Lidé jsou naštvaní a mají strach. Espéďák z „vyloučeného“ kraje má vzkaz pro Fialu

08.06.2023 21:50 | Rozhovor

Pavel Motešický, zastupitel SPD v Karlovarském kraji, pozoruje mezi lidmi naštvání a strach. Hlavní příčinou je jednoznačně chování této vlády, která v nich depresi jen prohlubuje.

Lidé jsou naštvaní a mají strach. Espéďák z „vyloučeného“ kraje má vzkaz pro Fialu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hnutí SPD představilo kandidáty i program pro nadcházející senátní volby

SPD znamená „Svoboda a přímá demokracie“. Je podle vás v komunální politice dostatek prostoru pro „přímou demokracii“, tedy že lidé mohou dát účinně najevo svůj postoj i během volebního období?

Právě v komunální politice jsou referenda využívána a lidé se tak mohou zapojit do politického dění, což nemají možnost na celostátní úrovni. Totéž se SPD snaží prosadit na celostátní úrovni, tak aby lidé mohli v důležitých otázkách rozhodovat sami. V současné době vidím jako jedno z takových témat, kdy bychom rozhodnutí měli nechat na občanech našeho státu, právě podpis obranné smlouvy o spolupráci mezi USA a ČR. Žádná z vládních stran takovou smlouvu ve svém programu neměla a lidé se nemohli rozhodnout, zda s takto závažnou věcí souhlasí.

Jak se vám se značkou SPD v zádech daří v komunální politice prosazovat vaše návrhy, případně nějak systematičtěji spolupracovat s ostatními stranami a hnutími? Třeba na parlamentní úrovni je to, jak známo, trochu problém…

V rámci působení v zastupitelstvu Karlovarského kraje jsme sice v opozici, ale v rámci hlasování o projednávaných bodech se neřídíme názorem, že musíme být za každou cenu v opozici, ale hlasujeme podle toho, co je dobré pro lidi a náš kraj.

Jak se na vaše politické působení v dresu SPD dívá vaše okolí, třeba sousedé, obyčejní lidé? Zažíváte, že vám vyčítají, že sedíte v zastupitelstvu za „ty extremisty“?

Nesetkal jsem se vysloveně se slovními útoky vůči mé osobě z důvodu, že jsem v zastupitelstvu za „ty extremisty“. Nikdo v mém okolí nikdy nepoužil slovo extremista ve spojení s SPD. Ti, kdo toto spojení používají, jsou jen novináři a vládní koalice v Poslanecké sněmovně. Když probíráme současnou politiku, lidé mi hodně dávají za pravdu, ale také oponují, vyslovují svůj názor.

Karlovarský kraj je občas považován za jeden ze tří „vyloučených“ krajů s velkými sociálními problémy. Proč tomu podle vás tak je?

Každý kraj se potýká s problémy. U nás bych viděl oblast školství, zdravotnictví a v současnosti uzavírání pošt. V oblasti školství je nutné propojit školství s praxí a se zaměstnavateli. Zavádění praktických předmětů nebo stáží v průmyslu a v podnicích pro studenty. Rovněž jako jediný kraj, nemáme vysokou školu.

V oblasti zdravotnictví je nutné řešit nedostatek lékařů a zubařů. Tuto otázku je snaha řešit formou náborových příspěvků už po čas studia. Zde vidím jednu z cest, jak přilákat do Karlovarského kraje doktory.

Pokud se jedná o uzavírání pošt, tak to je v současnosti aktuální problém, který lidi v kraji tíží. Česká pošta je nenahraditelnou veřejnou službou. Proto odmítáme rušení jakýchkoli poboček České pošty.

Co je podle vás nejpalčivějším problémem kraje a jaké řešení má pro něj SPD?

Jsme nejmenší kraj, co do počtu obyvatel. Mezi hlavní problémy patří nejnižší mzdy, nejnižší důchody, nízká vzdělanost. Vláda ČR se rozhodla, že bude zasedat také v krajích s cílem získat informace o problémech jednotlivých krajů. Ale pokud nebude reagovat na zjištěné problémy, tak výsledek bude nula. Náš kraj se potýká s vylidňováním. Lidi odcházejí za studiem do jiných krajů. A důsledek – už se nevracejí. Rovněž i kvůli tomu, že v našem kraji nenajdou dobře placenou práci, nebo práci na základě své kvalifikace.

A řešení z pohledu SPD? Jak už jsem jednou řekl, tím je zřízení a udržitelnost škol vyšších stupňů, spojení teorie s praxi a rovněž taky dopravní dostupnost středních škol, která není nejlepší. Právě i dopravní dostupnost může být jedním z faktorů pro rozhodování žáka, jakou školu si vybere, a kde.

Jeden z politologů nedávno řekl, že „naštvanost veřejnosti překročila kritickou hranici“. Máte ten dojem také?

Ano, lidi jsou naštvaní – a zároveň mají strach. Jsou naštvaní, jak to vláda té pětikoalice vede. Horší je ale strach – strach o svoji budoucnost, o budoucnost svých dětí; strach, aby nepřišli o práci; strach, zda budou do budoucna schopní splácet půjčky, např. na bydlení. Kombinace strachu a naštvanosti vede mnohé k depresím, k tomu, že s tím nemohou v této době nic udělat.

Co lidi za současné vlády trápí nejvíce?

Myslím si, že lidé nejvíc řeší zdražování – energií, potravin, služeb. Lidé pečlivě zvažují, za co peníze utratí, snižují výdaje za potraviny, sport, kulturu. A ke všemu to zhoršuje přístup vlády k řízení státu, kdy se věci řeší nesystémově, nelogicky a proti zájmům a potřebám občanů. Vláda svými rozhodnutími posiluje v lidech nejistotu a strach.

Jak se tváříte na to, když někteří říkají, že SPD chudoby a problémů lidí zneužívá?

Nic takového od lidí neslyším. Lidé v Karlovarském kraji mají historicky nejnižší finanční ohodnocení za svou práci, řadu vyloučených lokalit, a tak si problém chudoby dobře uvědomují.

Na kterého z ministrů aktuálně slyšíte od lidí nejvíce stížností? A co jim na něm vadí?

Podle mě jsou lidi nejvíc naštvaní na premiéra Fialu. Když čtu komentáře na sociálních sítích, označují ho za „ukrajinského premiéra“. Tím dávají jasně najevo, o koho se premiér stará a o blaho kterých lidí mu jde.

Jedním z hlavních bodů programu SPD je usilování o vystoupení z EU a z NATO. Jak se na tento nápad dívají vaši voliči ve městě?

Musím vás poopravit – jsme pro referendum o vystoupení z EU, tak aby si rozhodli sami lidé, zda chtějí v EU setrvat, či ne. Ač se nacházíme v pohraničí a řada lidí nachází práci za hranicemi v Německu, tak vzhledem k tomu, co k nám z EU přichází, vidím východisko z této situace ve vystoupení z EU. Lidé si uvědomují, že opatření spojená s Green Dealem lidem zhorší kvalitu života a přinesou zdražování.

Co se týká NATO, tak řada lidí vnímá tuto alianci jako útočnou. Vzhledem k válečnému konfliktu na Ukrajině a ke smlouvě o obranné spolupráci, kterou podepsala ministryně Jana Černochová (ODS) v USA, tak řada lidí se čím dál více staví k NATO negativně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

4:43 A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

Proč jsou lidé v Gruzii či na Ukrajině šťastnější než tady? Bloger a spisovatel Ladislav Větvička si…