažujete, jaká témata otevřete?

Pokud bych byl zvolen, chtěl bych pokračovat a navázat na práci mých předchůdců. Čestný předseda Miloš Zeman dal straně program a stranu přivedl až do současné doby. Taky bych chtěl navázat na skvělou práci Vratislava Mynáře, současného předsedy. Ti tomu dali základ, ti tomu věnovali volný čas. Do budoucna musíme budovat hlavně síť místních organizací, protože tam, kde existují, byť je to v počtu pět až deset členů, tam je zpravidla dosaženo lepších výsledků. Pak to bude vygenerování osobností před volbami. Chtěli bychom oslovit úspěšné starosty a primátory. Další věc, kterou musíme dělat, je aktualizovat program. Základním cílem SPOZ v oblasti politické je přímá demokracie a druhým ekonomickým pilířem jsou investice, nikoli spotřeba. Já chodím mezi těmi lidmi a vím, že přirozeně touží po práci, chtějí zabezpečit rodinu, ale kdo je zaměstná? Zaměstná je podnikatel, který bude mít pobídky.

Podle vašich slov nejste s ČSSD nepřáteli, ale soupeři. Proč by občané měli dát přednost vám před ČSSD?

My nerozdáváme třinácté důchody, my chceme nabídnout reálné řešení. My bychom ty peníze vzali na výstavbu například hospiců, protože tím bychom tyto peníze skutečně poskytli seniorům, dokonce bychom vytvořili nová pracovní místa. Ale ať už je to v oblasti podpory investic, co se týče dalšího reálného vymezení, tak většinou míváme téma boje proti korupci. My chceme zákon o prokázání původu příjmů a majetku včetně zajištění nelegálního nabytého majetku. ČSSD chce majetek zdanit. A zbytek si vezme člověk, který ho nelegálně nabyl, zpátky do kapsy, s čímž nemůžu souhlasit. My rozhodně nebudeme nabízet laciná řešení.

Začali jsme prezidentskou volbou a kampaní, tak skončíme samotným prezidentem. Vzpomenete si, kdy jste Miloše Zemana poprvé potkal?

Díky tomu, že jsem studoval nějaké knihy Miloše Zemana a byl pro mě vzorem, tak jsem se snažil vyhledat sdružení, které by kolem něj bylo. V roce 2008 jsem objevil Sdružení přátel Miloše Zemana, tam jsem se přihlásil a později jsem byl koordinátor pro Pardubický kraj, takže jsme se s Milošem Zemanem poznali. Později díky výsledkům Pardubického kraje a díky občanům, kteří nás volili, jsme se posunuli někam mezi tři, čtyři nejlepší kraje. Jak jsem řekl, Miloš Zeman hodnotí krajské předsedy a politiky podle jejich výsledků, takže potom to přešlo v určité přátelství s Milošem Zemanem.

V rámci těchto pěti let na Hradě, očekáváte, že se prezidentu Zemanovi povede naplnit jeho hlavní priority?

Věřím, že svoje slova naplní. Co se týče návštěv Parlamentu, tak to se těším. Protože Miloš Zeman zmínil, že nechce právo veta tolik uplatňovat, spíš chce tomu předcházet preventivně. Dovedu si dobře představit, že někdo přiběhne k pultíku a bude tam něco vypravovat, co bude mimo mísu. A Miloš Zeman předstoupí a bude na to reagovat, a že ten člověk už podruhé nepředstoupí. Za nejdůležitější pokládám, že to je skromný člověk, který v životě nic neukradl a lidi to o něm vědí. Chce se podílet na politice, chce navštěvovat naše kraje, naše občany. Bude to opravdu prezident pro občany ČR.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…