MPO chce medailemi poděkovat úspěšným osobnostem a firmám

25.09.2017 16:31

Ministerstvo průmyslu a obchodu nenechá bez povšimnutí významné počiny v oblasti své působnosti. Plánuje ocenit osobnosti a společnosti a udělovat jim medaile za zásluhy, celoživotní práci anebo významný skutek. Jde přitom o široký záběr aktivit. „V rámci možných příkladů lze začít u zavádění špičkových technologií do praxe, rozšiřování investičních příležitostí s významnými dopady na zaměstnanost, snižování energetické náročnosti a skončit můžeme u významných počinů v oblasti ochrany spotřebitele. Jistě se můžeme těšit na inspirativní příběhy,“ představuje náměstkyně ministra průmyslu a obchodu Pavla Sluková.

MPO chce medailemi poděkovat úspěšným osobnostem a firmám
Foto: MPO
Popisek: Pavla Sluková, náměstkyně ministra průmyslu a obchodu

Jaký je hlavní smysl udělování medailí?

Chceme oceňovat osobnosti za zásluhy, celoživotní práci a významné skutky v oblasti průmyslu a obchodu, zároveň chceme také motivovat firmy k jejich rozvoji a současně tím chceme podpořit celou oblast průmyslu a obchodu. Opomenuty tak nebudou ani mimořádné přínosy pedagogů a studentů, především pak v technickoprůmyslových oborech. Doufáme, že medaile si získá popularitu i mezi mladými lidmi, protože zájem o technické vzdělávání je naší prioritou nejen proto, že se rozbíhá Průmysl 4.0 a česká ekonomika je závislá na tom, abychom přechod na nové technologie zvládli.  Je na místě zmínit, že vlastní systém oceňování mají už ve své působnosti zakotvena a v rámci dobré věci jej využívají další ministerstva. Ministerstvo průmyslu a obchodu tedy navazuje na zavedenou praxi.

Kdo všechno rozhoduje o udělení medaile?

Návrh na udělení medaile může podat organizační složka státu, příspěvková organizace, svaz, komora, profesní organizace nebo sdružení osob působící v oblasti působnosti Ministerstva průmyslu a obchodu. Návrh musí splňovat formu nominačního dopisu, jehož přílohou je standardizovaný dotazník, který je třeba doručit v elektronické nebo písemné formě k rukám tajemníka nominačního výboru. Výbor, který je několikačlenný a zasedají tu nejen zástupci našeho ministerstva, ale i další členové z řad respektovaných oborových sdružení, svazů a orgánů, který jednotlivé nominace posoudí a představí své doporučení ministrovi průmyslu a obchodu. Výbor přitom dbá o zachování prestiže udělovaného ocenění a přihlíží také k počtu a kvalitě nominovaných osobností. Více o pravidlech pro udělování medaile ministra průmyslu a obchodu se lze dozvědět na našich webových stránkách, záložka „Medaile ministra průmyslu a obchodu“.

Jak medaile vypadá? Z čeho je ražena?

Návrh medaile byl vybírán na základě návrhů, které zpracovali absolventi Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze pod vedením prof. ak. mal. Rostislava Vaňka. Jako vítězný byl zvolen návrh Tomáše Nedomy - reliéf budovy Ministerstva průmyslu a obchodu na lícové straně, který MPO prezentuje jako moderní instituci a na rubu dynamický vír šipek vycházející ze středového centra všemi směry, který představuje MPO jako řídící instituci a hybatele progresivních aktivit průmyslu 21. století. Medaile se razí ze stříbra. Měří v průměru 50 mm a váží 42 gramů. Na medaili je uveden text „Medaile ministra průmyslu a obchodu“, součástí ocenění je také diplom a etue. V diplomu je zahrnuto nejen jméno oceněného, ale je zde také popsáno, za co, a v jaké oblasti byl dotyčný oceněn. Je důležité upozornit, že ocenění nemá charakter finanční odměny. Zakládá na jakousi „síň slávy českého průmyslu“ a my doufáme, že do ní v blízké budoucnosti bude patřit celá řada skvělých lidí.

Udělování medailí bude probíhat v slavnostním duchu. Při jakých příležitostech se bude dít?

Ocenění bude předáváno v rámci významných událostí, společenských setkání, konferencí. Zároveň bychom byli neradi, aby ocenění rychle zevšednělo. Tyto slavnostní příležitosti by měly být maximálně čtyři do roka.

Kdy uslyšíme o prvních oceněných?

Poprvé by chtěl pan ministr udělit toto ocenění u příležitosti letošního Mezinárodního strojírenského veletrhu v Brně.

komerční zpráva

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo průmyslu a obchodu

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

4:43 A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

Proč jsou lidé v Gruzii či na Ukrajině šťastnější než tady? Bloger a spisovatel Ladislav Větvička si…