Kníže prý z této věci radost moc nemá. Stranický kolega, který chválí Zemana, promluvil o plnění kapes v TOP 09

18.06.2014 4:42

ROZHOVOR Pražský zastupitel a člen krajského výboru TOP 09 Petr Trombík říká, že blackout je pro Prahu velkou hrozbou. Prezidenta Miloše Zemana obdivuje za jeho postoj k islámu. Zmínil i negativní věci, které se ději v pražské TOP 09.

Kníže prý z této věci radost moc nemá. Stranický kolega, který chválí Zemana, promluvil o plnění kapes v TOP 09
Foto: Hans Štembera
Popisek: 3. celostátní sněm TOP 09. Na pořadu byla volba předsednictva. Předsedou zůstal Karel Schwarzenberg a 1. místopředsedou Miroslav Kalousek

Primátor Hudeček vás označuje za svého bezpečnostního poradce. Generál Šándor se o vás zmiňuje v souvislosti s bezpečnostní problematikou Prahy. Co nám k této problematice můžete říct?

Jednak je to můj volební program, se kterým jsem šel do předchozích voleb, jednak k tomu snad mám jakési předpoklady. Pracoval jsem na Ministerstvu vnitra jako vedoucí oddělení krizového plánování. Měl jsem možnost ledacos se naučit od svých zkušených podřízených a pak jsem rovněž absolvoval postgraduální studium krizového řízení akademie v Monterey.

Ale jak jste prosadil tuto problematiku, aby tomu vedení Prahy věnovalo pozornost?

Šel jsem už za předchozím primátorem, docentem Svobodou, a když jsme ho společně s generálem Šándorem seznámili s bezpečnostními hrozbami pro Prahu, souhlasil s testováním energetické bezpečnosti, které pak bylo realizováno až za primátora Hudečka jako cvičení Blackout. Bohužel, permanentní politické turbulence na magistrátu velmi komplikovaly jakákoliv bezpečnostní opatření. To se ovšem projevilo při povodních v loňském roce, kdy bylo nově zvolené vedení Prahy postaveno před úkol, jak krizi řešit s odborem bezpečnosti, který byl v naprostém rozkladu. Primátor a jeho náměstek se pak nutně museli jevit nejen odborné veřejnosti jako Pat a Mat. Ještě že přestalo pršet.

Primátor odpovídá ze zákona za bezpečnost Pražanů a Prahy jakožto hlavního města. Jak se s touto odpovědnosti vyrovnává?

Musím přiznat, že opatření, která přijal primátor Hudeček, například jmenování nového akceschopného ředitele odboru, vedou k nápravě, to znamená, že se věnuje pozornost analýze rizik a tomu, jak je minimalizovat. Proto jsme uspořádali cvičení Blackout – a primátor ho plně zaštítil a účastnil se, které prokázalo naprosto nedostatečné zajištění Prahy před kolapsem sítě. Co by znamenal výpadek proudu na několik dní, což je velmi reálná možnost, je pro většinu našich spoluobčanů do všech důsledku nepředstavitelné. Ale ať se nad tím laskavě zamyslí. Bez elektřiny nemá naše společnost šanci na delší přežití. Cvičení prokázalo, že bez řešení, kterým je krizový ostrovní provoz, nastane po několika dnech kolaps Prahy. Přitom je toto řešení ve světě zcela běžné.

V Německu mají energetici heslo: „I kdyby bylo celé Německo po tmě, Berlín musí svítit." A to ani nemluvím o dodávkách vody a tepla, které by pochopitelně byly rovněž ohroženy, respektive přerušeny. Pro Pražany je však stále nejdůležitější – jak se to projeví zřejmě ve volebních programech – zda bude v Praze stát na Letné blob, nebo ne. Přitom je mi zřejmé, že ministr financi Babiš neuvolní prostředky na energetickou bezpečnost Prahy i na světovou architektonickou atrakci současně. Musím však upozornit, že sice primátor Hudeček dělá co může, ale Praha je hlavní město a je i na vládě, která v Praze sídlí, aby mu byla nápomocná. Nejen Mariánské náměstí, ale i Strakovka nese svou odpovědnost, opisně řečeno.

To jsou hlavní hrozby pro Prahu a Pražany?

Náš svět je plný rizik a taková aglomerace, jakou je Praha, to je opravdu nebezpečné místo k žití. Většinou si to naštěstí neuvědomujeme, dokud k různým neštěstím opravdu nedojde. Pak to řešíme. Po povodních se nakoupí protipovodňové stěny za několik miliard. Ale položme si otázku: Budeme čekat na kolaps energetické sítě? Vždyť by to byla daleko větší pohroma! Před velkou vodou můžete utéct. Před výpadkem dodávek proudu, například při minus 20 stupních, na panelákových sídlištích, na několik dní… Nepředstavitelné. A přitom se tyhle věci ve světě dějí.

A co další hrozby a rizika?

Doufám, že se nám podaří v září otevřít tunel Blanka. Ale současně se obávám, zda Blanka bude dostatečně bezpečná pro provoz. Vždyť tunely jsou ve světě „oblíbenou destinaci“ pro hromadná úmrtí. A několikakilometrová Blanka… Musíme udělat vše, abychom učinili provoz naprosto bezpečný, bez rizik.

Budeme nuceni proto před převzetím tuto „stavbu století“ testovat. A při komplikacích, které stavbu provázely, se nedomnívám, že to bude bez problémů. Jde zde nejen o to, zda všechny práce byly provedeny a řádně zdokumentovány, ale rovněž zabezpečit tunel před takovými vymoženostmi moderní doby, jako jsou útoky hackerů nebo nedej bože kyberteror. Bezpečný provoz Blanky je pochopitelně naprosto odkázán na IT.

A co hrozba terorismu, před kterou varuje generál Šándor?

Obdivuji pana prezidenta za jeho odvážný postoj k ideovému podhoubí současného terorismu. Je v tomto směru – a to v době totální politické korektnosti – v Evropě výjimkou a já s ním naprosto souhlasím. Nicméně s ohledem na takzvanou sensitivitu vyznavačů příslušného náboženství, které je tímto podhoubím, musíme počítat s jejich reakcí a ta se dříve nebo později dostaví. A vím dobře, že v tomto směru jsme před touto hrozbou, poněkud eufemisticky řečeno, nechránění.

Jedná věc je vyvěšovat tibetské vlajky, což je pro naše ušlechtilé spoluobčany naprosto bezpečné, jistě, kromě dopadu na zaměstnanost vzhledem k obchodním vztahům s Čínou, druhá věc je pojmenovávat pravdivě smrtelně jedovatého hada a dráždit ho přitom bosou nohou. Jak jsem se už zmínil, vedení tohoto státu, ať už ho vidíme ve Strakovce nebo na Hradě, spoluodpovídají za bezpečnost Prahy a Pražanů. Ostatně to, co vyplývá z analýzy rizik a co je nutné řešit v zajmu této bezpečnosti, to je něco, co vede napříč stranickým spektrem, jak se říká.

Jste zastupitel, budete kandidovat za TOP 09 i v příštím volebním období?

Snažil jsem se plnit svůj volební program. Ale po čtyřletém působení v pražském zastupitelstvu jsem dospěl k hořkému poznání, že to není hlavní předpoklad pro umístění se na volitelném místě kandidátky.

A co je podle vás tím hlavním předpokladem?

Brutální odpověď by zněla: Nikoliv plnění programu, ale plnění kapes je tím předpokladem. Nebo použit fintu k politickému šplhu a označit se za blízkou příbuznou volební ikony. Je to možná příliš přehnané. Ale ubezpečuji vás, že v pražské politice není nic dost přehnané. Nicméně kandidátka se teprve se sestavuje. Pokud se však prosadí lidé, kteří byli například exponenty Rittiga v dopravním podniku nebo běhali za Janouškem a stěžovali si mu, že nemají peníze a podobně, tak i když jich není mnoho, jejich přítomnost na volitelných místech by mi znemožnila kandidovat za TOP 09.

A vy o nich víte?

Ale jistě! A nejen já. Ostatně dva mi to na sebe navzájem žalovali. A o té „švagrové“ naší bývalé volební ikony se raději nebudu šířit.

Ale to není mnoho na tolik příležitostí, které se bezskrupulózním jedincům ve veřejné správě nabízejí, ne?

Co je mnoho? Je to jako s tím sudem vína a kapkou dehtu. A bohužel musím konstatovat, že v tomhle sudu už je pár hrnků dehtu. Bodejť by nebylo, pokušení jsou velká. Jde o to se od nich – ne od těch pokušení, ta tu budou vždy, ale od těch, co jim podlehli – včas osvobodit a nepodlehnout jim, jak se stalo našim předchůdcům na Mariánském náměstí. TOP 09 má při sestavování kandidátky do zastupitelstva hlavního města Prahy příležitost se očistit.

Co na situaci v pražské TOP 09 říká předseda Schwarzenberg?

Nevím, co na to říká, ale mám dojem, že z boje o sestavování pražské kandidátky TOP 09 moc radosti nemá. Nicméně nejsem jeho mluvčí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…