Kvízomaty jsou naprosté zlo a je třeba je likvidovat, řekl nám lidovecký místopředseda

08.09.2015 9:52

ROZHOVOR Nápad s odlišnými daňovými sazbami přišel z ministerstva financí. Musíme ztížit přístup k internetovému hraní. Kvízomaty jsou naprosté zlo a je třeba je likvidovat, říká pro naši redakci Jan Bartošek, lidovecký místopředseda.

Kvízomaty jsou naprosté zlo a je třeba je likvidovat, řekl nám lidovecký místopředseda
Foto: Hans Štembera
Popisek: Místopředseda sněmovny Jan Bartošek

V koaliční smlouvě jste se zavázali, že nově zdaníte hazard. Rozpočtový výbor sněmovny sice minulý týden nepřijal k novele loterního zákona žádné usnesení, nicméně proč koalice usiluje o rozdílné zdanění hazardu? Především provozovatelé klasických automatů tím mají být postiženi.

Chceme rozlišovat podle míry společenské nebezpečnosti – to znamená, jaká sociální patologie hazard provází. Z tohoto důvodu jsme chtěli, aby vládní návrh obsahoval tuto daňovou diferenciaci. Ale v této souvislosti nerozumím vyjádření pana Babiše, „že to si tam ti velcí kluci prolobovali.“ Protože v tom případě, když to budu interpretovat zase já, tak si to primárně prolobovali u něj na Ministerstvu financí. Neboť to byl on, kdo přišel nejdříve s těmi odlišnými sazbami.

Z jakých tvrdých dat vycházíte, když soudíte, že ty takzvané hrací bedny jsou více nebezpečné než kurzové sázky či hraní na internetu v naprostém soukromí a neomezeně?

Ve své práci vycházím z dat, která jsou relevantní. Vycházím ze šetření Národního monitorovacího střediska pro závislosti. Sleduji to několik let a ten závěr je jednoznačný. Z těch zpráv jde vydedukovat i třeba to, že konkrétně ty bedny začínají v současné době zanikat. Nahrazuje je internetové hraní. To je další oblast, kterou bude potřeba  zdanit  z mého pohledu vyšší sazbou, a zabránit nebo ztížit přístup k tomu internetovému hraní.

Na konferenci Hazardování s hazardem, která se uskutečnila minulý týden v Litomyšli, zaznělo, že u nás máme osmdesát až sto tisíc patologických hráčů, kteří na tom jsou závislí. Když to přeženu, pak patologickým hráčem je i fanatický hráč sportky…

No, to s vámi absolutně nesouhlasím. Jistě mi dáte za pravdu, že sportka nebo stírací los má jinou míru nebezpečnosti než blikající bedna v temném koutu hospody. Když si každý týden dáte sportku, jste s partnerem, staráte se o výchovu dětí a plníte si své povinnosti, tak to je něco jiného, než když celou výplatu hodíte do bedny, zadlužíte rodinu a naženete ji do exekuce.  

Kde berete jistotu, že i fanatický hráč na internetu v pohodlíčku domova nepřivede svou rodinu do exekuce a rozpadu?

Ale naopak. Já vám dávám za pravdu, protože online hraní a online sázky jsou stejně nebezpečné. Dokud tam nebude ten regulativní prvek. Formou hráčské karty. Dnes je online hraní přístupné 24 hodin denně, sedm dnů v týdnu – pro všechny bez kontroly. Já si naopak uvědomuji ještě větší nebezpečí u tohoto, neboť ta dostupnost je mnohem větší. Nemusí se nikam chodit do hospody. Ať i toto zdaníme tou nejvyšší sazbou. To já jednoznačně zastávám. Proto potřebujeme nový loterijní zákon.  Zejména již mnou zmíněná hráčská karta bude znamenat identifikaci hráče a bude to dobrý monitoring veškerých finančních toků i z hlediska zdanění. Jinými slovy: dobrý nástroj proti praní špinavých peněz, což je prioritou České republiky. 

Ing. Jan Bartošek

  • KDU-ČSL
  • Místopředseda KDU-ČSL
  • místopředseda PS PČR

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Josef Petrů

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…