Martin Komárek překvapuje: Zbortit se může úplně všechno. Nekárejte Zemana

09.03.2016 10:25

ROZHOVOR Miloš Zeman ani Andrej Babiš si nemusí navzájem „nahánět“ voliče při volbách, na to jsou oba velmi silní hráči, myslí si bývalý publicista a nynější poslanec Martin Komárek (ANO). A vracet dotaci za výstavbu svého víceúčelového areálu Čapího hnízda by ministr financí neměl, prý by tím přiznal vinu. Vůbec kritiku dotačního projektu – Čapí hnízdo – musel podle Komárka „nakukat“ komentátorce deníku Dnes Miroslav Kalousek.

Martin Komárek překvapuje: Zbortit se může úplně všechno. Nekárejte Zemana
Foto: Hans Štembera
Popisek: Martin Komárek

V minulých dnech vyzval Senát ČR prezidenta Miloše Zemana k tomu, aby nerozděloval českou společnost. Hlasování o tomto usnesení v Senátu prošlo těsně o jediný hlas. „To, že premiéra Sobotku dehonestuje, škodí nejen premiérovi, ale škodí to celé zemi,“ řekl podle deníku Dnes o Zemanovi senátor Jiří Šesták z klubu Starostové a nezávislí, který usnesení navrhl. Co si o tom myslíte, mají někteří senátoři pravdu anebo to je úplně jinak?

Myslím, že není dobře, aby Senát takto káral prezidenta. Rozděluje tím českou společnost.

Je celkem známým faktem, že mezi premiérem a prezidentem nepanují zrovna přátelské vztahy. Situace se pak ještě vyostřila po známém výroku Miloše Zemana s kalašnikovem. Podle některých médií prý z celé situace vychází předpoklad, že Miloš Zeman se vzdaluje od ČSSD a přibližuje spíše k Andreji Babišovi. Do jaké míry a za jakých podmínek je možné, že by se vzájemně do budoucna podpořili? Tedy, že prezident pomůže získat Babišovi voliče v parlamentních volbách a naopak vicepremiér Zemana opět nominuje nebo silně podpoří v prezidentských volbách? Může to tak být?

Zeman je od ČSSD vzdálen řadu let. Jak známo, nejen Sobotkovi, ale čelným členům ČSSD právem vyčítá, že ho zradili při prezidentské volbě 2003. Myslím, že jak Ano, tak Zeman jsou natolik silní hráči, že nepotřebují, aby si navzájem naháněli voliče.

Už několik komentátorů napsalo, že Zeman může porazit ve volbách jedině sám sebe. Ztotožňujete se s tím? V čem tkví jeho kouzlo? Lze vůbec postavit rovnocenného kandidáta do prezidentských voleb proti němu? A myslíte si, že se právě takovou osobnost skutečně podaří najít, například předsedovi ODS Petru Fialovi, jak se o tom o před pár dny vyjádřil?

Lidové volby jsou vždy překvapivé. Kdo by si představil, že na Slovensku vyhraje Kiska, v Polsku Duda a v Americe možná Trump? Důležitý je výkon v kampani.

V současné době policie prověřuje kauzu Čapí hnízdo. Kdy měli zaměstnanci Agrofertu – podle deníku Dnes i dalších médií – vyčlenit jednu společnost tak, aby se stala malou či střední firmou a dosáhla na dotace z EU, konkrétně na 50 milionů Kč. Po získání těchto peněz se po určité další době zmíněná „malá“ firma znovu začlenila do Agrofertu. Jednalo se prý tak o dotační podvod. K tomuto názoru se přiklonila v minulém týdnu i komentátorka Dnes Zuzana Kubátová, která dále uvedla, že ministr Babiš si může zachovat svou „tvář“ jen tehdy, když těch 50 milionů vrátí. Souhlasíte s ní?

To jí mohl nakukat leda Kalousek. Vrácení dotace by znamenalo přiznání viny. Pozitivně víme jen to, že na základě udání začalo vyšetřování. Jakékoli další názory, pokud jsme nestranní a inteligentní lidé, můžeme mít až po jeho skončení.

V minulých letech za vašeho působení v deníku Dnes jste mnohokrát vtipně glosoval úlety českých politiků, kteří nedokázali odolat kouzlu moci či vábení různých lobbistů. Podle některých vašich bývalých kolegů, například investigativního novináře Jaroslava Kmenty, se situace v Česku ale mnoho nezměnila, pouze se vyměnily osoby a způsob „ukrajování ze společného koláče“. Hrdličky, Janoušky a Dalíky měl prý nyní nahradit Andrej Babiš. Podobný názor například zastává i českoamerický publicista Erik Best. Co na tato tvrzení říkáte?

Nikdy jsem neviděl Andreje Babiše ukrajovat něco jiného než pokrm, který si řádně zaplatil. Neexistuje žádný důkaz, ani vážné podezření. Pouze politicky motivované kecy. Když je šíří Kalousek, chápu ho, neb mu jde o živobytí. Novináře, kteří je šíří, nechápu.

V parlamentních volbách na Slovensku se dostal do vyšší politiky rekordní počet menších stran, včetně krajně pravicové LSNS Mariána Kotleby. Domníváte se, že by to příští rok mohlo u nás dopadnout stejně v reakci na problémy s migrační a finanční krizí?

U nás vyhraje Ano. V případě, že se krize prohloubí, mohly by lehce vzrůst preference extremistů. Myslím ale, že vláda dělá maximum, aby negativní dopady snížila.

Nejen na zmíněném Slovensku se dostaly do Parlamentu i strany, které nejsou zrovna demokratické. Různě po Evropě zabodovala v minulosti i euroskeptická sdružení. Kupříkladu v Maďarsku se premiér Viktor Orbán netají svým odmítavým postojem k Bruselu v otázce imigrace. Pokud by ve Francii posílila ve volbách Národní fronta Marine LePenové a Velká Británie se rozhodla pro vystoupení z EU, co může potom následovat? „Právě teď jsme jen dvě či tři špatné volby vzdáleni od konce NATO, konce Evropské unie a možná konce liberálního řádu, jak jsme ho znali,“ píše na portálu Britský listů Anne Applebaumová. Jsou to jen katastrofické vize anebo se domníváte, že se skutečně může zavedený systém demokratické Evropy zbortit?

Zbortit se může všechno. První světovou válku zavinila pouze pitomost několika mocných. Současný Západ je ale pořád velice silný, bez ohledu na to, že si myslí, že je v permanentní krizi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Štěpán

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…