Ležel mu „na stole“. Profesor Pafko vzpomíná na Václava Havla

05.10.2016 10:17

OSMDESÁTINY VÁCLAVA HAVLA Uznávaný chirurg profesor Pavel Pafko zachránil život bývalému prezidentovi Václavu Havlovi, když mu úspěšně odstranil zhoubný nádor plic. Chirurg, který odoperoval přes třináct tisíc pacientů, vzpomíná na toho nejvýznamnějšího z nich jako na slušného člověka, který nechtěl žádná privilegia a který i v kritické situaci dokázal poděkovat. „On v době, když nemohl mluvit, protože měl vývod z průdušnice, vzal papír a napsal na něj – děkuji. Tak zůstává v mé paměti,“ prohlásil emeritní přednosta III. Chirurgické kliniky pražské Fakultní nemocnice Motol.

Ležel mu „na stole“. Profesor Pafko vzpomíná na Václava Havla
Foto: wikipedia.org
Popisek: prof. Pavel Pafko

Jak vzpomínáte na Václava Havla jako vašeho pacienta?

Prostě byl to velmi slušný člověk, který uměl poděkovat – na rozdíl od mnoha jiných vysoce postavených lidí – a tak zůstává v mé paměti. On v době, když nemohl mluvit, protože měl vývod z průdušnice, vzal papír a napsal na něj – děkuji. Nemohl to říci, tak to napsal na papír. A byla to pro něj jistě kritická situace. Na to nezapomenu. Bohužel ten papír nemám. Ale musím říci, že v době, když byl tady v nemocnici, neměl jsem pocit, že v posteli leží prezident. Ležel tady Václav Havel. A to je to podstatné. Kolem běhalo tisíc lidí, ale on se choval jako normální člověk, nechtěl žádná privilegia.

A je to pro lékaře svazující, když ví, že operuje prezidenta a že jeho život je v jeho rukách?

Děláte svou práci. Mně to došlo až potom, jak by se asi veřejnost chovala, kdyby to pacient nepřežil. Operace, kterou jsme dělali, měla dvouprocentní úmrtnost, tedy jedna k padesáti. Je to jako ve sportu, když se vám daří, všichni tleskají, když prohrajete, tak by vás zadupali. To je riziko podnikání. Musíte mít svoje svědomí čisté, že jste udělali všechno, co jste mohli. Ale v biologii jsou mnohé věci nezávislé na vašem chování, může to dopadnout špatně, přestože jste udělali všechno, co jste mohli.

Měl Václav Havel jako nejvyšší ústavní činitel naší republiky v nemocnici nějakou zvláštní péči?

Včera jste nebyl prezidentem, dneska jste a zítra zase nebudete. Ošetřovat pacienta podle toho, jak je bohatý nebo jakou má funkci, je nemorální. To je celé, k tomu se nedá nic dalšího říci. A z odborného pohledu – standardní postup mívá standardní výsledky, nestandardní postup mívá nestandardní výsledky. To jsem říkal všem svým kolegům: postupujte standardně, pak můžete očekávat standardní výsledek. To je prosté. 

My „obyčejní“ pacienti slyšíme rádi, že přistupujete ke každému, kdo potřebuje vaši pomoc, stejně, ať je chudý, nebo bohatý, významný, nebo neznámý. Ale obávám se, že stejně jako vy neuvažují všichni lékaři nebo šéfové nemocnic.

Ale má to tak být.

Mělo vliv, že jste úspěšně operoval prezidenta, na zájem o vás jako lékaře? Chtěli nemocní pacienti přímo vás?

Samozřejmě, jak se stanete známým, má to dopady.

Ovlivnila vaše osobní zkušenost s pacientem Václavem Havlem váš názor na prezidenta Václava Havla?

Když jsem jel v devadesátých letech poprvé do Spojených států a viděl jsem tam v knihkupectví jeho knížku, přemýšlel jsem o tom, že jsme takový malý národ, a uvědomil jsem si, že Václav Havel udělal pro tuto zemi daleko víc za hranicemi než tady. Uměl v cizině Česko pozitivně zviditelnit a to se podařilo málo politikům. Po válce určitě žádnému dalšímu.

V čem vidíte příčinu, že v zahraničí si našeho bývalého prezidenta váží víc než doma?

Protože on mezi světovými politiky měl čistou až velmi čistou minulost. Neměnil své názory, dokonce kvůli nim seděl ve vězení. Myslím, že světoví politici si ho vážili, protože politiků s takovou minulostí, jakou měl on, mnoho není.

A proč si to mnozí nedokáží uvědomit i v České republice? Nebo doma dělal nějaké chyby?

Chyby dělá každý, nepochybně i pan prezident Havel. Ale to přece nesnižuje velikost člověka, když se občas mýlí. Rozhodující je, že majorita jeho konání je pro národ pozitivní. Vzpomněl jsem si, jak současný prezident Miloš Zeman pořád zápasí s tím Peroutkou. Já už jsem uvažoval, že bych mu napsal pár vět, že je dobré říci, že jsem se zmýlil. Tak to v životě prostě chodí. Neexistuje neomylný člověk.

Není to právě to, čím se Václav Havel liší od svých nástupců? Že oni na rozdíl od něj nikdy nepochybovali sami o sobě, o svých činech, nedokázali přiznat chybu?

Velikost člověka je podle mne v tom, že uzná, že se zmýlil. Václava Havla bych v žádném případě s prezidentem Milošem Zemanem nesrovnával. Je nedůstojné kydat na současného prezidenta, nevidím to jako správné. Jemu nerozumím, vůbec nechápu, proč mluví, jak mluví. Jinak si o něm myslím, že je to mezi politiky vzdělaný člověk, sečtělý, ale některým jeho myšlenkám a činům prostě nerozumím. Nevím, proč je dělá.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česko jako přívěšek, F-35 jako výpalné. USA jsou připraveny chránit jen některý vzdušný prostor. Rozborka profesora Krejčího

4:44 Česko jako přívěšek, F-35 jako výpalné. USA jsou připraveny chránit jen některý vzdušný prostor. Rozborka profesora Krejčího

„Nelze pochybovat o tom, že když se ve Washingtonu rozhodnou rozmístit v Česku či Polsku jaderné nál…