Marek Benda má vážné podezření ohledně Babiše a načasování kauzy Čapí hnízdo těsně před volby

23.09.2017 12:14

ROZHOVOR „Dostat celou kauzu Čapí hnízdo těsně před volby byl cíl Andreje Babiše a jeho týmu,“ domnívá se poslanec Marek Benda (ODS) a zdůrazňuje, že střílet do Babiše může být ve výsledku kontraproduktivní. Pro ParlamentníListy.cz také vyjádřil své přesvědčení o tom, že ODS se dostatečně poučila z minulých chyb a Otesánka, tj. stát, je třeba uskromnit.

Marek Benda má vážné podezření ohledně Babiše a načasování kauzy Čapí hnízdo těsně před volby
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marek Benda

Ostrá fáze volební kampaně začala vydáním Babiše a Faltýnka k trestnímu stíhání. Skončí Babiš do voleb ve vězení? A jak zvládá svoji situaci? Brání se tím, že jde o účelově vytaženou kauzu, která je navíc deset let stará…

Jestli skončí ve vězení, nelze odhadovat, natolik neznám spis a nevím, zda je prokazatelné, že šlo o vědomý podvod od začátku. Zjevně došlo minimálně ke zneužití evropských dotací pro malé a střední podnikání a vzal si je pro sebe, a to ještě do značné míry k budování rodinné farmy. To je nepochybné. Jak to dopadne u soudu, uvidíme. Vykládat něco o účelovce, když prověrka vrchní státní zástupkyně Bradáčové ukázala, že celou věc zdržovala strana obviněná – podezřelá, se mi zdá opravdu jako umělé. To byl cíl Babiše a jeho týmu, aby se celá věc dostala těsně před volby a mohli tvrdit, že obvinění je účelové.

Jak také vnímáte poslední nahrávku Babiše, kde oznamuje, že Finanční správa „zaklekla“ na konkrétní firmu, sousedící s jeho podnikem? Posloucháte je?

Ne. Kromě věcí, které jsem o tom musel přečíst, tomu nevěnuji pozornost. Nahrávky neposlouchám, ať už ze spisů, nebo soukromých odposlechů. Obojí pokládám za stejnou špínu, kterou není třeba se zabývat. 

Myslíte si, že skandály kolem Andreje Babiše ovlivní podzimní volby? 

Nedokážu odhadnout a i názory odborníků se různí. Odmítám se zabývat jeho kauzami. Střílet více do Babiše může být i kontraproduktivní. Já chci o Babišovi vědět jen to, co musím vědět v rámci rozhodování politika.

Zabýváte se úniky ze spisů, které komplikují práci policistů jako člen komise, která je vyšetřuje. V České republice se jedná o dlouhodobější problém, jak tomu lze zabránit?

Komise se zabývala více obecnými okolnostmi úniků ze spisů spíše než konkrétním případem. Na to nebyl čas, prostor ani schopnosti vše řádně vyšetřit. My jsme se pokusili pojmenovat balík opatření, který by mohl fungovat, a upřímně se tím vracíme k novináři tolik kritizovanému náhubkovému zákonu, který jsem prosadil před osmi lety. Pak od něj dali ruce pryč se slovy: to jsme přehnali. I když tím naštvali investigativní novináře, ukazuje se, že to bylo správné a nyní se k tomu všichni vracejí. Úniky z přípravného řízení jsou poškozováním aktérů řízení, vytvořením předběžného veřejného mínění a ovlivněním politické situace. 

Neobáváte se, že se celé kolo s bouřícími se novináři bude opakovat? 

Teoreticky se opakovat bude. Víme, že každý rád vynáší z cizích ložnic, je to zábavné. Naprosto v nepořádku však je, když se tak děje za pomoci státních orgánů. Tady musíme bojovat, aby státní orgány informace nevynášely. A současně musíme bojovat za existenci práva na soukromí, které není prolamovatelné způsobem, jak je v posledních letech prolamováno ze strany novinářů. 

Je Petr Fiala tím, kdo dokáže ODS vrátit do hry mezi nejsilnější politické strany v Čechách?

Kdybych si to nemyslel, tak jsem ho nevolil dvakrát za sebou. Myslím, že má rozmyšleno, co chce s pravicí a ODS nejen dělat, ale dokáže ODS vrátit dominantní postavení na delší dobu, ne jen na pár let. 

Jaký je váš osobní tip na úspěch ODS ve volbách? 

Výsledek je nepředvídatelný. Ze všech průzkumů je vidět, že ODS roste. Roste postupně, ale i z čísel v minulých letech; před čtyřmi lety měla sedm a půl procenta. Ale kam se jí podaří růst, je nevyzpytatelné a všechny volby v celém světě poslední dobou dopadly velmi nepředvídatelně. Vzpomeňme na britské volby. Voliči se evidentně rozhodují na poslední chvíli.

Myslíte si, že volby dopadají nepředvídatelně, protože stále platí Churchillův citát, že nevěří žádným průzkumům kromě těch, které sám zfalšoval?

Churchillův citát samozřejmě platí dodneška. Průzkumy jsou cinknuté, jak se mnohdy ukázalo, někdy záměrně, někdy možná ne, ale je snaha si je posouvat k obrazu svému. Voliči dochází, jak velkou to hraje roli. Důležité jsou dnes trendy, ne absolutní čísla. Naším cílem a i mým cílem je hlavně představit náš program. Je tady ODS, která se poučila z minulých chyb.

Z čeho se ODS poučila a jak se to projevuje? 

Poučila se jak z toho, že se kolem pohybovalo příliš šíbrů a byly zde tendence k rozhodování, jež bylo pro někoho výhodné. To ODS teď opravdu nedělá. Současně se poučila z toho, že případné kroky proti programu, jako zvyšování daní, nám prostě voliči neodpustí. Záměry musíme dokázat jasně a zřetelně zformulovat a naplňovat je.

Byla role ODS v opozici přínosná?

Začínali jsme se šestnácti poslanci, kdy nás nikdo nebral vážně. Je třeba poděkovat Němcové, že byla předsedkyní, a jako naschvál ji nezvolí místopředsedkyní, i když podle principu měla právo být ve vedení Sněmovny, o tom jsme všichni přesvědčení. Pak přišel Petr Fiala, který dokázal, že jsme nejsilnější pravicovou stranou v opozici a věcí, které jsme ve Sněmovně zastavili, byla celá řada. Kdybych vzal jen svoji oblast spravedlnosti, neprošlo nic zásadního, co by České republice škodilo. Například nedošlo k zásadnímu posílení role státních zastupitelství; a tak bych mohl jít bod po bodu. Jsou věci, které jsme prohráli, nedokázali jsme zabránit EET a Ústavní soud dosud neprojednal naši žalobu na proceduru schvalování EET. Ale řadě věcí jsme dokázali zabránit a poukázat na skutečnosti. Společnost výrazně vnímá, že život je přeregulovaný a úředníků je moc. To je hlavně naše zásluha. 

Bohuslav Sobotka má na závěr svého působení v čele ČSSD snahu přiblížit Českou republiku k Evropské unii i eurozóně. Jak vnímáte tyto jeho kroky?

Tohle je jeden z dílčích kroků. Ještě absurdnější je snaha ČSSD navyšovat platy státních zaměstnanců po volbách, to je výsměch. Čtyři roky vládli a teď slibují, že až se nebudou zodpovídat, přidají. Přistoupení k eurozóně není výhodné pro Českou republiku. Dělení si dluhů a politický projekt společné měny nemá v dnešní podobě ekonomický smysl. Sobotkovy kroky nemají význam a jsou jeho snahou deklarovat, že my jsme proevropští, že uděláme cokoliv, co nám bude přikázáno.

A děláme to? Jsme ve vleku Evropské unie? 

Závisí na náladách veřejného mínění. Když se objevily kvóty, celá vláda jako jeden muž řekla, včetně Sobotky a Babiše, že si kvůli kvótám nenecháme sebrat dotace a tak dále. Během půl roku celá vláda otočila. Jednoduše se vykřikují věci a jednoduše se sní o rychlovlacích a euru, které se zatím nikoho nedotýká. Hůře to půjde, až začne platit.

Co si myslíte o tématu levných mezd v České republice? Co s tím, abychom nebyli levnou montovnou Evropy?

Vláda nemá na mzdy reálný vliv. Může jen zvyšovat minimální mzdu, zvyšovat rozhazování státu a zvyšovat platy státních zaměstnanců, jejichž počet vláda navýšila o 38 tisíc. Strašlivé číslo. Mám pocit, že za letošek ještě naroste. Jestli je u nás něco problém, tak příliš vysoká míra zdanění práce, proto ji ODS chce snížit. Chceme snížit jak daň z příjmu, tak odvody za zaměstnance. My musíme Otesánka, tj. stát, uskromnit .

Není tedy ani přínosné mezinárodní vyjednávání o platech?

Souboj, který v evropském poměru probíhá, je spíše snahou Francouzů a Macrona vytlačit konkurenci z Východu, což není souboj výhodný pro nás.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zuzana Koulová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…