Lidé se bojí. A vy mlčíte. Spisovatel ví, co se stalo s Českem

18.03.2024 13:20 | Rozhovor

Fialova vláda během svého mandátu vynikla hlavně v naprosté ekonomické, energetické a duševní likvidaci naší země. „Příkopy nebyly zakopány, jak avizovali, ale naopak se prohloubily tak, že mohou doslova sloužit jako zákopy v té válce, do které nás vláda zcela nepokrytě žene,“ říká pro ParlamentníListy.cz režisér a spisovatel Jan Tománek. Se svobodou je to podle něj daleko horší, než bylo za covidu. Na lidech je vidět, že se už regulérně bojí, protože dobře vidí, jak si média dovolí „sestřelit“ kohokoli, kdo nepluje s proudem.

Lidé se bojí. A vy mlčíte. Spisovatel ví, co se stalo s Českem
Foto: Archiv JT
Popisek: Režisér a spisovatel Jan Tománek

V pátek 8. března se konalo první soudní stání ve věci vaší žaloby na deník Forum24. Co vás vedlo k tomuto krajnímu kroku, když spousta lidí nad tím, co se v tomto médiu píše, jen mávne rukou a nechá to být?

Mával jsem nad tím rukou celé covidové období a ignoroval všech čtrnáct dalších článků, které o mně Forum24 napsalo, nebo ve kterých se o mě jen otřelo. Ale vše má své meze. Aby někdo beztrestně psal, že jsem šiřitel lží, který má na svědomí desítky tisíc mrtvých, nebo že se raduji z něčí smrti, je skutečně za všemi čarami.

Vtipná je ale obhajoba samotného Fora24 u soudu – představte si, první tvrzení je prý pouze „novinářská nadsázka“, a to druhé tvrzení se týká někoho úplně jiného, kterého ale v textu článku nějak opomněli zmínit…

Novinářská kultura – pokud to slovo ještě lze vůbec použít – se dostala někam zcela mimo mantinely. Přitom ještě před několika lety Marek Vašut vysoudil nad bulvárem milion korun za to, že o něm napsali, že má deprese, nebo Tomáš Töpfer, že zanechal v divadle dluhy. Dobré „banality“ dnes, že?

Ministr vnitra Vít Rakušan vyráží na spanilé jízdy do krajů na besedy pod názvem Bez cenzury. Proč je třeba zdůrazňovat „bez cenzury“? Nemáme snad svobodu projevu a vyjadřování? Nebo máte při sledování médií pocit, že v Česku existuje cenzura?

Také mě přesně tato otázka několikrát napadla. Pokud takto ministr vnitra pojmenuje svůj PR marketingový pořad, tak na otázku vlastně odpovídá. Ano, u nás je cenzura – tichá, plíživá a šedá. A znamená to tedy v jeho pojetí, že bez ní může vystupovat jen ministr Rakušan – krytý svým úřadem?

Samozřejmě nic není oficiálně zakázané, ale každý ví, co by říkat měl a co rozhodně říkat nesmí… A je to stále horší – za covidu lidé jen mlčeli, ale dnes se – myslím – už regulérně bojí. Dobře víme, co se mediálně stane s kýmkoli, kdo řekne něco, co se nenosí. Vyprávět by jistě mohli lépe Jiří Strach, Vojta Dyk, Karel Vágner nebo třeba Michal Novotný.

Vtipné je pozorovat, jak občas i některé „morální majáky“, které jinak drží „správný“ směr, někdy nevědomky ukročí a novináři se na ně okamžitě sesypou a oni pak musejí horkotěžko hasit vzniklé škody a znovu políbit prsten…

V jednom z vašich letošních blogů jsem si přečetl, že na profilech svých starých známých a kamarádů stále ještě vidíte ukrajinské vlaječky, „volím Generála“ a „jdeme do toho SPOLU“. Připadá mi, že z toho čiší velké rozčarování nad tím, kam jsme se dostali. Podle vás se tedy nenaplnila očekávání, že pětikoaliční vláda dá tuto zemi do pořádku? V čem selhala?

Myslím, že je ta otázka špatně položená. Nejde o to, v čem selhala, ale co se jí podařilo a zde bych řekl, že vynikla hlavně v naprosté ekonomické, energetické a duševní likvidaci naší země – příkopy nebyly zakopány, jak avizovala, ale naopak se prohloubily tak, že mohou doslova sloužit jako zákopy v té válce, do které nás vláda zcela nepokrytě žene.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

COVID-19

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Jiří Hroník

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Ekonomická a energetická likvidace ČR je sice tragická, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseAion2 , 18.03.2024 13:48:02
ale nejhorší je bohužel krize MORÁLNÍ. Národ úplně otupěl a postupně zdegeneroval. Podepsaly se na tom všechny polistopadové vlády od r. 1990, přičemž ta současná je nejhorší co jsme tu měli od r. 1918. A mediální presstituti to ještě umocňují. Naprostá morální zkáza - takto rozdělit národ se nepodařilo ani Hitlerovi.

|  19 |  1

Další články z rubriky

Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

16:59 Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA „Tomuhle propagandistickému braku vzpomínky věnovat nebudu,“ říká z…